Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες με το Ισραήλ, λέει η Χαμάς - «Σφυροκοπούν» τη βόρεια Γάζα οι IDF

Live: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες με το Ισραήλ, λέει η Χαμάς – «Σφυροκοπούν» τη βόρεια Γάζα οι IDF

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Σκότωσαν Παλαιστίνιους που γέμιζαν δοχεία με νερό - Στη βόρεια Γάζα επιχειρεί ξανά ο ισραηλινός στρατός, νέοι εκτοπισμοί αμάχων - Διαδηλώσεις και πάλι στο Ισραήλ

Με φραστικές τροποποιήσεις στην πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες.

Την ίδια στιγμή όμως η κατάσταση στη Γάζα παραμένει δραματική με το Ισραήλ να επιτίθεται για πολλοστή φορά στο βόρειο τμήμα που υποτίθεται έχει ελέγξει.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα αντιμετωπίσει έναν «εξοντωτικό πόλεμο» εάν εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

03:00 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) αναφέρει ότι εκκένωσε την προσωρινή έδρα της στο Χαν Γιουνίς λόγω βομβαρδισμών.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε σημείο διανομής νερού στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας τέσσερα μέλη οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού.
  • Η Χαμάς παραμένει «έτοιμη να αντιμετωπίσει θετικά κάθε πρόταση που εξασφαλίζει μόνιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.
  • Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ είπε ότι το σχέδιο επέκτασης των οικισμών του Ισραήλ και ο βάναυσος πόλεμος στη Γάζα θέτουν εμπόδια στη «δίκαιη ειρήνη» στην περιοχή.
  • Ο ισραηλινός στρατός ανέφερ ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν στη Σουτζάιγια στη βόρεια Γάζα.
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι 40 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 224 έχουν τραυματιστεί κατά το τελευταίο 24ωρο.
  • Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Τελ Αβίβ με τους διαδηλωτές να ζητούν για ακόμα μία φορά την παραίτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου και μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων.

02:35 «Δεν έχει μείνει τίποτα στη Γάζα»

Ο Ισπανός ηθοποιός Πέδρο Αλόνσο, που έγινε ευρέως γνωστός για τον ρόλο του ως «Berlin» στη διάσημη σειρά «La casa de Papel», καταγγέλλει τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και σημειώνει ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει την υποστήριξή του.

«Κοιτάζω τα πρόσωπά τους και βλέπω έναν κουρασμένο λαό. Φοβάται άλλη μια σφαγή, φοβάται ότι θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει για άλλη μια φορά. Έχει κουραστεί να φεύγει για να γλιτώσει από τον πόλεμο που καταστρέφει τα πάντα αδιακρίτως. Μετακινείται από τη μια πόλη στην άλλη, από τη μια σκηνή στην άλλη», ονίζει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του.

Και προσθέτει: «Πρόκειται για έναν πόλεμο που δεν παραχωρεί το δικαίωμα στη ζωή, και ακόμη και αν τελειώσει, θα αρχίσει ένας άλλος, επειδή δεν έχει μείνει τίποτα για να ζήσει κανείς. Δεν έχει μείνει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νηπιαγωγείο, ούτε σχολείο, ούτε πανεπιστήμιο. Δεν έχει μείνει τίποτα στη Λωρίδα της Γάζας».

02:14 Ο εκπρόσωπος της UNWRA ζητά περισσότερη βοήθεια για τη Γάζα

«Όταν έρχεται πολύ μικρή ποσότητα βοήθειας, φυσικά και θα τρέξει ο πληθυσμός για να πάει να την πάρει», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNWRA, Louise Wateridge, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι στη Γάζα είναι «απελπισμένοι».

«Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι η παροχή περισσότερης βοήθειας», ανέφερε στο X.

01:43 Το Εργατικό κόμμα καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε η Lazimi

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Γιαΐρ Γκολάν, καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε από την αστυνομία η Naama Lazimi κατά την αντικυβερνητική διαμαρτυρίας κοντά στο κτίριο του εργατικού συνδικάτου Histadrut στο Τελ Αβίβ.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αστυνομικούς να εμφανίζονται να προσπαθούν να απομακρύνουν τη Lazimi από τη διαμαρτυρία. Η ίδια δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι «αστυνομικοί της επιτέθηκαν» και της τράβηξαν τα μαλλιά ενώ «προσπαθούσε να βοηθήσει έναν άλλο διαδηλωτή».

«Η αστυνομική βία που ασκήθηκε απόψε εναντίον της Naama Lazimi, η οποία προστάτευε οικογένειες ομήρων με το ίδιο της το σώμα, και εναντίον διαδηλωτών στην Ιερουσαλήμ ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή, είναι τρομακτική και θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα», αναφέρει ο Γκολάν στο Χ, καταγγέλλοντας «πολιτικοποίηση» της δύναμης από τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

«Η δουλειά της αστυνομίας είναι να προστατεύει τους πολίτες και όχι να είναι μια ιδιωτική πολιτοφυλακή ενός καταδικασμένου εγκληματία που ξυλοκοπεί πολίτες και μέλη της αντιπολίτευσης», προσθέτει.

01:26 Διαδηλωτές άναψαν φωτιές, συγκρούστηκαν με την αστυνομία μετά το τέλος του συλλαλητηρίου

Εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν για ακόμα ένα βράδυ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διοργανώνονται στο Ισραήλ.

Έξω από το κτίριο του Histadrut, όπου είχαν συγκεντρωθεί απαιτώντας από την ηγεσία της οργάνωσης να υποστηρίξει το αίτημά τους για πρόωρες εκλογές, οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές που έσβησαν οι πυροσβέστες, αναφέρει το Ynet. Η αστυνομία προσπάθησε να τους απομακρύνει από το σημείο, ενώ ένας αστυνομικός καταγράφηκε να απειλεί έναν διαδηλωτή λέγοντας: «Θα βιάσω τη μητέρα σου».

Σε άλλο βίντεο, οι αστυνομικοί φαίνονται να προσπαθούν να απομακρύνουν τη Naama Lazimi του κόμματος της εργατικής αντιπολίτευσης από τη διαμαρτυρία.

Η ίδια δήλωσε στο Κανάλι 12 ότι «αστυνομικοί της επιτέθηκαν» και της τράβηξαν τα μαλλιά ενώ «προσπαθούσε να βοηθήσει έναν άλλο διαδηλωτή».

01:05 Το Πακιστάν ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Mumtaz Zahra Baloch, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, δήλωσε ότι η χώρα της καταδικάζει τους αδιάκριτους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σπιτιών αμάχων στην Beit Lahiya στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα.

Η Baloch δήλωσε επίσης ότι η χώρα της ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός για να τερματιστούν οι φρικαλεότητες.

00:43 Έτοιμοι να πολεμήσουν οι Παλαιστίνιοι στο Λίβανο αν το Ισραήλ ξεκινήσει πόλεμο με τη Χεζμπολάχ

Πολλοί Παλαιστίνιοι στο Λίβανο λένε ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν το Ισραήλ ξεκινήσει πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Από τον καταυλισμό των προσφύγων Shatila Παλαιστίνιοι δήλωσαν στο Al Jazeera ότι η Χαμάς έχει προσελκύσει χιλιάδες νέους για να γίνουν μέλη της.

«Υπάρχουν πολλοί μαχητές της αντίστασης σε όλους τους καταυλισμούς του Λιβάνου. Αν ξεκινήσει ένας μεγάλος πόλεμος, τότε δεν φοβόμαστε. Έχουμε χιλιάδες μαχητές που είναι έτοιμοι να μαρτυρήσουν για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης», δήλωσε ένας άνδρας που ακούει στο όνομα Fadi Abu Ahmad, μέλος της Χαμάς στον καταυλισμό.

00:20 «Το αίμα των ομήρων βρίσκεται στα χέρια του Νετανιάχου», λέει Ισραηλινός διαδηλωτής

Μέλος της οικογένειας ενός ομήρου που κρατούνταν στη Γάζα λέει ότι η επιμονή του Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην σταματήσει ο πόλεμος στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων είναι «αυτό που στέκεται εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και τους αγαπημένους μας».

«Η συνέχιση του πολέμου σημαίνει ότι οι όμηροι θα σκοτωθούν από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Το αίμα είναι στα χέρια σας», δήλωσε σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ η Ella Metzger, νύφη του Yoram Metzger, ο οποίος πέθανε στα χέρια της Χαμάς σε ηλικία 80 ετών.

«Ξανά και ξανά, ο Νετανιάχου εκτροχιάζει όλες τις συμφωνίες την τελευταία στιγμή. Ο Νετανιάχου πρέπει να εμποδιστεί να μπλοκάρει τη συμφωνία την επόμενη φορά», πρόσθεσε.

