Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Το επιτελείο του Μπάιντεν ανησυχεί καθώς ο Μακρόν μοιάζει να χάνει το εκλογικό στοίχημα

Γαλλία: Το επιτελείο του Μπάιντεν ανησυχεί καθώς ο Μακρόν μοιάζει να χάνει το εκλογικό στοίχημα

Το βλέμμα τους στραμμένο στη Γαλλία και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν οι ΗΠΑ, καθώς το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπεν βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να σχηματίσει κυβέρνηση

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου, λίγο πριν ο Εμανουέλ Μακρόν προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά το ηχηρό «χαστούκι» που δέχτηκε το κόμμα του στην κάλπη των ευρωεκλογών, επικοινώνησε με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίο ολοκλήρωνε το ταξίδι στη Γαλλία για την 80η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.

Ο στενός κύκλος του Αμερικανού προέδρου ξαφνιάστηκε με την απόφαση του Γάλλου να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να στείλει τους πολίτες στις κάλπες στις 30 Ιουνίου (ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου).

Έχοντας ηττηθεί από την ακροδεξιά στις ευρωπαϊκές εκλογές, ο Μακρόν αύριο ζητά τη ρεβάνς με πολύ υψηλότερο διακύβευμα. Καθώς όμως η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάδειξη της στην εξουσία, η αρχική αυτή αντίδραση των Αμερικανών, έχει πλέον μετατραπεί σε αμηχανία και απογοήτευση.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη αρχίσει να αποδέχεται ότι ο Μακρόν οδεύει προς την ήττα, γράφει χαρακτηριστικά το Politico.

«Ο κόσμος αναγνώρισε από την αρχή ότι η απόφαση του Γάλλου προέδρου για πρόωρες εκλογές ήταν ριψοκίνδυνη, αλλά αυτό που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο τις εβδομάδες που πέρασαν είναι ότι ο Μακρόν δεν ήταν κατάλληλα οργανωμένος για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του τολμηρού του κόλπου», δήλωσε ο Τζεφ Ράτκε, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ.

Θαυμασμός, ανησυχίες και φόβος

Προς το παρόν, ο Μπάιντεν και η ομάδα του δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσουν πολιτικά τεχνάσματα. Η εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου στο ντιμπέιτ της Πέμπτης (27/9) με τον Ντόναλντ Τραμπ απογοήτευσε και τώρα ορισμένοι Δημοκρατικοί συζητούν την αντικατάστασή του.

Η γαλλική ακροδεξιά φαίνεται έτοιμη να εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό εδρών στις εκλογές

Ερωτώμενοι σχετικά με τις γαλλικές εκλογές, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι προσεκτικοί με τα δημόσια σχόλιά τους. «Περισσότερο θαυμάζουν τον Μακρόν που προκήρυξε εκλογές παρά συζητούν για τα πιθανά αποτελέσματα της αναμέτρησης», ανέφερε αξιωματούχος.

Αλλά οι ανησυχίες πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι πολλές, τονίζει το Politico.

Ο φόβος έγκειται στο ότι η κίνηση του Μακρόν θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις και εκτός Γαλλίας, αποδυναμώνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και, μακροπρόθεσμα, προσθέτοντας περισσότερες προκλήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε μέρη όπως η Ουκρανία.

Γαλλία

Η προεκλογική αφίσα της Μαρίν Λεπέν

Η γαλλική ακροδεξιά φαίνεται έτοιμη να εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό εδρών στις εκλογές. Ίσως και αρκετές για να ελέγξει το νομοθετικό σώμα.

Με το ενδεχόμενο αυτό το επιτελείο του Μπάιντεν παρηγορείται επισημαίνοντας ότι ο Μακρόν έχει ακόμη τρία χρόνια θητείας και ότι ασκεί σημαντική εξουσία στην εξωτερική πολιτική, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει κάποια σταθερότητα στις αμερικανο-γαλλικές σχέσεις. Ωστόσο, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, όπως έχει προαναγγείλει, θα αναζητήσει δημοσιονομικά και άλλα μέσα για «να δέσει» τα χέρια του Μακρόν σε διεθνές πολιτικό σκηνικό.

Σε δύσκολη θέση ο Μακρόν μετά της 8 Ιουλίου

Όπως και να έχει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μακρόν μετά τις 7 Ιουλίου θα είναι αποδυναμωμένος, ακόμη και αν η ακροδεξιά πάρει μόνο όσες έδρες χρειάζεται για να είναι αντιπολίτευση.

«Είναι δύσκολο να δούμε το κόμμα του Μακρόν να είναι σε θέση να οικοδομήσει συνασπισμούς, να περάσει νόμους και να κάνει συμβιβασμούς με τον τρόπο που το έκανε τα τελευταία δύο χρόνια», σχολίασε η Λεονί Αλλάρντ, επισκέπτρια συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Οι γαλλικές εκλογές δεν είναι το κύριο μέλημα της ομάδας του Μπάιντεν αυτή τη στιγμή, ειδικά με δεδομένες τις επιπτώσεις από την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ, για να μην αναφερθούν οι πόλεμοι στη Γάζα και την Ουκρανία που μαίνονται. Αλλά ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους της αμεικανικής κυβέρνησης.

