Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Πώς θα μπορούσαν οι Δημοκρατικοί να τον αντικαταστήσουν στο ψηφοδέλτιο των εκλογών;

Τζο Μπάιντεν: Πώς θα μπορούσαν οι Δημοκρατικοί να τον αντικαταστήσουν στο ψηφοδέλτιο των εκλογών;

Αν και η εκδίωξη του Μπάιντεν από το ψηφοδέλτιο είναι πιθανή, η έλλειψη ενός υποψηφίου για την αντικατάστασή του καθιστά μια τέτοια κίνηση ακόμη πιο απίθανη, εξηγεί μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών

Τελικά υπάρχουν τρόποι οι Δημοκρατικοί να αντικαταστήσουν τον Τζο Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιό τους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, με τη δικαιολογία φυσικά της αποτυχημένης εμφάνισης του αμερικανού προέδρου στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα μέλη του κόμματος που κάποτε ήταν ενωμένα πίσω από τον Μπάιντεν τώρα ψάχνουν βιογραφικά υποψηφίων και μελετούν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους έναν διαφορετικό υποψήφιο, αφού η καθολικά επικριτική εμφάνιση την Πέμπτη το βράδυ εδραίωσε τις ανησυχίες για την ικανότητα του προέδρου να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία.

«Το πιο εύκολο είναι να βγει ο Μπάιντεν από την κούρσα», δήλωσε η Elaine Kamarck, μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. «Τότε ναι, υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες και το κόμμα θα τον αντικαταστήσει», προσθέτει.

Αν και η εκδίωξη του Μπάιντεν από το ψηφοδέλτιο είναι πιθανή, η έλλειψη ενός προφανή υποψηφίου για την αντικατάστασή του καθιστά μια τέτοια κίνηση ακόμη πιο απίθανη, δήλωσε η Kamarck.

Το debate ανέδειξε το άγχος μηνών των Δημοκρατικών για τον Τζο Μπάιντεν —ο οποίος ήδη στα 81 του έτη είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ— αλλά και τις προοπτικές του Ντόναλντ Τραμπ για επανεκλογή στην προεδρία να ξεχειλίζουν.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τις αστοχίες του κατά τη διάρκεια του debate ωστόσο απέρριψε τις εκκλήσεις για αποχώρηση από την κούρσα.

Τι απαιτείται για την αποχώρηση

Αν ο Μπάιντεν δεν κάνει στην άκρη, η εκδίωξή του θα είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για τους Δημοκρατικούς, αναφέρει το άρθρο του Bloomberg.

Οποιοσδήποτε αντίπαλος θα πρέπει πρώτα να συγκεντρώσει 600 υπογραφές αντιπροσώπων σε μια αίτηση για να θέσει το όνομά του ή της ως υποψήφιο στο συνέδριο των Δημοκρατικών – με όχι περισσότερες από 50 υπογραφές από οποιαδήποτε πολιτεία. Αυτό είναι περίπου το 13% των αντιπροσώπων. Αλλά με τον Μπάιντεν να ελέγχει το 99% των δεσμευμένων αντιπροσώπων, αυτό θα απαιτούσε από τους διεκδικητές να πείσουν τους πιστούς του Μπάιντεν να αλλάξουν την υποστήριξή τους.

«Οι πιθανότητες δεν είναι ανυπέρβλητες, αλλά είναι πολύ υψηλές για οποιοδήποτε σενάριο που περιλαμβάνει εξέγερση αντιπροσώπων», δήλωσε ο Josh Putnam της FHQ Strategies, μιας μη κομματικής εταιρείας συμβούλων που ειδικεύεται στους κανόνες επιλογής αντιπροσώπων.