00:03 Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν

Το Eye of Palestine μεταφέρει την αγωνία του Νάσερ Αμπού Χαλίμπς από την πόλη της Γάζας να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του που έχουν εκτοπιστεί.

Ο εκτοπισμός έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση φαγητού και νερού.

Δείτε σχετικό βίντεο:

23:53 Χιλιάδες διαδήλωσαν προς το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ, καλώντας τον πρόεδρο της Χισταντρούτ να συμμετάσχει στην αντικυβερνητική απεργία

Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν από την οδό Μπέγκιν στο Τελ Αβίβ προς το κτίριο όπου στεγάζεται το Χιστραντούτ, το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ, καλώντας τον πρόεδρο Άρνον Μπαρ-Νταβίντ να συμμετάσχει στην απεργία που οργανώνουν οι οργανώσεις που ηγούνται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις 7 Ιουλίου.

Πηγή φωτογραφίας: Itai Ron/Haaretz

23:44 Αδιανόητη απειλή σε διαδηλωτή από Ισραηλινό αστυνομικό – «Θα βιάσω τη μητέρα σου»

Η καταστολή των διαδηλώσεων στο Ισραήλ συνεχίζεται.

Αστυνομικός φαίνεται ότι απείλησε διαδηλωτή ότι θα βιάσει τη μητέρα του.

Σχετικό βίντεο έχει αναρτήσει και το Quds News Network:

23:34 «Πρέπει να τους φοβάμαι;»

Στο τελευταίο αμφιλεγόμενο ξέσπασμά του, ο Αρχιραββίνος των Σεφαραδιτών, Γιτζάκ Γιοσέφ επιτίθεται στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την απόφασή του αυτή την εβδομάδα ότι οι φοιτητές των υπερορθόδοξων σχολών Γεσίβα πρέπει να καταταγούν στον στρατό.

Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου κηρύγματός του, ο Γιοσέφ κατηγορεί τους κοσμικούς δικαστές ότι «δεν γνωρίζουν ούτε μία σελίδα» του Ταλμούδ.

«Είναι όλοι οι νόμοι των εθνών», είπε ο Yosef.

«Δεν μπορούν να συγκριθούν με τους ραββίνους μας. Πρέπει να τους φοβάμαι;», αναρωτήθηκε.

Πηγή φωτογραφίας: Chaim Goldberg/Flash90

23:25 Η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Η αστυνομία διέλυσε με τη βία ομάδα διαδηλωτών που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου έξω από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν θα τους εγκαταλείψουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στους ομήρους, προτού η αστυνομία αρχίσει να τους σπρώχνει έξω από τον δρόμο.

Οι διαδηλωτές αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης συγκέντρωσης χιλιάδων ατόμων κατά της κυβέρνησης και υπέρ μιας συμφωνίας για τους ομήρους.

Η κύρια διαμαρτυρία διοργανώνεται από κοινού από την Safeguarding Our Shared Home, την κύρια αντικυβερνητική ομάδα διαμαρτυρίας της Ιερουσαλήμ, και το τοπικό παράρτημα του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων.

Η αστυνομία έχει συλλάβει πολλούς διαδηλωτές τις προηγούμενες ημέρες και συνέλαβε τουλάχιστον έναν κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Δείτε σχετικό βίντεο:

23:14 Η Ερυθρά Ημισέληνος εκκένωσε τα κεντρικά της στη Μαουάσι

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι εκκένωσε την προσωρινή διοικητική της έδρα στην περιοχή Μαουάσι της Χαν Γιουνίς Khan Younis «λόγω της πτώσης θραυσμάτων στο κτίριο και των άμεσων βομβαρδισμών, που αποτελούσαν κίνδυνο για το προσωπικό που εργαζόταν μέσα».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, 500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 33 από αυτούς ήταν υπάλληλοι της Ερυθράς Ημισελήνου.

23:04 Απελευθερωμένη όμηρος: «Το προσχηματικό σύνθημα της εξάλειψης της Χαμάς είναι ανοησία»

Η απελευθερωμένη όμηρος Αντίνα Μοσέ, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας, είπε στην διαδήλωση για τους ομήρους στην Κιριάτ Γκατ ότι «το προσχηματικό σύνθημα της εξάλειψης της Χαμάς είναι ανοησία. Οι διδασκαλίες και η πίστη τους δεν μπορούν να εξαλειφθούν, ολόκληρη η λωρίδα είναι η Χαμάς».

Η Μοσέ δήλωσε ότι έχει χάσει την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων και ως εκ τούτου ο μεγαλύτερος φόβος της είναι «ότι στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας, η Χαμάς δεν θα έχει τίποτα να χάσει και θα εκδικηθεί τους ομήρους».

Η Μοσέ είπε ότι «οι συνθήκες στις σήραγγες όπου κρατούνται οι περισσότεροι αιχμάλωτοι είναι αφόρητα δύσκολες – χωρίς αέρα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό, με τρομερή ζέστη και τρομερή υγρασία».

Η ίδια περιέγραψε την απαγωγή της: «Ο κεντρικός δρόμος της Χαν Γιουνίς είχε πλημμυρίσει από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους άνδρες, που πλημμύριζαν όλους τους δρόμους με χαρούμενες ζητωκραυγές και προσπαθούσαν να με χτυπήσουν, όταν με οδηγούσαν με μοτοσικλέτα κοντά στη Χαμάσνικ».

Πηγή φωτογραφίας: lan Assayag/Haaretz

22:54 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ απειλεί το Ιράν

Ο Ισραέλ Κατζ απάντησε στην απειλή, όπως είπε, του Ιράν ότι θα καταστρέψει το Ισραήλ εάν επιτεθεί στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Η απάντησή μου στο Ιράν είναι σαφής: Εάν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει τα πυρά της και δεν αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο, θα δράσουμε εναντίον της με πλήρη ισχύ μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Ένα καθεστώς που απειλεί με καταστροφή αξίζει να καταστραφεί», πρόσθεσε ο Κατζ.

22:45 «Το επίπεδο της καταστροφής στη Γάζα είναι πέρα από κάθε φαντασία»

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ από την κεντρική Γάζα για το Al Jazeera ότι:

«Ο ισραηλινός στρατός είχε προηγουμένως ανακοινώσει την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής εισβολής στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Σουτζάγια, προσπαθώντας να εξαλείψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έχει εκδώσει ανακοινώσεις που λένε ότι συνεχίζει να στήνει ενέδρες και να παγιδεύει τις ισραηλινές δυνάμεις στο έδαφος, επιτιθέμενη σε αυτές με διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς παράλληλα με αντιαρματικούς πυραύλους, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για την επίθεση σε τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι κατάφερε να εξαρθρώσει στρατιωτικά τη Χαμάς στην περιοχή αυτή. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι συνεχιζόμενες μάχες στην ταλαιπωρημένη γειτονιά.

Οι κάτοικοι και οι οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά από διάφορες ισραηλινές στρατιωτικές διαταγές. Αλλά οι απώλειες μεταξύ των αμάχων συνεχίζουν να αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί ως τραυματίες από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη γειτονιά Σουτζάγια, όπου το επίπεδο της καταστροφής είναι απολύτως πέρα από κάθε φαντασία».

22:35 Μαζική διαδήλωση στη Νότια Κορέα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Σεούλ στη Νότια Κορέα για συμπαράσταση στη Γάζα, απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου.

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:26 Το Αδέσμευτο Εθνικό Κίνημα ζητά από τον Μπάιντεν να αλλάξει ρότα για τη Γάζα

Το Αδέσμευτο Εθνικό Κίνημα, το οποίο έχει επικρίνει τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα και έχει καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «αδέσμευτα» ψηφοδέλτια στις προκριματικές εκλογές των πολιτειών, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Ο συγκεκριμένος συνασπισμός, ο οποίος προέκυψε από μια εκστρατεία στις προκριματικές προεδρικές εκλογές του Μίσιγκαν, ανέφερε σε δήλωσή του: «Αν θέλετε να κινητοποιήσουμε τους 700.000 ψηφοφόρους των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών που ψήφισαν χωρίς δέσμευση προς την επανεκλογή σας, πρέπει να εξασφαλίσετε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων και μη στέλνοντας άλλο ένα όπλο των ΗΠΑ για τον πόλεμο και την κατοχή του Ισραήλ».

«Η μάχη για την ψυχή του έθνους μας απαιτεί από τον Μπάιντεν να αλλάξει πορεία – όχι άλλη μια βόμβα».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Οι αδέσμευτες καμπάνιες κέρδισαν 29 αντιπροσώπους σε διάφορες πολιτείες που θα συμμετέχουν στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο τον Αύγουστο.

