Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ σε τράπεζα για παραβάσεις στον έλεγχο μαύρου χρήματος

Αυστρία: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ σε τράπεζα για παραβάσεις στον έλεγχο μαύρου χρήματος

Εντοπίστηκαν αδυναμίες στους ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε δύο τράπεζες - Στην Κούβα και το Μπαχρέιν, σύμφωνα με πληροφορίες

Πρόστιμο ρεκόρ δύο εκατομμύριων ευρώ επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας στη Raiffeisen Bank International (RBI ) για παραλείψεις στους ελέγχους της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η ποινή, η μεγαλύτερη που επιβλήθηκε ποτέ από τις αυστριακές ρυθμιστικές αρχές, έγινε μετά από αδυναμίες που εντοπίστηκαν στους ελέγχους της RBI για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε δύο τράπεζες ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές, χωρίς να κατονομάσουν τις τράπεζες ή τις χώρες.

Σύμφωνα με το Reuters , άτομο με άμεση γνώση του θέματος είπε ότι οι εν λόγω τράπεζες εδρεύουν στην Κούβα και το Μπαχρέιν.

Η τιμωρία, αν και μικρή σε σύγκριση με τις ποινές που θα μπορούσαν να επιβληθούν, αμαυρώνει περαιτέρω την εικόνα της Raiffeisen, η οποία υφίσταται πιέσεις για συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία, όταν αλλοι δυτικοί ανταγωνιστες έχουν διακόψει τους δεσμούς τους.

Η RBI, η οποία μείωσε επιτυχώς ένα προηγούμενο πρόστιμο που είχε επιβληθεί για παρόμοιες παραλείψεις μέσω νομικών μέτρων, δήλωσε ότι θα ασκήσει δικαστική προσφυγή στην ποινή.

Πίεση και από τις ΗΠΑ

«Οι ισχυρισμοί… είναι αβάσιμοι», είπε ένας εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι διέθετε κατάλληλους ελέγχους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν να εξετάζουν τους δεσμούς της Raiffeisen με τη Ρωσία, με πιθανότητα πιο σοβαρής βλάβης στις δραστηριότητές της.

Τον περασμένο μήνα, η Raiffeisen προειδοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γραπτώς ότι η πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιοριστεί λόγω των συναλλαγών της με τη Ρωσίa.

Η προειδοποίηση ήταν η ισχυρότερη μέχρι σήμερα για τη μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία και έπεται μηνών πιέσεων από την Ουάσιγκτον, η οποία εξετάζει τις δραστηριότητες της RBI στη χώρα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ενώ πολλές δυτικές κυβερνήσεις και εταιρείες έχουν μειώσει δραστικά τους δεσμούς με τη Μόσχα από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η Αυστρία παραμένει συνδεδεμένη με τη Ρωσία μέσω κρίσιμων αγωγών φυσικού αερίου, με τη Βιέννη να εξακολουθεί να λειτουργεί ως κόμβος μετρητών από τη Ρωσία και τους πρώην Σοβιετικούς γείτονές της, σημειώνει το πρακτορειο Reuters.

Η RBI είχε δεσμευτεί να διακόψει τη ρωσική της επιχείρηση καθώς δέχθηκε πίεση από διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, αλλά η διαδικασία είναι πολύ αργή.

Η ιταλική UniCredit διατηρεί επίσης μια επιχείρηση στη Ρωσία.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024