Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Γαλλία: Η ψηφοφορία ξεκίνησε... από τις υπερπόντιες κτήσεις

Εκλογές στη Γαλλία: Η ψηφοφορία ξεκίνησε… από τις υπερπόντιες κτήσεις

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα οι ψηφοφόροι που κατοικούν στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας - σε Βόρειο Ατλαντικό, Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό, καθώς και στη γαλλική Γουιάνα της Λατινικής Αμερικής.

Μπορεί οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία να ανοίγουν επισήμως αύριο, όμως έχουν ήδη προσέλθει οι ψηφοφόροι στις υπερπόντιες κτήσεις της πάλαι ποτέ αποικιοκρατικής υπερδύναμης. Όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η ψηφοφορία ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών του Καναδά, στην Καραϊβική και στο νοτιοαμερικανικό έδαφος της Γαλλικής Γουιάνας.  Συνολικά περίπου 49 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της χώρας, φέρνοντας την ακροδεξιά στην εξουσία, για πρώτη φορά μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι υποψήφιοι τερμάτισαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τις αγωνιώδεις προεκλογικές τους εκστρατείες τριών εβδομάδων, με την πολιτική δραστηριότητα να απαγορεύεται μέχρι τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την Κυριακή.

Οι εκλογές στη Γαλλία ξεκίνησαν… από τα ανοιχτά των ακτών του Καναδά

Οι κάτοικοι του μικροσκοπικού νησιωτικού συμπλέγματος Σαιν Πιέρ και Μικελόν, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Καναδά στον Βόρειο Ατλαντικό, άρχισαν να ψηφίζουν στον πρώτο γύρο των εκλογών από τις 10.00 το πρωί Μεσημβρινή Ώρα Γκρίνουιτς -GMT, (αντιστοιχεί στις 13.00 ώρα Ελλάδας). Ακολουθούν οι ψηφοφόροι στα νησιά της Γαλλίας στην Καραϊβική και στο νοτιοαμερικανικό έδαφος της Γαλλικής Γουιάνας. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει αργότερα στα εδάφη στον Ειρηνικό και στη συνέχεια στον Ινδικό Ωκεανό, πριν ξεκινήσει στην ηπειρωτική χώρα την Κυριακή.

Αναμένεται υψηλή συμμετοχή

Οι εκλογές για τις 577 έδρες στην κάτω Βουλή της Εθνοσυνέλευσης είναι μια διαδικασία δύο γύρων. Η μορφή του νέου κοινοβουλίου θα ξεκαθαρίσει μετά τον δεύτερο γύρο μια εβδομάδα αργότερα, στις 7 Ιουλίου.

Προβλέπεται υψηλή συμμετοχή, με περίπου 49 εκατομμύρια Γάλλους να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τη Δευτέρα, ο Μακρόν σχεδιάζει να συγκαλέσει κυβερνητική συνεδρίαση για να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο AFP.

Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα άφησε άναυδους φίλους και εχθρούς και προκάλεσε αβεβαιότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το χρηματιστήριο του Παρισιού υπέστη τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών τον Ιούνιο, σημειώνοντας πτώση 6,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024