22:16 Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στην υποστήριξη της πρότασης Μπάιντεν για εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων

Μετά την εμφάνιση αναφορών ότι ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται νέες διατυπώσεις για τμήματα της προτεινόμενης συμφωνίας για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε μια προσπάθεια αυτή να επιτευχθεί, το Ισραήλ δηλώνει τη δυσαρέσκειά του για τυχόν αλλαγές στους όρους που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.

«Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στους όρους της πρότασης που ενέκρινε ο πρόεδρος Μπάιντεν», είπε Ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με τους Times of Israel. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στη θέση του», τόνισε.

«Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει λάβει απάντηση από τη Χαμάς σε αυτή την προσφορά», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Επικαλούμενος τρεις πηγές με άμεση γνώση των συνομιλιών, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ, μαζί με τους άλλους διαμεσολαβητές, το Κατάρ και την Αίγυπτο, επικεντρώνονται στην τροποποίηση της ρήτρας 8 της συμφωνίας που αφορά τις διαπραγματεύσεις που πρέπει να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας έξι εβδομάδων, κάτι που προβλέπει το πρώτο στάδιο της συμφωνίας.

Η ρήτρα 14, η οποία αφορά τη μετάβαση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου σταδίου της συμφωνίας, επανεξετάζεται επίσης, όπως μετέδωσε απόψε το δελτίο ειδήσεων του ισραηλινού Καναλιού 12.

22:04 Το Κατάρ καταδικάζει την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Κατάρ κατήγγειλε την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντας το βήμα αυτό ως «την τελευταία από μια σειρά συνεχόμενων παραβιάσεων των αποφάσεων για τη διεθνή νομιμότητα».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε ότι η πολιτική του Ισραήλ να επεκτείνει τους οικισμούς, να εκτοπίσει με τη βία τους Παλαιστίνιους, καθώς και ο συνεχιζόμενος βάναυσος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, «αποτελούν εμπόδια στις προσπάθειες να αποτραπεί η επέκταση του κύκλου της βίας στην περιοχή και να επιτευχθεί μια συνολική και δίκαιη ειρήνη».

Το Κατάρ τόνισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να ενωθεί για να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τα μονομερή του βήματα και να συμμορφωθεί με τα διεθνή ψηφίσματα.

«Το υπουργείο ανανεώνει τη σταθερή και μόνιμη θέση του Κατάρ για την υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης και της σταθερότητας του λαού της, με βάση τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας και τη λύση των δύο κρατών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

21:55 Οι IDF λένε ότι δύο ακόμα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα – 318 νεκροί μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας χθες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν ήταν οι:

  • Ο Επιλοχίας Γιαΐρ Αβιτάν, 2ο ετών του Τάγματος της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών 890, από τη Ρα’ανάνα
  • Ο Λοχίας Γιακίρ Σμπούελ Τάτελμπαουμ, 21 ετών, του 77ου Τάγματος της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, από το Μά’αλε Αντουμίμ

Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικά περιστατικά στη Σουτζάγια της πόλης της Γάζας.

Οι θάνατοί τους ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών στη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς και στις επιχειρήσεις στα σύνορα με τη Γάζα σε 318.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε σε αποστολή διάσωσης ομήρων.

21:45 Συγκλονίζουν το Τελ Αβίβ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Μαζικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Τελ Αβίβ, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου και ζητώντας συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, σύμφωνα με υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαληθεύτηκε από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera.

Τα πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν χιλιάδες Ισραηλινούς να ανεμίζουν ισραηλινές σημαίες καθώς διαδηλώνουν.

Δείτε σχετικό βίντεο:

21:36 Η Νόα Αργκαμάνι καλεί να γίνει ότι «είναι δυνατό» για να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

Διαμαρτυρίες κατά του κυβερνητικού συνασπισμού και υπέρ της συμφωνίας για τους ομήρους πραγματοποιούνται σήμερα Σάββατο σε πολλές τοποθεσίες σε όλο το Ισραήλ.

Στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ, η εβδομαδιαία συγκέντρωση με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων περιλάμβανε βιντεοσκοπημένη ομιλία της Νόα Αργκαμάνι, η οποία διασώθηκε από τη Γάζα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Στην πρώτη δημόσια δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της, η Αργκαμάνι είπε: «Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να υπενθυμίσω σε όλους ότι υπάρχουν ακόμη 120 όμηροι σε αιχμαλωσία της Χαμάς.

Ανάμεσά τους είναι και ο Αβινάταν Ορ, ο σύντροφός μου, από τον οποίο χωρίστηκα τη στιγμή της απαγωγής. Παρόλο που τώρα είμαι στο σπίτι μου, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους ομήρους που βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία της Χαμάς και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα».

Δείτε τη δήλωσή της:

21:23 UNICEF: Η καταστροφή των υποδομών πλήττει τα Παλαιστίνια παιδιά

Η UNICEF αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καταστρέφει κρίσιμες υποδομές, οι οποίες με τη σειρά τους απειλούν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών.

«Γάζα. Δυτική Όχθη. Τα παιδιά παντού χρειάζονται ειρήνη», αναφέρει η UNICEF σε ανάρτησή της στο X.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τερκ προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «επιδεινώνεται δραματικά», λέγοντας νωρίτερα ότι οι άνθρωποι εκεί υποβάλλονται μέρα με τη μέρα σε «πρωτοφανή αιματοχυσία».

Είπε ότι 528 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 133 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ή τους εποίκους από την έναρξη του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο έως τις 15 Ιουνίου, «σε πολλές περιπτώσεις εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για παράνομες εκτελέσεις».

21:14 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στο μουσικό φεστιβάλ Glastonbury

Παρέμβαση κατά του πολέμου στη Γάζα έκαναν διαδηλωτές στο μουσικό φεστιβάλ Glastonbury στην Αγγλία.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:04 Ο Αραβικός Σύνδεσμος αφαίρεσε τη Χεζμπολάχ από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων»

Ο βοηθός γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Χοσάμ Ζάκι είπε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει πάψει να αναφέρεται στη Χεζμπολάχ ως «τρομοκρατική οργάνωση», σημειώνει το Anadolu.

Σε τηλεοπτική δήλωση στο αιγυπτιακό κανάλι ειδήσεων Al-Qahera την επομένη της ολοκλήρωσης της επίσκεψής του στη Βηρυτό, ο Ζάκι δήλωσε: «Τα κράτη μέλη του Συνδέσμου συμφώνησαν ότι ο χαρακτηρισμός της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται».

Στις 11 Μαρτίου 2016, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέταξε τη Χεζμπολάχ ως «τρομοκρατική οργάνωση», με επιφυλάξεις από τον Λίβανο και το Ιράκ, και την κάλεσε να «πάψει να προωθεί τον εξτρεμισμό και τον σεχταρισμό, να απέχει από την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών και να μην παρέχει καμία υποστήριξη στην τρομοκρατία και τους τρομοκράτες στην περιοχή».

Η ταξινόμηση έγινε λίγο αφότου οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου χαρακτήρισαν τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ως «τρομοκρατική οργάνωση» στις 2 Μαρτίου 2016.

Την Παρασκευή, η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar ανέφερε ότι ο Ζάκι επισκέφθηκε τη Βηρυτό και είχε συνάντηση με τον Μοχάμεντ Ραάντ, τον επικεφαλής του «Μπλοκ Πίστη στην Αντίσταση» που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την πρώτη επαφή μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και της Χεζμπολάχ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η επίσκεψη και η δήλωση του Ζάκι συνέπεσε με τις αυξημένες ανησυχίες για μια πιθανή κλιμάκωση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

20:50 Πώς το Ισραήλ πιέζει για αποφάσεις υπέρ του στις ΗΠΑ

«Κάθε μέλος έχει ένα άτομο της AIPAC… Είναι σαν την μπέιμπι σίτερ σου», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τόμας Μέισι για τον τρόπο με τον οποίο η ισραηλινή οργάνωση lobbying, AIPAC ελέγχει το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

20:41 Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μπλόκαραν διασταύρωση αυτοκινητόδρομου στον βορρά του Ισραήλ

Εκατοντάδες διαδηλωτές εμποδίζουν την κυκλοφορία στον κόμβο Αμιάντ στην Άνω Γαλιλαία, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ.

Η προσέλευση για τη διαμαρτυρία στον κόμβο Αμιάντ στον Αυτοκινητόδρομο 90 είναι ασυνήθιστα υψηλή, ενώ προηγήθηκε πορεία από το κιμπούτς, το οποίο πρόσφατα έγινε πολλές φορές στόχος μαχητών της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι διαδηλωτές φέρουν πλακάτ κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησής του, με ένα να τους κατηγορεί ότι «εγκαταλείπουν τον βορρά, τον νότο και όλα τα ενδιάμεσα».

