Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Σε πανικό οι Δημοκρατικοί μετά την πανωλεθρία στο debate - Οι πιθανοί αντικαταστάτες του

Τζο Μπάιντεν: Σε πανικό οι Δημοκρατικοί μετά την πανωλεθρία στο debate – Οι πιθανοί αντικαταστάτες του

Ζήτημα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών έχει προκαλέσει η καταστροφική παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο πρώτο debate με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ήδη έχουν φουντώσει οι φήμες περί αντικατάστασης.

Συναγερμό προκάλεσε στους Δημοκρατικούς η καταστροφική παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο πρώτο debate για τις αμερικανικές εκλογές με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, με πολλούς να σημειώνουν πως ο πρόεδρος τον ΗΠΑ εμφανίστηκε «νυσταγμένος» κάτι που φαίνεται να ξύπνησε το κόμμα του.

Μετά το debate οι Δημοκρατικοί ήταν σε κατάσταση πανικού

Οι συζητήσεις για το κατά ποσόν η ηλικία έχει επηρεάσει τον Μπάιντεν και οι ανησυχίες σχετικά με την επίπτωση που έχει στη διανοητική του κατάσταση και αντίληψη οξύνθηκαν μετά το debate. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παλεύοντας και με ένα κρυολόγημα, εμφανίστηκε βραχνός στη σκηνή, ενώ φαινόταν να ξεχνάει κάποιες φορές τα λόγια του και σε άλλα σημεία φαινόταν να χάνει τελείως τον ειρμό της σκέψης του.

Πηγές των Δημοκρατικών που μίλησαν στον Independent και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων μέσων ενημέρωσης μετά το debate ήταν σε κατάσταση πανικού. Κάποιοι ανησυχούσαν ανοιχτά για το κατά πόσο ήταν δυνατόν το κόμμα τους να κάνει το αδιανόητο: να αντικαταστήσει έναν εν ενεργεία πρόεδρο που είναι εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος πέρασε την προεκλογική περίοδο σχεδόν αδιαμαρτύρητα.

«Τρομερό», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών στον Independent. «Πρέπει να αναλάβει η Καμάλα Χάρις. Η πιο ξεκάθαρη επιλογή», είπε ακόμα.

Το πρώτο ερώτημα όμως που προκύπτει από αυτές τις φωνές και διεργασίες είναι αν θα γινόταν να αντικατασταθεί ο Τζο Μπάιντεν, παρόλο που τόσο ο ίδιος όσο και η καμπάνια του εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να μάχονται και θα κερδίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές.

Η απάντηση είναι ναι, είναι δυνατόν. Αλλά θα ήταν δύσκολο, καθώς ο νυν πρόεδρος δεν είναι ακόμα τεχνικά ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία.

Όλα τα φώτα στο συνέδριο των Δημοκρατικών

Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) πρόκειται να πραγματοποιήσει το συνέδριο ανάδειξης υποψηφίων από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου – χιλιάδες αντιπρόσωποι, εκλεγμένοι αξιωματούχοι, συνδικαλιστές, ακτιβιστές, μεγαλοστελέχη του κόμματος, λομπίστες και άλλοι θα μεταβούν στο Σικάγο για ένα τετραήμερο συνέδριο στο οποίο ο Μπάιντεν (ή κάποιος άλλος) θα ανακηρυχθεί επίσημα υποψήφιος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος (ή ο αντικαταστάτης του) θα αποδεχθεί το χρίσμα και θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία την τελευταία μέρα του συνεδρίου. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας υποψηφιότητας ανήκει ήδη στον Μπάιντεν, εκτός αν το αρνηθεί. Την Παρασκευή αναφέρθηκε ότι ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην κούρσα και να λάβει μέρος στο δεύτερο debate με τον Τραμπ τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε και τις 50 πολιτείες στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος αυτή την άνοιξη, κερδίζοντας όλους τους αντιπροσώπους, εκτός από λίγους, των οποίων οι ψήφοι απαιτούνται για να εξασφαλίσει το χρίσμα.

Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τον ψηφίσουν στην πρώτη ψηφοφορία της διαδικασίας ανάδειξης υποψηφίων – τον ίδιο γύρο στον οποίο απαγορεύεται να συμμετάσχουν οι μη δεσμευμένοι «υπερεκλέκτορες», οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση.

Ρυθμιστής η απόφαση του Μπάιντεν

Έτσι, εκτός αν ο ίδιος ο Μπάιντεν αποσυρθεί, ο εν ενεργεία πρόεδρος θα είναι σε μεγάλο βαθμό ο υποψήφιος του κόμματός του τον Αύγουστο.