Ο αντίκτυπος της γαλλικής κάλπης θα μπορούσε να είναι τεράστιος, αν και όχι απαραίτητα άμεσος, υπογράμμισαν πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλοι παρατηρητές, στο ίδιο ρεπορτάζ του Politico.

Γαλλία

Όλα έτοιμα στη Γαλλία για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου

«Μια “συγκατοίκηση” του Μακρόν με έναν πρωθυπουργό της αντιπολίτευσης θα προκαλούσε πολιτικό χάος στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, είτε για τη σκληρή πορεία απέναντι στη Ρωσία, είτε για τις σχέσεις με την Κίνα», επισήμανε ο Ράθκε, ο οποίος είναι πλέον πρόεδρος του Αμερικανογερμανικού Ινστιτούτου.

Ο Μακρόν προκήρυξε εκλογές αφού η Εθνική Συσπείρωση θριάμβευσε στις βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος ήλπιζε ότι η πλειονότητα του γαλλικού λαού θα ανησυχήσει με το ενδεχόμενο η χώρα να παραδοθεί στην ακροδεξιά, αφού η ιστορία της είναι συνιφασμένη με τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό.

Η Λεπέν ξεκαθάρισε ότι η Εθνική Συσπείρωση θα αμφισβητήσει ευθέως την πολιτική του Μακρόν για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική

Όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εθνική Συσπείρωση θα επικρατήσει με άνεση, κάτι που θα ήταν αδιανόητο πριν από μια δεκαετία στη Γαλλία.

Πάντως ακόμα κι αν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν θριαμβεύσει, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι ο άμεσος αντίκτυπος στις αμερικανικές και κοινές προτεραιότητες των G7 θα είναι «περιορισμένος», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Νο. 1 ανησυχία είναι η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία. «Θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, αλλά η Γαλλία ήταν πιο ενεργή σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων παρά για τη βοήθεια ούτως ή άλλως», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η Λεπέν ξεκαθάρισε ότι η Εθνική Συσπείρωση θα αμφισβητήσει ευθέως την πολιτική του Μακρόν για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Μπορεί, μέχρι στιγμής, το ακροδεξιό κόμμα να μην αμφισβητεί τη θέση της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και τους G7, αλλά θεωρείται απίθανο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ερωτηθείς εάν οι αμερικανοί αξιωματούχοι αυξάνουν τις επαφές τους με εκπροσώπους της Εθνικής Συσπείρωσης στη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ, απέφυγε να σχολιάσει άμεσα. Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ «συνεργάζονται με Γάλλους αξιωματούχους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», αρκέστηκε να πει.

Ο Μακρόν μπορεί να διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια της θητείας του θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες από όσο θα ήθελε. Οι διεθνείς ομόλογοί του είναι επίσης πιθανό να αμφισβητήσουν πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι αποφάσεις του.

Μια αδύναμη κυβέρνηση στη Γαλλία θα παρέλυε την ΕΕ;

Ο πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Ομπάμα, Τσαρλς Κούπαν, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία είναι επίσης αποδυναμωμένη, οπότε «μια αδύναμη κυβέρνηση στη Γαλλία θα μπορούσε να σημαίνει ένα είδος πολιτικής παράλυσης στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αυτά δεν είναι καλά νέα σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται έναν ισχυρό και στοχευμένο εταίρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», συμπλήρωσε.

Ο Μακρόν αναστάτωσε τη γαλλική πολιτική κερδίζοντας το 2017 την προεδρία ως κεντρώος που αμφισβήτησε τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας.

Αυτές τις μέρες, «δείχνει να είναι μία φθαρμένη πολιτική δύναμη», είπε ο Πίτερ Ράφ, αναλυτής για την Ευρώπη στο συντηρητικό Ινστιτούτο Χάντσον.

Και συμπλήρωσε: «Το κίνημά του ήταν πάντα εξαιρετικά εξατομικευμένο, περιστρεφόμενο γύρω από τον άνθρωπο Μακρόν, κάτι που θέτει το ερώτημα εάν η Αναγέννηση (το κόμμα του) έχει μέλλον μετά από αυτόν».

Αλλά προς το παρόν, υπάρχει κάποια ανακούφιση στον Λευκό Οίκο ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν σε τρία χρόνια.

«Αυτές είναι απλώς κοινοβουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Αν ήταν προεδρικές, ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο νευρικός», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση φαίνεται να έρχεται πρώτη, με ποσοστά που κυμαίνονται από 35-37%. Ακολουθεί η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Ανυπότακτη Γαλλία, Κομμουνιστικό Κόμμα, Πράσινοι, Σοσιαλιστές), με ποσοστά ως 28%. Το Μαζί του Μακρόν εμφανίζεται τρίτο και καταϊδρωμένο, με τις δημοσκοπήσει να μην του δίνουν πάνω από 20%.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024