Πηγή φωτογραφίας: Israeli Pro-Democracy Protest Movement/Nir Dafna

20:31 Περισσότερα από τη συνέντευξη Τύπου του αξιωματούχου της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν

Ο Οσάμα Χαμντάν της Χαμάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για εκεχειρία, δήλωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό ότι η πείνα εξακολουθεί να απειλεί τη ζωή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στην πόλη της Γάζας και στις βόρειες περιοχές, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν επιτρέπει την εισαγωγή τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων.

«Πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν επιβεβαιώσει ότι ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, που αριθμεί 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, χρειάζεται την παράδοση τουλάχιστον 500 φορτηγών με βοήθεια την ημέρα», δήλωσε ο Χαμντάν, προσθέτοντας ότι καθώς ο αριθμός αυτός δεν προσεγγίζεται, αυτό σημαίνει ότι:

  • Όλος ο πληθυσμός της Γάζας είναι πλέον επισιτιστικά ανασφαλής
  • 346.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται
  • 50.400 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται σοβαρά
  • 160.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται επιπλέον τροφή για να αποφύγουν τον υποσιτισμό

20:21 Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στον Λίβανο καλεί τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια εκεί

Άλλη μια χώρα ανησυχεί για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στον Λίβανο λόγω των εχθροπραξιών ανάμεσα σε IDF και Χεζμπολάχ.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στον Λίβανο καλεί τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια εκεί.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:12 Τα Ηνωμένα Έθνη αρχίζουν να μετακινούν τη βοήθεια από την προβλήτα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ μετά την αναστολή των εργασιών της

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν συσσωρευτεί στην προβλήτα που είχαν κατασκευάσει οι ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Γάζας και να τη διανέμουν σε αποθήκες στην πολιορκημένη περιοχή.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν αν θα επανασυνδέσουν την προβλήτα, η λειτουργία της οποίας έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω θαλασσοταραχής.

Δεν είναι σαφές πότε η βοήθεια μπορεί να φθάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο λιμού στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.

20:02 Οσάμα Χαμντάν: Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις συνομιλίες με το Ισραήλ

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις συνομιλίες με το Ισραήλ για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση εξακολουθεί να είναι έτοιμη να «αντιμετωπίσει θετικά» οποιαδήποτε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που θα τερματίσει τον πόλεμο, είπε ο Χαμντάν σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.

Ο Οσάμα Χαμντάν.

19:52 Συνομιλία Χανίγια – επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών συνομίλησαν για τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με τη Haaretz.

19:43 «Μην αφήσετε ξανά τον Νετανιάχου να τορπιλίσει μια συμφωνία»

Οικογένειες των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και υποστηρικτές τους πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο Κίρια στο Τελ Αβίβ, ζητώντας από την κυβέρνηση να υποστηρίξει μια συμφωνία για την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων.

Η διαδήλωση αυτής της εβδομάδας πραγματοποιείται μετά από μια αναφορά σήμερα το πρωί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναδιατυπώνει την τελευταία πρόταση για εκεχειρία σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία, λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν για πρώτη φορά την απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή προσφορά ως απόρριψη.

Αυτό που στέκεται ανάμεσα σε εμάς και τους αγαπημένους μας είναι η επιμονή του Νετανιάχου να μην τερματιστεί ο πόλεμος στο πλαίσιο μιας συμφωνίας», καταγγέλλει η Αγιάλα Μέτζγκερ, νύφη του δολοφονημένου ομήρου Γιοράμ Μέτζγκερ.

«Μην επιτρέψετε στον Νετανιάχου να τορπιλίσει και πάλι μια συμφωνία αυτή τη φορά», προσθέτει σε μια έκκληση προς τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:33 Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομή στη Σιλουάντ, μια πόλη που βρίσκεται ανατολικά της Ραμάλας.

Στα νότια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στο χωριό Κάλκας κοντά στη Χεβρώνα, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν επίσης τουλάχιστον δύο άνδρες μετά από επίθεση με πυροβολισμούς σε σημείο ελέγχου που βρίσκεται κοντά.

Μια άλλη στρατιωτική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στο χωριό Κούσρα, κοντά στη Ναμπλούς, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή συλλήψεις.

Στη γειτονιά αλ-Τουρ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές αρχές υποχρέωσαν έναν Παλαιστίνιο πολίτη να κατεδαφίσει το ίδιο του το σπίτι.

Ο Αμπντουλάχ Αμπού Σουμπεϊτάν, όπως μετέδωσε το Wafa, δήλωσε ότι ο ισραηλινός δήμος της Ιερουσαλήμ τον ανάγκασε να κατεδαφίσει το σπίτι του, 85 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο ζούσαν πέντε άτομα, για να αποφύγει το βαρύ κόστος της κατεδάφισης από ισραηλινά συνεργεία.

19:24 Ο πρόεδρος της Σερβίας υπόσχεται «κανένα έλεος για την τρομοκρατία» μετά την επίθεση με τόξο στην ισραηλινή πρεσβεία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον αστυνομικό που τραυματίστηκε κατά την επίθεση με τόξο στην πρεσβεία του Ισραήλ στη βαλκανική χώρα, υποσχόμενος σαρωτική καταστολή των «τρομοκρατών».

«Τους κυνηγάμε», είπε. «Δεν θα δείξουμε κανένα έλεος για την τρομοκρατία στη Σερβία», πρόσθεσε.

19:15 «Η συνέχιση του πολέμου θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα δολοφονήσει τους ομήρους»: Οι οικογένειές τους απαιτούν τη σύναψη συμφωνίας με τη Χαμάς

Η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, της οποίας ο γιος Μάταν κρατείται όμηρος στη Γάζα, ανέφερε σε δήλωση των μελών των οικογενειών των ομήρων έξω από το αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ, ότι το Ισραήλ βρίσκεται «ένα βήμα πριν από τον πόλεμο στον βορρά και αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία».

«Ο λαός καταλαβαίνει ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για την προσωπική του ατζέντα και ότι μια συμφωνία θα τερμάτιζε τον πόλεμο, θα προκαλούσε εκλογές και θα έβαζε τέλος στην εξουσία του Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου κρατάει την εξουσία του εις βάρος των οικογενειών μας στη Γάζα!», δήλωσε η Ζανγκάουκερ.

Πηγή φωτογραφίας: Tomer Appelbaum/Haaretz

19:06 IDF: Δεκάδες «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στη Σουτζάγια στην πόλη της Γάζας – Στρατιώτες βρήκαν όπλα και εισόδους τούνελ

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες μάχονται στη γειτονιά Σουτζάγια στην πόλη της Γάζας τις τελευταίες 48 ώρες και έχουν σκοτώσει δεκάδες «τρομοκράτες», σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, που αναφέρουν ότι στην περιοχή διεξάγονται μάχες από κοντινή απόσταση και ότι οι δυνάμεις τους βρήκαν όπλα και έναν εκτοξευτή ρουκετών κοντά σε ένα σχολείο στη γειτονιά, καθώς και εισόδους τούνελ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:56 Διαδήλωση στη Βιέννη απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Δεκάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αυστρίας, Βιέννης, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον λαό της Γάζας και να καταδικάσουν τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της πολιορκημένης και βομβαρδισμένης περιοχής.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παλαιστινιακό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης.

Κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα είχε γίνει και πριν από το φεστιβάλ Angewandte:

18:51 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο τον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας
  • Μια ολονύκτια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην αλ-Μαουάσι είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων
  • Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στη Σουτζάγια και «μάχονται ταυτόχρονα πάνω και κάτω από το έδαφος»
  • Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Ράφα, στη νότια Γάζα
  • Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι «περίπου 60.000 έως 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν» από τη Σουτζάγια αυτή την εβδομάδα λόγω της τελευταίας επίθεσης του Ισραήλ
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 37.834 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 86.858 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου
  • Η ΕΕ καταγγέλλει τα ισραηλινά σχέδια για τη νομιμοποίηση φυλακίων στη Δυτική Όχθη

18:42 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο μαχητή της μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός μέλους της που σκοτώθηκε «στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί για όσους χάνουν τη ζωή τους σε εχθροπραξίες με το Ισραήλ.

Το όνομά του ήταν Αμπάς Ατούι από την πόλη Σάκρα.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα εναντίον χώρων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, μεταξύ των οποίων και ένα κτίριο στη Χούλα όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί μαχητές της οργάνωσης.

Ο θάνατός του ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών της λιβανέζικης οργάνωσης από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε τουλάχιστον 355.

18:32 Ο Σίσι επαναλαμβάνει την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι τόνισε ξανά την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την επείγουσα παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της.