Αν αποχωρήσει από την κούρσα, ωστόσο, αυτό θα οδηγήσει στην προοπτική ενός ανοιχτού συνεδρίου – όλοι αυτοί οι αντιπρόσωποι που είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν για τον Μπάιντεν θα περάσουν τις εβδομάδες που θα προηγηθούν του συνεδρίου φλερτάροντας με όποιον Δημοκρατικό μπει στην κούρσα για να αντικαταστήσει τον πρόεδρο.

Οι ψηφοφόροι, οι οποίοι συμμετείχαν στην προκριματική διαδικασία φέτος, δεν θα είχαν καθόλου λόγο – το αποτέλεσμα θα κρινόταν σε μια σειρά ψηφοφοριών στο συνέδριο του Αυγούστου, με κάθε υποψήφιο να προσπαθεί να συγκεντρώσει το απαιτούμενο σύνολο.

Ωστόσο, αν συμβεί αυτό προκύπτει ένα δεύτερο ερώτημα. Ποια είναι αυτά τα στελέχη των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν; Ο Independent συγκέντρωσε κάποια εξέχοντα μέλη του κόμματος του προέδρου που θα μπορούσαν να ριχτούν στη «μάχη».

Καμάλα Χάρις

Ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του Μπάιντεν και το μεγαλύτερο φαβορί είναι η αντιπρόεδρός του, η Καμάλα Χάρις, στα συνταγματικά καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται η αναπλήρωση σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Είναι η μόνη από τους πιθανούς αντικατκαστάτες που έχει όντως διεξάγει προεδρική εκστρατεία (έστω και ανεπιτυχή) και έχει τη μεγαλύτερη εθνική αναγνωρισιμότητα από όλους τους Δημοκρατικούς που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν πειστικά στην προεδρική κούρσα.

Καμάλα Χάρις (Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid)

Ωστόσο, η πρώην γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια και γερουσιαστής των ΗΠΑ δεν απολαμβάνει ευρείας δημόσιας υποστήριξης και είναι κάτι σαν φιγούρα μίσους για τη Δεξιά, η οποία εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι ο Μπάιντεν είναι απλώς ένας υποψήφιος «δούρειος ίππος» που χρησιμοποιείται για να ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο προτού αποχωρήσει για να μπορέσει να αναλάβει εκείνη.

Αυτή η θεωρία συνωμοσίας αναφέρθηκε ευθέως σε ένα από τα πιο πρόσφατα βίντεο επίθεσης του Τραμπ.

Πιτ Μπούτιγκιγκ

Ο υπουργός Μεταφορών του Μπάιντεν, ο Πιτ Μπούτιγκιγκ είναι άλλος ένας πρώην υποψήφιος για το 2020 (μαζί με τη Χάρις), ο οποίος θα μπορούσε να διεκδικήσει το χρίσμα για τον Λευκό Οίκο αν ο Μπάιντεν υποχωρούσε.

Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα είναι χαρισματικός και έχει στο βιογραφικό του στρατιωτική θητεία, γεγονός που θα τον διαφοροποιούσε από τους συντρόφους του και όχι λιγότερο από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έλαβε όχι λιγότερες από πέντε αναβολές για να απαλλαγεί από τη συμμετοχή του στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Πιτ Μπούτιγκιγκ (Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque)

Όμως, ως υπουργός Μεταφορών, ο Μπούτιγκιγκ ήταν συχνά το εξιλαστήριο θύμα της κυβέρνησης όταν συνέβαιναν καταστροφές στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, μεγάλοι εκτροχιασμοί τρένων ή καταρρεύσεις γεφυρών, γεγονός που αναιρούσε μεγάλο μέρος της καλής δουλειάς που κάνει στα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, εμφανιζόμενος ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Fox News για να αντιπαρατεθεί.

Γκρέτσεν Γουίτμερ

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ είναι ευρέως δημοφιλής στην πολιτεία της και θεωρείται ένα από τα ηγετικά πρόσωπα της μετριοπαθούς πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος στην εποχή μετά τον Μπάιντεν.

Κέρδισε την επανεκλογή της το 2022 με μεγάλη διαφορά, στηριζόμενη στην υποστήριξη των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, μετατρέποντας μια Ρεπουμπλικανική πολιτεία σε Δημοκρατική με σχετική ευκολία.

Ωστόσο, δεν άρεσε σε όλους η σκληρή ηγεσία της κατά τη διάρκεια του lockdown και παραμένει περισσότερο γνωστή σε εθνικό επίπεδο για το σχέδιο μιας ομάδας πολιτοφυλακής του Μίσιγκαν να την απαγάγει, το οποίο αποτράπηκε από μυστικούς πράκτορες του FBI.

Γκάβιν Νιούσομ

Μια από τις πιο προφανείς επιλογές για να διαδεχθεί τον Μπάιντεν ως υποψήφιος είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, του οποίου ο προσωπικός πλούτος και οι παραγωγικές ικανότητες συγκέντρωσης χρημάτων θα τον καθιστούσαν τρομερό αντίπαλο στο μέτωπο του χρήματος.

