Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Χούθι: Ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις σε 4 πλοία, τα δύο στη Μεσόγειο

Χούθι: Ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις σε 4 πλοία, τα δύο στη Μεσόγειο

Την ευθύνη των επιθέσεων σε τέσσερα πλοία ανέλαβαν οι Χούθι, ισχυριζόμενοι ότι τα δύο από αυτά έπλεαν στη Μεσόγειο και τα άλλα δύο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι ανέλαβαν χθες Παρασκευή την ευθύνη για την επίθεση εναντίον πλοίου υπό σημαία Λιβερίας στην Ερυθρά Θάλασσα (εικόνα, επάνω, από το Χ) το οποίο, σύμφωνα με βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, γλίτωσε από πέντε πυραύλους, και ανέφεραν επίσης πως έβαλαν στο στόχαστρο ακόμη τρία πλοία, τα δύο εξ αυτών στη Μεσόγειο.

Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν να αποφεύγουν πλέον τη διαδρομή μέσω Ερυθράς Θάλασσας

Το σιιτικό κίνημα, σύμμαχος του Ιράν, λέει πως οι επιθέσεις του εναντίον της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τον Νοέμβριο εξαπολύονται σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου – που σε μερικές ημέρες θα κλείσει εννιά μήνες – ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ο Γιαχία Σάρια, εκπρόσωπος των Χούθι για τις στρατιωτικές υποθέσεις, είπε σε δήλωσή του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι αντάρτες εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Delonix, πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου, κι ότι το σκάφος υπέστη «άμεσο πλήγμα».

Ωστόσο το βρετανικό παρατηρητήριο UKMTO ανέφερε νωρίτερα χθες ότι το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο στοχοποιήθηκε 150 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης Χοντάιντα, ενημέρωσε πως δεν υπέστη καμιά ζημιά και κατευθύνεται προς βορρά.

Ο Γιαχία Σάρια δήλωσε επίσης πως εξαπολύθηκε επίθεση εναντίον του πλοίου Ioannis στην Ερυθρά Θάλασσα, εναντίον του πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου Waler, καθώς και του Johannes Maersk στη Μεσόγειο.

Σοβαρό πρόβλημα

Εξήγησε πως το Johannes Maersk, το οποίο ανήκει στη Maersk, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, μπήκε στο στόχαστρο επειδή ανήκει σε «μια από τις εταιρείες που υποστηρίζουν περισσότερο τη σιωνιστική οντότητα και παραβιάζουν περισσότερο την απόφαση ν’ απαγορευτεί η πρόσβαση στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Η διεθνής εμπορική ναυσιπλοΐα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από τον Νοέμβριο, όταν άρχισαν οι επιθέσεις των Χούθι.

Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν να αποφεύγουν πλέον τη διαδρομή μέσω Ερυθράς Θάλασσας προς τη Διώρυγα του Σουέζ, στέλνοντας τα πλοία τους να εκτελούν πιο μακρά και δαπανηρά δρομολόγια γύρω από την Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024