Μιλώντας στο περιθώριο της επενδυτικής διάσκεψης ΕΕ – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο Σίσι προειδοποίησε επίσης κατά οποιασδήποτε επέκτασης της σύγκρουσης εν μέσω αυξανόμενων απειλών για έναν γενικευμένο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά και γρήγορα μέτρα για να εμποδίσει την περιοχή να διολισθήσει σε έναν νέο και άνευ προηγουμένου κύκλο συγκρούσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

18:20 Νέες διαδηλώσεις σήμερα στο Ισραήλ ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου και για την απελευθέρωση των ομήρων

Διαδηλώσεις κατά του κυβερνητικού συνασπισμού και υπέρ της συμφωνίας για τους ομήρους έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο σε πολλές τοποθεσίες σε όλο το Ισραήλ.

Στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ, σε μια συγκέντρωση με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων θα υπάρχει βιντεοσκοπημένη ομιλία της Νόα Αργκαμάνι, η οποία διασώθηκε από τη Γάζα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτή θα είναι η πρώτη δημόσια δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της.

Τα μέλη των οικογενειών των ομήρων, που συντάσσονται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, θα κάνουν δηλώσεις έξω από το συγκρότημα του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση με αίτημα για πρόωρες εκλογές στη Διασταύρωση Καπλάν στο Τελ Αβίβ, ενώ παρόμοιες διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί στην Ιερουσαλήμ, την Καισάρεια, τη Χάιφα, την Μπε’έρ Σεβά και σε άλλες τοποθεσίες.

Διαμαρτυρίες, για ακόμη μια εβδομάδα, έχουν επίσης προγραμματιστεί κοντά στις κατοικίες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια και την Ιερουσαλήμ. Ο συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν αναμένεται να μιλήσει στη συγκέντρωση στην Ιερουσαλήμ.

Στην Κιριάτ Γκατ, μια κοινή κινητοποίηση θα συγκεντρώσει τους κατοίκους της περιοχής και τα μέλη του κιμπούτς Νιρ Οζ, που έχουν εκτοπιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, οι οποίοι θα ζητήσουν την απελευθέρωση των ομήρων. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Μίκα Ένγκελ, που απελευθερώθηκε τον Νοέμβρι, ενώ η σορός του πατέρα της Ρόνεν παραμένει στη Γάζα.

18:10 Βίντεο δείχνει μασκοφόρους Ισραηλινούς εποίκους να σπάνε τα παράθυρα σπιτιού σε παλαιστινιακή πόλη

Οργάνωση δικαιωμάτων δημοσιεύει βίντεο που δείχνει μασκοφόρους Ισραηλινούς εποίκους να σπάνε τα παράθυρα ενός σπιτιού χθες στο παλαιστινιακό χωριό Τουρμούς Άγια.

Η οργάνωση δικαιωμάτων Yesh Din, η οποία δημοσίευσε το υλικό, αναφέρει ότι το ίδιο σπίτι είχε γίνει στόχος εποίκων την προηγούμενη ημέρα, με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να μην κάνουν τίποτα για να συλλάβουν τους υπόπτους.

Εν τω μεταξύ, οι έποικοι δημιούργησαν ένα παράνομο φυλάκιο έξω από το συγκεκριμένο χωριό.

Οι συλλήψεις και οι διώξεις από τις ισραηλινές αρχές βίαιων εποίκων που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη είναι εξαιρετικά σπάνιες, οδηγώντας τις ΗΠΑ και έναν αυξανόμενο κατάλογο δυτικών χωρών να αρχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε ορισμένους από αυτούς.

Δείτε το βίντεο:

18:00 Η ανάρτηση του Πίτερ Στάνο για τα παράνομα φυλάκια που επιδιώκει να νομιμοποιήσει ο Σμότριχ

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Πίτερ Στάνο έκανε ανάρτηση με την καταδικαστική ανακοίνωση της ΕΕ (βλέπε ανάρτηση στις 17:19) σχετικά με τα παράνομα φυλάκια που επιδιώκει να νομιμοποιήσει ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ στη Δυτική Όχθη.

Δείτε την ανάρτηση στο X:

17:52 Ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης στη Σερβία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης με τόξο κατά του αστυνομικού φύλακα της πρεσβείας του Ισραήλ είναι νεαρός Σέρβος ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ.

«Πρόκειται για τον Μίλος Ζούγιοβιτς, εικοσιπέντε ετών, προσήλυτο από την πόλη Μλαντένοβατς, φέρει το θρησκευτικό όνομα Σαλαχούντιν και πρόσφατα μετακόμισε για να ζήσει στην πόλη Νόβι Πάζαρ» ανέφερε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς. Σημειώνεται ότι στο Νόβι Πάζαρ και γενικότερα στην περιφέρεια του Σαντζάκ η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διεξάγει έρευνες και στην πόλη καταγωγής του δράστη, αλλά και στον τόπο κατοικίας του για να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται περισσότερα άτομα στην τρομοκρατική επίθεση, όπως της χαρακτηρίζουν οι σερβικές αρχές.

Η επίθεση σημειώθηκε σήμερα το πρωί όταν ο δράστης εκτόξευσε βέλος κατά του αστυνομικού που βρισκόταν μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βελιγράδι και τον τραυμάτισε στον τράχηλο. Ο αστυνομικός κατάφερε να αντιδράσει, πυροβόλησε και σκότωσε τον επιτιθέμενο. Ο αστυνομικός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, του αφαιρέθηκε το βέλος από τον τράχηλο και νοσηλεύεται στην εντατική.

Την στιγμή της επίθεσης κανένας από το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας δεν βρισκόταν εντός του κτιρίου. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον τραυματία Σέρβο αστυνομικό.

Δείτε σχετικό βίντεο:

17:47 Τρεις νεκροί μετά από χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Ένας ανταποκριτής δήλωσε ότι τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ στην κοντινή πόλη Χαν Γιουνίς.

Ο πύραυλος με τον οποίο έγινε η επίθεση εκτοξεύτηκε από αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή Σακούς, βορειοδυτικά της Ράφα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

17:38 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι αντιαρματικοί πύραυλοι από τον Λίβανο έπεσαν στην Μισγκάβ Αμ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι εντόπισε δύο αντιαρματικά βλήματα που πέρασαν από τον Λίβανο και έπεσαν στην περιοχή Μισγκάβ Αμ.

Ο στρατός δήλωσε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και ότι αντεπιτέθηκε (βλέπε ανάρτηση στις 16:11).

17:29 Οι Παλαιστίνιοι εκτοπίζονται ξανά και ξανά

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τις σκηνές τους από την αλ-Μαουάσι στη Χαν Γιουνίς εν μέσω πυρών ισραηλινών αρμάτων μάχης, μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σήμερα το πρωί.

Η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως ασφαλής για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους εδώ και μήνες από το Ισραήλ ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πράξη.

Δείτε σχετικό βίντεο:

17:19 Η ΕΕ καταγγέλλει τα ισραηλινά σχέδια για τη νομιμοποίηση φυλακίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ για τη νομιμοποίηση πέντε φυλακίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως «άλλη μια σκόπιμη προσπάθεια υπονόμευσης των ειρηνευτικών προσπαθειών».

Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε ότι οι ηγέτες του μπλοκ σε συνάντηση αυτή την εβδομάδα καταδίκασαν τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει περαιτέρω τους παράνομους οικισμούς και την κάλεσαν να τις αντιστρέψει.

«Σύμφωνα με τη μακροχρόνια κοινή θέση της και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα σύνορα του 1967, εκτός εάν συμφωνηθούν από τα μέρη», ανέφερε.

Η ΕΕ ανέφερε ότι τα βήματα του Ισραήλ για την αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) πρέπει να σταματήσουν και το κάλεσε να αποδεσμεύσει τα παρακρατηθέντα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα που οφείλονται στην ΠΑ «και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι τραπεζικές υπηρεσίες αλληλογραφίας μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών τραπεζών θα παραμείνουν σε ισχύ».

17:10 «Η κατάσταση χειροτερεύει» στη Γάζα

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Η κατάσταση κλιμακώνεται σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, καθώς το επίπεδο των βομβαρδισμών έχει αυξηθεί.

Ξεκινώντας από την κεντρική περιοχή, τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά τη στοχοποίηση κατοικίας στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ. Η Μπουρέιτζ ήταν κέντρο για τους εκτοπισμένους που έφυγαν από τη Ράφα – τώρα βρίσκουν καταφύγιο στο κέντρο της Γάζας που έχει γίνει ευρέως στόχος τις τελευταίες 24 ώρες.