Ο Νιούσομ βρίσκεται στη μέση μιας δεύτερης θητείας ως κυβερνήτης της πολιτείας του – εδώ έγκειται ωστόσο ένα πρόβλημα, καθώς δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επανεκλογής του το 2022 ότι θα υπηρετήσει μια πλήρη τετραετία στο αξίωμα, αν επανεκλεγόταν.

Γκάβιν Νιούσομ (Πηγή: REUTERS/Marco Bello)

Όπως και ο Μπούτιγκιγκ, έχει κερδίσει επαίνους για την επιχειρηματολογία του υπέρ των επιχειρημάτων των Δημοκρατικών στο Fox και αξιομνημόνευτα πήγε αντιμέτωπος με τον ομόλογό του της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις – τον οποίο έχει τρολάρει με μια σειρά διαφημίσεων – σε τηλεοπτικό debate πέρυσι. Ο Νιούσομ υπήρξε ενθουσιώδης υποστηρικτής του Μπάιντεν, μεταξύ άλλων και μετά το debate της Πέμπτης το βράδυ.

Ουές Μουρ

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ στην πρώτη του θητεία, Ουές Μουρ, θα είχε μεγάλη πιθανότητα να πάρει το χρίσμα έναντι άλλων με μεγαλύτερη εθνική αναγνώριση, αλλά αντισταθμίζει τη σχετική πολιτική του αφάνεια με ένα αδιαμφισβήτητο ταλέντο να βρίσκεται μπροστά στις κάμερες και ένα θετικό ιστορικό στο σύντομο διάστημα της θητείας του.

Ήδη, έχει εξασφαλίσει το μέλλον των Baltimore Orioles στην πολιτεία και έχει επίσης αποτελέσει το δημόσιο πρόσωπο των προσπαθειών ανοικοδόμησης του Μέριλαντ μετά την καταστροφήτη γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι, ένα εμβληματικό ορόσημο της Βαλτιμόρης και βασικό κομμάτι της λιμενικής υποδομής της πόλης.

Ο Μουρ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς όπως και ο Μπούτιγκιγκ, είναι πρώην υπότροφος του Rhodes Scholar στην Οξφόρδη και βετεράνος του στρατού.

Είναι επίσης συγγραφέας πέντε βιβλίων, ένα εκ των οποίων είναι μυθιστόρημα για νέους.

Τζ. Μπ. Πρίτσκερ

Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ ασκεί τα καθήκοντά του από το 2019. Μέλος της πλούσιας οικογένειας Πρίτσκερ, στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων Hyatt, ο δικηγόρος και επιχειρηματίας είναι εδώ και καιρό οικονομικός ευεργέτης των Δημοκρατικών.

Ο 59χρονος κέρδισε μια γεμάτη προκριματική διαδικασία το 2018 για να γίνει υποψήφιος των Δημοκρατικών και επανεξελέγη το 2022.

Η πρώιμη πολιτική του σταδιοδρομία περιελάμβανε θητείες στο νομοθετικό επιτελείο του Κογκρέσου τη δεκαετία του 1980 και την ίδρυση μιας οργάνωσης που επικεντρώθηκε στην προσέλκυση νεότερων ψηφοφόρων στο κόμμα.

Προεδρεύοντας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιλινόις από το 2003 έως το 2006, διετέλεσε στη συνέχεια εθνικός συμπρόεδρος της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον το 2008 και ήταν αντιπρόσωπος στα συνέδρια των Δημοκρατικών το 2008 και το 2016.

Στις προκριματικές εκλογές του 1998 για την 9η περιφέρεια του Κογκρέσου στο Ιλινόις, τερμάτισε τρίτος μεταξύ πέντε υποψηφίων.

Τζος Σαπίρο

Ο 51χρονος κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο έχει δεκαετίες πολιτικής εμπειρίας στην πλάτη του προτού γίνει κυβερνήτης τον περασμένο Ιανουάριο.

Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο εργάστηκε ως υπάλληλος στο Κογκρέσο, προτού θέσει υποψηφιότητα για την πολιτεία το 2004. Επανεξελέγη τρεις φορές προτού ενταχθεί στο συμβούλιο των επιτρόπων της κομητείας Μοντγκόμερι το 2012. Το 2017 εξελέγη γενικός εισαγγελέας της Πενσιλβάνια, θέση την οποία κατείχε μέχρι να γίνει κυβερνήτης.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Σαπίρο εμφανίστηκε στην εκπομπή Morning Joe του MSNBC, όπου υποστήριξε τον πρόεδρο. «Μπορώ να σας πω ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ικανός για τη δουλειά», δήλωσε στην εκπομπή.

«Δούλεψα με τον πρώην πρόεδρο και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που είχα μαζί του ήταν όταν ήμουν στο δικαστήριο και του έκανα μήνυση επειδή προσπαθούσε να ξεριζώσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας», προσέθεσε.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024