Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μοναξιά: Αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού μετά τα 50

Μοναξιά: Αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού μετά τα 50

Πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 45 ετών αναφέρουν ότι νιώθουν μοναξιά, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μοναξιά δεν είναι απλώς state of mind. Όπως επισημαίνει νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, μπορεί να αποτελέσει ζήτημα ζωής και θανάτου, καθώς το αίσθημα απομόνωσης – που εσφαλμένα θεωρούμε ότι αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης – θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες εγκεφαλικού στους μεσήλικες αλλά και στους μεγαλύτερους ενήλικες.

«Η μοναξιά θεωρείται όλο και περισσότερο ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Τα ευρήματά μας τονίζουν περαιτέρω τον λόγο που συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Yenee Soh από το Harvard T.H. Chan School of Public Health. «Ειδικά όταν την βιώνουμε χρόνια, η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η μοναξιά μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, που είναι ήδη μία από τις κύριες αιτίες μακροχρόνιας αναπηρίας και θνησιμότητας παγκοσμίως».

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 56%

Για την μελέτη τους, οι ερευνητές από το Harvard ακολούθησαν μια νέα προσέγγιση για να εξετάσουν τον αντίκτυπο της χρόνιας μοναξιάς, που την όρισαν ως το συναίσθημα του να νιώθεις μόνος, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές επαφές ενός ατόμου. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μιας κλίμακας αξιολόγησης της μοναξιάς για περισσότερα από 12.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω μεταξύ 2006 και 2018.

Αυτά τα άτομα δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού στην αρχή της μελέτης και ρωτήθηκαν τα ακόλουθα:

  • Πόσο συχνά νιώθετε ότι σας λείπει η συντροφικότητα;
  • Πόσο συχνά νιώθετε ότι σας αφήνουν εκτός;
  • Πόσο συχνά νιώθετε απομονωμένοι από τους άλλους;

Τα άτομα που ανέφεραν χρόνια μοναξιά είχαν 56% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με άτομα που δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται μοναξιά. Επίσης δεν υπήρχε σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για άτομα που ανέφεραν περιστασιακή μοναξιά.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Η πρόληψη για να μειώσετε τον κίνδυνο μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας. Ενώ η ηλικία μας κάνει πιο επιρρεπείς στο εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως και το να έχουμε μια μητέρα, πατέρα ή άλλο στενό συγγενή που έχει υποστεί εγκεφαλικό, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες.

Ενώ δεν μπορείτε να αντιστρέψετε τον χρόνο ή να αλλάξετε το οικογενειακό σας ιστορικό, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να ελέγξετε, υπό την προϋπόθεση ότι τους γνωρίζετε. Οι συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί του Harvard, περιλαμβάνουν:

  • Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να διπλασιάσει, ακόμα και να τριπλασιάσει, τον κίνδυνο εγκεφαλικού εάν δεν ελέγχεται. Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και, εάν είναι αυξημένη, η αντιμετώπισή της, πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε.
  • Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά: Η παχυσαρκία, καθώς και οι επιπλοκές που συνδέονται με αυτήν (συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη), αυξάνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού.
  • Ασκηθείτε περισσότερο: Η άσκηση συμβάλλει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όμως και από μόνη της μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο.
  • Με μέτρο το αλκοόλ: Εάν δεν μπορείτε να το αποφύγετε εξολοκλήρου, κρατήστε το για τις πιο ειδικές περιστάσεις, όπως γιορτές και γενέθλια.
  • Διαχειριστείτε την κολπική μαρμαρυγή: Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια μορφή ακανόνιστου καρδιακού παλμού που προκαλεί το σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, που μπορούν στην συνέχεια να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Διαχειριστείτε τον διαβήτη: Η ύπαρξη υψηλού σακχάρου στο αίμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας πιο πιθανό να σχηματιστούν θρόμβοι. Στόχος σας είναι να διατηρείτε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο.
  • Κόψτε το κάπνισμα: Αν και με διαφορετικούς τρόπους, το κάπνισμα επιταχύνει τον σχηματισμό θρόμβων. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος είναι μια από τις καλύτερες αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Πηγή: Vita

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024