Το Ισραήλ αυξάνει επίσης τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της Γάζας, στη Ράφα, σε μια περιοχή που ονομάζεται αλ-Μαουάσι, κοντά στη γειτονιά Σακούς, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει γενικά. Δεκαπέντε Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ξημερώματα σήμερα στη Ράφα και μέσα στις τελευταίες δύο ώρες, τρεις νεκροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκαν από πύραυλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Εδώ στις κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζονται μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης, ενώ στα βόρεια, η κατάσταση είναι απολύτως ζοφερή. Η επιχείρηση στη συνοικία Σουτζάγια συνεχίζεται. Υπάρχουν περισσότερα θύματα, μαζί με άλλους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη συνοικία αλ-Μανάρα στην πόλη της Γάζας, όπου οι άνθρωποι διέφευγαν από τη Σουτζάγια κατευθυνόμενοι προς το δυτικό τμήμα της πόλης.

Η κατάσταση χειροτερεύει, με τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες και περισσότερους από 220 άλλους να έχουν τραυματιστεί».

17:00 Η Σιν Μπετ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση διοικητικών διαταγών κατά Ισραηλινών θα βλάψει την ικανότητα πρόληψης της τρομοκρατίας

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ εξέφρασε την ανησυχία της για νομοσχέδιο που προωθεί ο βουλευτής του Θρησκευτικού Σιωνισμού, Σίμτσα Ρόθμαν, το οποίο θα απαγορεύει κυρίως τη χρήση διαταγμάτων διοικητικής κράτησης εναντίον Ισραηλινών πολιτών, λέγοντας ότι θα προκαλέσει «σοβαρή ζημιά» στην ικανότητά της να αποτρέπει τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράττονται τόσο από Εβραίους όσο και από Άραβες πολίτες, ανέφερε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί αύριο από τους υπουργούς, απαγορεύει τη χρήση διοικητικής κράτησης ή διοικητικών περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων από Ισραηλινούς πολίτες, εκτός εάν είναι μέλη ενός συγκεκριμένου περιορισμένου καταλόγου τρομοκρατικών οργανώσεων που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Συντάγματος, Δικαίου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ, της οποίας προεδρεύει ο Ρόθμαν.

Σύμφωνα με το Walla, το γραφείο του επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρονέν Μπαρ έστειλε επιστολή σε διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών γραμματέων του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, στην οποία αναφέρεται ότι η απαγόρευση τέτοιων μέτρων «θα οδηγήσει σε άμεση, ισχυρή και σοβαρή βλάβη στην ασφάλεια του κράτους» σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ότι ένας ύποπτος μπορεί να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση.

16:49 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας

Διαδηλωτές σήκωσαν σημαίες και πανό για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Molly Darlington

16:39 Γιατί εβραίοι στη Γαλλία θα το ρίξουν δαγκωτό στη… «θυγατέρα του αντισημιτισμού»;

Ποιος θα περίμενε, λίγο πριν τις γαλλικές εκλογές, ότι ένας τολμηρός γαλλοεβραίος κυνηγός Ναζί ή ένας διακεκριμένος γαλλοεεβραίος φιλόσοφος θα στήριζαν το κόμμα που ίδρυσε ο άνθρωπος που στήριξε το καθεστώς που εξόντωσε τους γαλλοεβραίους στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

16:30 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν τέσσερις «σφαγές» στο τελευταίο 24ωρο

Όπως προαναφέραμε, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι 40 άτομα σκοτώθηκαν στην τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

Το Quds News Network έχει δημιουργήσει ένα γράφημα για να δώσει την εικόνα των απωλειών μετά τις τελευταίες επιθέσεις.

16:20 Οικογένεια σε πόλη στο βόρειο Ισραήλ λέει ότι ρουκέτα της Χεζμπολάχ έπληξε αχυρώνα, σκοτώνοντας δύο άλογα

Ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Χεζμπολάχ χθες το βράδυ έπληξε έναν αχυρώνα στην Μπετζέτ στη Δυτική Γαλιλαία, σκοτώνοντας δύο άλογα, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν το βλήμα.

Η Ιντάν Ισάχ Ερέζ είπε ότι τα δύο άλογα ανήκαν στην 14χρονη κόρη της Σαχάρ, το παράθυρο του υπνοδωματίου της οποίας έβλεπε στο μαντρί τους.

«Ποιος θα προσέχει και θα φροντίζει ψυχικά τα παιδιά μας, τα οποία μαζί με εμάς αναγκαστήκαμε να ακούμε τα άλογα να φωνάζουν από πόνο και να ζητούν να τα βοηθήσουμε, αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να τα κοιμίσουμε για να αποτρέψουμε τη συνέχιση του πόνου τους», είπε η ίδια στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Πρόσθεσε ότι η επίθεση με ρουκέτα έγινε την ώρα που η οικογένεια έτρωγε το δείπνο του Σαββάτου στη βεράντα της, απ’ όπου έσπευσαν μέσα στο σπίτι τους για να προστατευτούν.

«Υπήρχε κλάμα και υστερία. Δεν είχε σημασία για τα παιδιά μου ότι και το σπίτι χτυπήθηκε. Έκλαιγαν για τα άλογα, τα οποία είναι μέλη της οικογένειας με όλες τις έννοιες», τόνισε.

16:11 Αεροσκάφη των IDF πλήττουν θέσεις της Χεζμπολάχ στη Χούλα του νότιου Λιβάνου

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ένα κτίριο στη Χούλα του νότιου Λιβάνου, όπου είχε συγκεντρωθεί μια ομάδα μαχητών της Χεζμπολάχ, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε ότι οι μαχητές εντοπίστηκαν από στρατιώτες της 869ης Μονάδας Συλλογής Πληροφοριών Μάχης και λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε η αεροπορική επιδρομή.

Ένα άλλο κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στη Χούλα χτυπήθηκε επίσης, προσθέτουν οι IDF.

Πλάνα των IDF από τα χτυπήματα:

16:01 Για τρομοκρατική ενέργεια κάνει λόγο ο Σέρβος ΥΠΕΣ μετά την επίθεση μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ

Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς την επίθεση κατά του αστυνομικού φρουρού μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βελιγράδι.

«Υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το κίνημα των μουσουλμάνων Οαχαβιτών» δήλωσε ο Ντάτσιτς κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο τραυματίας αστυνομικός. Ανέφερε επίσης ότι οι αρχές προχώρησαν και στην σύλληψη ενός ύποπτου ατόμου που βρισκόταν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ την στιγμή της επίθεσης.

Σήμερα το πρωί δέχθηκε επίθεση με τόξο αστυνομικός που εκτελούσε υπηρεσία φύλαξης της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βελιγράδι.

Το βέλος που εκτόξευσε άτομο αγνώστου – μέχρι στιγμής – ταυτότητας πέτυχε στον τράχηλο τον αστυνομικό ο οποίος αντέδρασε πυροβολώντας και τραυματίζοντας θανάσιμα τον δράστη της επίθεσης.

Ο τραυματίας αστυνομικός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να του αφαιρεθεί το βέλος από τον τράχηλο και νοσηλεύεται στην εντατική.

15:52 Με αναπηρία 10.000 άτομα από τις ισραηλινές επιθέσεις

Η παλαιστινιακή ΜΚΟ Network Rehabilitation Sector αναφέρει ότι περίπου 10.000 άτομα έχουν αναπτύξει διάφορες αναπηρίες εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία έχουν φύγει από την αρχή του πολέμου. Οι ισραηλινές καταστροφές σε υποδομές, δρόμους και κέντρα αποκατάστασης, έχουν περιορίσει την κίνηση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία, μειώνοντας την ικανότητά τους να απομακρυνθούν με ασφάλεια, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ομάδα ανέφερε ότι η αποτυχία να φιλοξενηθούν σε καταφύγια κατάλληλα για τα άτομα με αναπηρία, μαζί με τον υπερπληθυσμό, δημιουργεί άλλη μια πρόκληση στην πρόσβαση στις ήδη περιορισμένες υπηρεσίες.

Τα άτομα με αναπηρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον υποσιτισμό και τις χρόνιες ασθένειες, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητάς τους, ανέφερε η οργάνωση.

15:39 Επίθεση σε αστυνομικό της ισραηλινής πρεσβείας στο Βελιγράδι – Νεκρός ο δράστης

Επιτιθέμενος με βαλλίστρα τραυμάτισε το Σάββατο έναν Σέρβο αστυνομικό που φρουρούσε την ισραηλινή πρεσβεία στο Βελιγράδι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας. Ο αστυνομικός απάντησε πυροβολώντας θανάσιμα τον δράστη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο δράστης πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικού, χτυπώντας τον στο λαιμό. Είπε ότι ο αξιωματικός στη συνέχεια «χρησιμοποίησε όπλο σε αυτοάμυνα για να πυροβολήσει τον επιτιθέμενο, ο οποίος και κατέληξε».