«Τις περισσότερες φορές πρόκειται για αρκετά ένθερμους υποστηρικτές του Μπάιντεν», εξήγησε ο Putnam μιλώντας για τους αντιπροσώπους.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν έχει ελέγξει τους αντιπροσώπους του για την αφοσίωσή τους, αλλά έχουν περιθώριο να αλλάξουν γνώμη. Σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους αντιπροσώπους, οι οποίοι συχνά δεσμεύονται νομικά να δώσουν την ψήφο τους σε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, οι κανόνες των Δημοκρατικών λένε ότι μόνο οι δεσμευμένοι αντιπρόσωποι «πρέπει να αντανακλούν κατά συνείδηση τα αισθήματα εκείνων που τους εξέλεξαν».

Ανοικτή σύμβαση

Μια κίνηση αλλαγής του ψηφοδελτίου —είτε ο Μπάιντεν δεχτεί να φύγει οικειοθελώς είτε εκδιωχθεί— θα έφερνε ένα συνέδριο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

Σε ένα «ανοιχτό» συνέδριο, κανένας υποψήφιος δεν μπαίνει στην ονομαστική ψηφοφορία με αρκετούς αντιπροσώπους για να είναι εγγυημένο το χρίσμα. Η ψηφοφορία θα μπορούσε να διαρκέσει οποιονδήποτε αριθμό γύρων μέχρι να κερδίσει ένας υποψήφιος.

Ένα τέτοιο συνέδριο θα έθετε επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους λεγόμενους «υπερ-εκλέκτορες». Αυτοί οι αντιπρόσωποι – ηγέτες και εκλεγμένοι αξιωματούχοι που μπαίνουν στο συνέδριο λόγω της θέσης τους – έχουν αφαιρεθεί από ορισμένες εξουσίες τα τελευταία χρόνια, καθώς το κόμμα ανησυχούσε ότι η επιρροή τους στη διαδικασία ήταν αντιδημοκρατική. Αλλά αν μια υποψηφιότητα πάει σε δεύτερη ψηφοφορία, αυτοί οι αυτόματοι αντιπρόσωποι, οι οποίοι αριθμούν περισσότερους από 700, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το συνέδριο.

Ένας άλλος «μπαλαντέρ» είναι το γεγονός ότι το κόμμα είναι ελεύθερο να αλλάξει τους κανόνες του ανά πάσα στιγμή πριν από την υποψηφιότητα, μειώνοντας ή αυξάνοντας ενδεχομένως τον πήχη για έναν διεκδικητή του Μπάιντεν.

Ο πιο προφανής υποψήφιος διάδοχος είναι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις – αλλά οι Δημοκρατικοί δεν είναι απαραίτητο να επιλέξουν την υποψήφια αντιπρόεδρο του Μπάιντεν. Ορισμένες από τις πιο πολυσυζητημένες εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τους κυβερνήτες Gavin Newsom της Καλιφόρνια, JB Pritzker του Ιλινόις και Gretchen Whitmer του Μίσιγκαν, οι οποίοι όμως δηλώνουν ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Μπάιντεν.

Η ψηφοφορία για την υποψηφιότητα είχε προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου, αλλά το DNC (Δημοκρατικοί) έθεσε το ενδεχόμενο μιας εξ’ αποστάσεως ονομαστικής ψηφοφορίας πριν από τις 7 Αυγούστου.

Η ενδέκατη ώρα

Αν ο Μπάιντεν αποχωρήσει μετά το συνέδριο, η απόφαση για το πώς θα τον αντικαταστήσει θα επαφίεται σε μια μικρότερη ομάδα: Τα περισσότερα από 400 μέλη του DNC. Σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος, ο πρόεδρος του DNC θα συμβουλευτεί τους ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και τους κυβερνήτες και θα κάνει μια σύσταση.

Οι Δημοκρατικοί χρησιμοποίησαν για τελευταία φορά αυτή τη διαδικασία το 1972 για να αντικαταστήσουν τον Τόμας Ίγκλετον, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο που αναγκάστηκε να βγει από το ψηφοδέλτιο —αφού παραδέχθηκε ότι είχε λάβει θεραπεία με ηλεκτροσόκ για κατάθλιψη— με τον Σάρτζεντ Σράιβερ.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024