Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Οι ΗΠΑ έχουν στείλει χιλιάδες βόμβες των 900 κιλών από τις 7 Οκτωβρίου

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ έχουν στείλει χιλιάδες βόμβες των 900 κιλών από τις 7 Οκτωβρίου

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει σε αριθμούς τις δεκάδες χιλιάδες βόμβες που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει στο Ισραήλ μεγάλο αριθμό πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 13.000 εξαιρετικά καταστροφικών βομβών των 900 κιλών και χιλιάδων πυραύλων Hellfire, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για έναν επικαιροποιημένο κατάλογο των αποστολών όπλων.

Μεταξύ της έναρξης του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο και των τελευταίων ημερών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει τουλάχιστον 14.000 από τις βόμβες MK-84 των 900 κιλών, 6.500 βόμβες των 230 κιλών, 3.000 πυραύλους Hellfire ακριβείας καθοδηγούμενους από αέρος προς έδαφος, 1.000 βόμβες που καταστρέφουν καταφύγια, 2.600 βόμβες μικρής διαμέτρου που ρίχνονται από αέρος και άλλα πυρομαχικά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως.

Είναι ακατάλληλες για πυκνοκατοικημένες περιοχές

Αν και οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα για τις αποστολές, τα σύνολα υποδηλώνουν ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς τον σύμμαχό τους, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για περιορισμό των προμηθειών όπλων και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει την αποστολή ισχυρών βομβών.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το περιεχόμενο των φορτίων φαίνεται να συνάδει με αυτό που θα χρειαζόταν το Ισραήλ για να αναπληρώσει τις προμήθειες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την οκτάμηνη εντατική στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα.

Κρατήρας στη Ράφα από βόμβα που έριξε το Ισραήλ τον Οκτώβρη.

«Είναι ο τύπος των πυρομαχικών που θα χρησιμοποιούσε το Ισραήλ»

«Ενώ αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να εξαντληθούν σχετικά γρήγορα σε μια μεγάλη σύγκρουση, ο κατάλογος αυτός αντικατοπτρίζει σαφώς ένα σημαντικό επίπεδο υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τους ισραηλινούς συμμάχους μας», δήλωσε ο Τομ Καράκο, ειδικός σε θέματα όπλων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, προσθέτοντας ότι «τα πυρομαχικά που παρατίθενται είναι ο τύπος που θα χρησιμοποιούσε το Ισραήλ κατά της Χαμάς ή σε μια πιθανή σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ».

Οι αριθμοί των παραδόσεων, οι οποίοι δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως, παρέχουν τον πιο ενημερωμένο και εκτεταμένο απολογισμό των πυρομαχικών που έχουν αποσταλεί στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και αυξάνεται η ανησυχία ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει καθώς ο Τζο Μπάιντεν στο χθεσινό ντιμπέιτ ανέφερε πως αυτές οι βόμβες κόπηκαν από τις παραδόσεις γιατί «είναι ακατάλληλες για πυκνοκατοικημένες περιοχές». Οι αποστολές αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου καταλόγου όπλων που έχουν σταλεί στο Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον έχει στείλει από τις 7 Οκτωβρίου όπλα αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ουάσινγκτον παρακρατούσε όπλα, κάτι που Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί, αν και αναγνώρισαν κάποιες «εμπλοκές».

Ισραηλινά τανκ στη Γάζα.

Οι βόμβες των 900 κιλών που γκρέμισαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρίζεται πως ανέστειλε προσωρινά μια αποστολή βομβών των 900 κιλών, επικαλούμενη ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι όλες οι άλλες παραδόσεις όπλων συνεχίζονται κανονικά. Μια βόμβα 900 κιλών μπορεί να διαπεράσει παχύ σκυρόδεμα και μέταλλο, δημιουργώντας μεγάλη ακτίνα έκρηξης.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με το Ισραήλ την απελευθέρωση ενός φορτίου μεγάλων βομβών (σ.σ. των 900 κιλών) που είχε ανασταλεί τον Μάιο λόγω ανησυχιών για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Ο πόλεμος έχει ενταθεί καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών από τον πόλεμο έχει ξεπεράσει τους 37.000, ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δραματική. Η Ουάσινγκτον δίνει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια στον μακροχρόνιο σύμμαχό της.

Η υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς έχει αναδειχθεί σε πολιτικό βάρος, ιδίως μεταξύ των νέων Δημοκρατικών, καθώς διεκδικεί την επανεκλογή του φέτος. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν λεπτομερείς περιγραφές και ποσότητες της στρατιωτικής βοήθειας που αποστέλλεται στην Ουκρανία, καθώς αυτή μάχεται μια πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, η κυβέρνηση έχει αποκαλύψει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την πλήρη έκταση των αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών που αποστέλλονται στο Ισραήλ.

Οι αποστολές είναι επίσης δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή ορισμένα από τα όπλα αποστέλλονται στο πλαίσιο πωλήσεων όπλων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο πριν από χρόνια, αλλά μόλις τώρα εκπληρώνονται. Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι το Πεντάγωνο διαθέτει επαρκείς ποσότητες όπλων στα δικά του αποθέματα και είχε έρθει σε επαφή με τους εταίρους της αμερικανικής βιομηχανίας που κατασκευάζουν τα όπλα, όπως η Boeing Co και η General Dynamics, καθώς οι εταιρείες εργάζονται για την κατασκευή περισσότερων.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024