Ο αστυνομικός είχε τις αισθήσεις του όταν μεταφέρθηκε στο κεντρικό νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών του Βελιγραδίου, όπου θα πραγματοποιηθεί επέμβαση για την αφαίρεση του μπουλονιού από τον λαιμό του, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «σήμερα έγινε απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βελιγράδι». Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πρεσβεία είναι κλειστή και κανένας υπάλληλος της πρεσβείας δεν τραυματίστηκε.

15:20 Η Ερυθρά Ημισέληνος παρέχει βοήθεια μετά την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) δήλωσε ότι παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματία και τον μετέφερε σε κοντινό νοσοκομείο.

15:06 «Τρέξαμε για τη ζωή μας» καθώς ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη «βομβάρδιζαν» το αλ Μαουάσι

Μια ολονύκτια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στο αλ Μαουάσι, την υποτιθέμενη ασφαλή ζώνη της Γάζας, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων.

«Καθόμασταν ειρηνικά στη σκηνή μας και ξαφνικά η περιοχή βομβαρδίστηκε από τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα. Οι αεροπορικές επιδρομές έκλεισαν τη γειτονιά μας», περιγράφει ένας επιζών.

Μαουάσι/ Πηγή φωτογραφίας: AFP

«Άκουσα τους γείτονες να κλαίνε. Τα ισραηλινά τανκς βομβάρδιζαν επίσης την περιοχή. Όλοι τρέξαμε να σωθούμε, αφήνοντας τα πάντα πίσω μας. Ξαφνικά τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στην περιοχή, σε συνδυασμό με επιθέσεις ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Είδα πτώματα σε κομμάτια και σάρκες παντού.

«Κουβάλησα τα παιδιά μου και έτρεξα για τη ζωή μας. Δεν ξέρουμε πού να πάμε, απλά περπατούσαμε με τα πλήθη. Πολλοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Υποτίθεται ότι αυτή ήταν μια ασφαλής ζώνη, αλλά πουθενά δεν είναι καθόλου ασφαλές».

14:49 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν αρκετούς ανθρώπους στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

14:35 Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι 31 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ξημερώματα

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι 31 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ξημερώματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι οι σοροί 13 ανθρώπων ανασύρθηκαν στην πόλη Ράφα από το πρωί.

14:14 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις με στόχο ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας.
  • Ένας άλλος ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον τέσσερα μέλη οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, ενώ γέμιζαν δοχεία με νερό στην πόλη της Γάζας.
  • Άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο το δημοτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης της Γάζας.
  • Ο κόσμος απευθύνει έκκληση στο διαδίκτυο για τους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στη γειτονιά Shujayea, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοποιούν με τετρακόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όποιον προσπαθεί να φύγει ή να μετακινηθεί.
  • Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πέντε πτώματα ανασύρθηκαν μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την περιοχή Σακούς στα βορειοδυτικά προάστια της Ράφα.

14:00 Στόχευσαν Παλαιστίνιους που γέμιζαν δοχεία με νερό – Εκκλήσεις παγιδευμένων στη Shujayea

Η οικογένεια al-Ghazi προσπαθούσε να γεμίσει δοχεία με νερό στην πόλη της Γάζας όταν έγιναν στόχος ισραηλινού βομβαρδισμού.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με το AJ.

Υπήρξαν πολλές εκκλήσεις στο διαδίκτυο, εκκλήσεις για τους Παλαιστίνιους που παγιδεύτηκαν στη γειτονιά Shujayea, μη μπορώντας να βγουν από τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν τραυματιστεί από το ισραηλινό πυροβολικό.

Είναι παγιδευμένοι στα σπίτια τους χωρίς να μπορούν να φύγουν, επειδή οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοποιούν όποιον προσπαθεί να φύγει ή να μετακινηθεί με τετρακόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

13:47  Τρεις αντιαρματικοί πύραυλοι έπληξαν βόρειες κοινότητες του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αντιαρματικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο έπληξαν τις βόρειες κοινότητες Misgav Am και Tel-Hai και ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα.

13:29 Ισραηλινή βομβιστική επίθεση σκοτώνει δύο άτομα στη Ράφα

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά στο τέμενος al-Istiqama στη συνοικία al-Jeneina, ανατολικά της Ράφα, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην περιοχή του κυκλικού κόμβου al-Alam, δυτικά της Ράφα.

13:08 Περιοδεία στα νότια σύνορα του Λιβάνου πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της χώρας

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι λέει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «ψυχολογικό πόλεμο» στις συγκρούσεις με το Ισραήλ, αλλά εργάζεται για την επίτευξη ηρεμίας στα σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μικάτι περιοδεύει στο νότιο Λίβανο για να ελέγξει τις εξετάσεις αποφοίτησης, οι οποίες διεξάγονται παρά τις καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στα σύνορα.

«Ο στρατός είναι το τείχος του Λιβάνου. Εάν ο στρατός δεν έχει παρουσία στο νότιο Λίβανο, οι εξετάσεις δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν», είπε.

12:52 Η Ισπανία κατέθεσε προσφυγή στο ΔΔΔ κατά του Ισραήλ

Η Ισπανία κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) για να συμμετάσχει υπέρ της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για τη φερόμενη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ΔΔΔ.

«Η Ισπανία, επικαλούμενη το άρθρο 63 του Καταστατικού του Δικαστηρίου, κατέθεσε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου δήλωση παρέμβασης στην υπόθεση σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας (Νότια Αφρική κατά Ισραήλ)», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

12:39 Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στη Shujayea

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στη Shujayea και «μάχονται ταυτόχρονα πάνω και κάτω από το έδαφος».

Σε μια ενημέρωση για την κατάσταση, ο στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα εξουδετέρωσαν «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας και εντόπισαν μια αποθήκη όπλων μέσα σε ένα σχολικό συγκρότημα.

Πρόσθεσε ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε επίσης «τρομοκρατικούς στόχους και ένοπλους τρομοκρατικούς πυρήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός τρομοκρατικού πυρήνα που πήγαινε να επιτεθεί στα στρατεύματα».

Στη Ράφα, ο στρατός δήλωσε ότι τα χερσαία στρατεύματα συνέχιζαν την επιχείρηση που βασιζόταν σε πληροφορίες και «εξουδετέρωσαν πολλούς τρομοκράτες στην περιοχή» κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ο στρατός δήλωσε ότι «εξουδετέρωσε πολυάριθμους τρομοκράτες» στο έδαφος και ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε «αρκετές θέσεις αντιαρματικών πυραύλων».

Εντοπίστηκαν επίσης δύο βλήματα που περνούσαν από τη Γάζα προς το Σντερότ – η διάταξη αεράμυνας αναχαίτισε το ένα και το άλλο έπεσε σε ανοιχτή περιοχή.

12:28 Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη νότια Γάζα στο Ισραήλ

Δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη νότια Γάζα έπεσαν σε ανοιχτή περιοχή στα νότια του Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ. Δεν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες.

12:15 Ισραηλινές δυνάμεις ξυλοκοπούν Παλαιστίνιο κοντά στην Τουλκαρέμ

Οι ισραηλινές δυνάμεις ξυλοκόπησαν σοβαρά έναν Παλαιστίνιο πολίτη νότια της πόλης Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τοπικές πηγές δήλωσαν ότι στρατιώτες που σταθμεύουν κοντά στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου Jabara επιτέθηκαν στον Ahmed Talozi ενώ βρισκόταν κοντά στο σημείο ελέγχου, με αποτέλεσμα να του σπάσουν το πόδι.

Ο Talozi μεταφέρθηκε στο κυβερνητικό νοσοκομείο Thabet της πόλης για θεραπεία, ανέφερε το δημοσίευμα.

12:01 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 37.834 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 86.858 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Από αυτούς, 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 224 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς, πρόσθεσε το υπουργείο.

11:45 Τέσσερις νεκροί στη Σάμπρα στην πόλη της Γάζας

Νωρίτερα αναφερθήκαμε σε ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε ως στόχο αυτοκίνητο στη συνοικία Σάμπρα στη νότια πόλη της Γάζας.

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει τώρα ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στην ισραηλινή επίθεση που είχε επίσης στόχο ένα σπίτι.

11:30 Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα τρέφονται με εκχύλισμα φύλλων

Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Mansour Shouman λέει ότι η κατάσταση στη Γάζα χειροτερεύει.

«Στα βόρεια υπάρχει λιμός αυτή τη στιγμή. Ένας φίλος μου έστειλε μήνυμα και μου είπε: «Τρώμε το εκχύλισμα των φύλλων των δέντρων μόνο και μόνο για να μας παρέχουν θρεπτικά συστατικά»», δήλωσε στο Al Jazeera ο Shouman, ο οποίος βρισκόταν στη Γάζα μέχρι τον Μάρτιο.

«Το μόνο που έχουν στο βορρά είναι αλεύρι μέσω της πολύ μικρής υπολειμματικής βοήθειας που έχει μείνει από την αμερικανική προβλήτα που έρχεται μέσω των χερσαίων σημείων διέλευσης στο βορρά».

Ο Shouman ζήτησε να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό τα χερσαία περάσματα για να μπορέσουν να εισέλθουν τα χιλιάδες φορτηγά γεμάτα με βοήθεια από ανθρώπους που έκαναν δωρεές σε οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

11:12 Πολλοί νεκροί και τραυματίες στη Σάμπρα, στην πόλη της Γάζας

Πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο αυτοκίνητο στη συνοικία Σάμπρα, στη νότια πόλη της Γάζας, μεταδίδει ανταποκριτής του Al Jazeera.

10:50 Πτώματα στους δρόμους μετά την ισραηλινή επίθεση στη Shujayea

Παλαιστίνιοι μαχητές ενεπλάκησαν με τις ισραηλινές δυνάμεις σε σφοδρές μάχες στη συνοικία Shujayea στην πόλη της Γάζας, μία ημέρα μετά την έφοδο τανκς και στρατευμάτων που έστειλε δεκάδες χιλιάδες τρομοκρατημένους πολίτες σε φυγή.

Η Shujayea ήταν κάποτε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά που έσφυζε από ζωή. Αλλά ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε ολόκληρη την περιοχή κατά τη διάρκεια δύο χερσαίων επιδρομών, αφήνοντάς την μια πόλη-φάντασμα με ελάχιστα ίχνη ανθρώπινης ζωής, αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera Arabic, Ismail al-Ghoul.

«Ολόκληρη η περιοχή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ισοπεδώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Τα στρατεύματα πραγματοποίησαν δύο χερσαίες επιθέσεις στη Shujayea. Τώρα, δεν υπάρχει κανένα ίχνος ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο al-Ghoul. «Είναι πλέον μια πόλη-φάντασμα».

Καθώς ο al-Ghoul και ένα συνεργείο του Al Jazeera έκαναν γυρίσματα, βρήκαν ένα πτώμα πεσμένο στη μέση αυτού που κάποτε ήταν ένα προσωρινό καταφύγιο. Κανείς δεν ήταν σε θέση να πλησιάσει το πτώμα για να το θάψει από φόβο μήπως στοχοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το πτώμα του άνδρα ήταν ένα από τα πολλά πτώματα που βρέθηκαν πεσμένα στο έδαφος, εκτός από πολλά τραυματισμένα θύματα που είχαν αποκλειστεί χωρίς καμία βοήθεια.

Γάζα

Η συνοικία της Shujayea

10:28 Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν σειρά επιθέσεων εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

«Τις τελευταίες ώρες, πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε διάφορους στόχους της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων μια στρατιωτική τοποθεσία της οργάνωσης στην περιοχή Ζαμπκίν, δύο τοποθεσίες επιχειρησιακής υποδομής στην περιοχή Κιάμ και ένα κτίριο της Χεζμπολάχ στην περιοχή αλ-Άντισσα», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ δεν θέλει να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για πόλεμο.

10:10 Κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα

Το αλ Μαουάσι είναι μια ασφαλής περιοχή, όπως έχει χαρακτηριστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις. Υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να στοχεύσουν αυτό το μέρος καθώς έχουν επανειλημμένα δώσει εντολή στου Παλαιστίνιους να μεταφερθούν εκεί, όπου πλέον βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθήνει οι επιθέσεις εναντίον εκτοπισμένων στο Μαουάσι.

Τώρα ξανά Παλαιστίνιοι φεύγουν από την πόλη της Γάζας αλλά δεν έχουν κανένα μέρος να κατευθυνθούν.

09:49 Η αμερικανική προβλήτα αποσύρθηκε για τρίτη φορά

Η προβλήτα βοήθειας στη Γάζα, αξίας 230 εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι επιρρεπής σε προβλήματα, έχει αφαιρεθεί για άλλη μια φορά από την ακτογραμμή των παλαιστινιακών εδαφών λόγω κακών καιρικών συνθηκών και καθώς το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) διερευνά την αποτελεσματικότητά της.

Η απομάκρυνση της προβλήτας την Παρασκευή «λόγω της ανοικτής θάλασσας» σηματοδοτεί την τρίτη φορά που αποσπάται από την ακτή από την αρχική εγκατάστασή της στα μέσα Μαΐου και τη διευκόλυνση της μικρής ποσότητας 6.800 τόνων επισιτιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα από τότε.

Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η προβλήτα έχει ρυμουλκηθεί πίσω στο Ashdod στο Ισραήλ και δεν έχει ημερομηνία για την επανεγκατάσταση της προβλήτας.

09:30 Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Ναμπλούς και συνέλαβε έναν Παλαιστίνιο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης εισβάλει στην πόλη Silat ad-Dhahr, και στα χωριά al-Fandaqumiya και Umm Dar, στο κυβερνείο της Τζενίν.

09:10 Σπίτι καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Zibqin, στο νότιο Λίβανο

Ένα βίντεο κοινοποιήθηκε στο X που δείχνει την καταστροφή ενός σπιτιού στα περίχωρα της πόλης Zibqin στο νότιο Λίβανο μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο την πόλη.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν τρεις αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις πόλεις Khiam, Kfar Kila και τα περίχωρα της Zibqin.

Το βίντεο επαληθεύτηκε από το Sanad, το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera.

08:57 Σοροί 5 Παλαιστινίων ανασύρθηκαν μετά από ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πέντε πτώματα ανασύρθηκαν μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την περιοχή Shakush στα βορειοδυτικά προάστια της Ράφα στη νότια Γάζα.

Ισραηλινά άρματα μάχης και οχήματα πολιόρκησαν την περιοχή την Παρασκευή, αλλά τώρα έχουν αποσυρθεί προς την κατεύθυνση της γειτονιάς της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

08:53 Το Βέλγιο, η Ιορδανία και η ΕΕ απευθύνουν νέα έκκληση στον ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών

Η «Πρόσκληση για δράση για τα παιδιά στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα» ξεκίνησε την Παρασκευή από τις αποστολές του Βελγίου, της Ιορδανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη και καλεί όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Η έκκληση για δράση περιλαμβάνει πέντε σημεία, ανέφερε η αποστολή του Βελγίου και της Ιορδανίας στον ΟΗΕ σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

  • Έκκληση προς όλα τα μέρη να επιτύχουν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
  • Σεβασμός των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Τερματισμός των «σοβαρών παραβιάσεων» κατά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης όσων κρατούνται και βρίσκονται σε αιχμαλωσία – στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
  • «Ασφαλής και απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Οι υποστηρικτές της πρόσκλησης δεσμεύονται επίσης να υποστηρίξουν την κλιμάκωση των απαντήσεων του ΟΗΕ για τις ανάγκες των παιδιών στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

08:42 Μπαράζ επιθέσεων της Χαμάς κατά του στρατού στην Shujayea της πόλης της Γάζας

Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 24 επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες άρχισαν να προελαύνουν στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας την Πέμπτη, αναφέρουν οι αμερικανικές αμυντικές δεξαμενές σκέψης Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP).

Ο ρυθμός των επιθέσεων από Παλαιστίνιους μαχητές στη Shujayea συγκρίνεται με την ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Τζαμπάλια τον Μάιο, κατά την οποία εξαπολύθηκαν 33 επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων τις πρώτες 24 ώρες, σε μια από τις σκληρότερες μάχες που αντιμετώπισαν οι ισραηλινές δυνάμεις από την χερσαία εισβολή τους στη Γάζα.

Στην τελευταία καθημερινή ενημέρωση για τις μάχες στη Γάζα, η κοινή έκθεση ISW/CTP σημειώνει επίσης ότι Παλαιστίνιοι μαχητές πραγματοποίησαν την Παρασκευή επίθεση με χειροβομβίδες που εκτοξεύονται με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων και ενός φυλακίου μάχης που βρίσκεται νότια της πόλης της Γάζας.

Στη νότια Γάζα, οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν να αμύνονται στη Ράφα την Παρασκευή, με τη Χαμάς και την Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Άκσα να πραγματοποιούν επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη, ενώ ένας ελεύθερος σκοπευτής της Χαμάς σκότωσε έναν στρατιώτη στα ανατολικά της πόλης.

08:30 Στο στόχαστρο η πόλη της Γάζας

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Για όσα έχουν προηγηθεί διαβάστε εδώ 

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024