Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανικές εκλογές: Μπορεί μια νίκη των Εργατικών να δώσει το έναυσμα που χρειάζονται οι αγορές;

Βρετανικές εκλογές: Μπορεί μια νίκη των Εργατικών να δώσει το έναυσμα που χρειάζονται οι αγορές;

Απογοητευμένοι από την υποτονική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, το αυξανόμενο χρέος και τα κυβερνητικά σκάνδαλα, οι επενδυτές είναι θετικοί στην ευρέως αναμενόμενη αλλαγή κυβέρνησης.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι εταιρείες ενέργειας και μια ταχυδρομική εταιρεία με ιστορία 500 ετών συγκαταλέγονται μεταξύ των μετοχών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο αποτέλεσμα της 4ης Ιουλίου για τις βρετανικές εκλογές, καθώς το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα προηγείται με άνεση στις δημοσκοπήσεις και θα είναι -εκτός απροόπτου- η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Απογοητευμένοι από την υποτονική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, το αυξανόμενο χρέος και τα κυβερνητικά σκάνδαλα, οι επενδυτές είναι σε γενικές γραμμές θετικοί στην ευρέως αναμενόμενη αλλαγή στην κυβέρνηση, σημειώνει το Bloomberg. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί δεν διαθέτουν πολιτικές που να διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές των Συντηρητικών ή το είδος της δημοσιονομικής δύναμης πυρός που θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία, προσθέτει.

Παρόλα αυτά μια αύξηση των δαπανών θεωρείται πιθανό, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει τις εταιρείες με εγχώριο προσανατολισμό, λένε οι στρατηγικοί αναλυτές. Παράλληλα, η πιθανότητα καλύτερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από χρόνια ζημιών μετά το Brexit χαρακτηρίζεται ως θετική, ενώ η κεντρώα ατζέντα του Κιρ Στάρμερ υπόσχεται να αποφύγει αιφνιδιαστικές αυξήσεις φόρων.

«Οι επικείμενες εκλογές, εφόσον το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο, θα μπορούσαν να αποδειχθούν σε ένα σημείο καμπής για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, και ιδίως για εκείνες που εστιάζουν περισσότερο στην εγχώρια αγορά», δήλωσε η Λάουρα Φολ, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Janus Henderson.

Αφού εγκατέλειψαν μαζικά τις βρετανικές μετοχές μετά την ψηφοφορία του 2016 λόγω του Brexit, οι επενδυτές γίνονται πιο θετικοί. Οι διαχειριστές κεφαλαίων κατέταξαν το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των προτιμώμενων ευρωπαϊκών αγορών τους στην τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση της Bank of America, ενώ μόλις τον Οκτώβριο το χαρακτήριζαν ως την πιο ανεπιθύμητη.

Τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου και τα οποία είναι συνήθως πιο εκτεθειμένα σε διακυμάνσεις της τοπικής οικονομίας, είχαν συνεχόμενες καθαρές μηνιαίες εισροές για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με την Morningstar Direct.

«Οι Εργατικοί θα είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην κάνουν ριζικές αλλαγές όσον αφορά την πολιτική γύρω από τις επιχειρήσεις, καθώς θα θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν την οικονομία», δήλωσε ο Χεγκ Μπάθγκεϊτ, επικεφαλής επενδύσεων στη βρετανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Atomos. Εν τω μεταξύ, «ο στόχος τους για την απόψυξη των σχέσεων με την Ευρώπη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα αρκετά μεγάλο συν για το χρηματιστήριο και το γενικότερο κλίμα», είπε.

Ακίνητα και βρετανικές εκλογές

Οι κατασκευαστές κατοικιών θα μπορούσαν να κερδίσουν πολλά. Οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί να επαναφέρουν τους υποχρεωτικούς στόχους για τη στέγαση και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στον προγραμματισμό, καθώς στοχεύουν σε 1,5 εκατομμύριο νέες κατοικίες μέσα σε μια πενταετία. Οι Συντηρητικοί έχουν ανακοινώσει έναν παρόμοιο στόχο, αλλά σκοπεύουν να τον πετύχουν μέσω φορολογικών περικοπών, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του τέλους χαρτοσήμου για όσους αγοράζουν για πρώτη φορά σπίτια αξίας κάτω των 425.000 λιρών.

Ο Άντονι Κόντλινγκ, αναλυτής της RBC Capital Europe, είναι αισιόδοξος για τη στρατηγική των Εργατικών.

«Υποψιαζόμαστε ότι η αξία των μετοχών των κατασκευαστών κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο πιθανό να ανατιμηθεί σε ένα περιβάλλον όπου θα χτιστούν περισσότερα σπίτια από ότι αν θα μειωθούν οι φόροι», έγραψε σε σημείωμά του. Αναμένει ότι η Vistry Group και η MJ Gleeson Plc θα επωφεληθούν περισσότερο.

Μια νίκη των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές θα φέρει μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηρίξει επίσης τα εμπορικά ακίνητα, λέει ο αναλυτής της Bernstein, Μπεν Ρίτσφορντ, ο οποίος προβλέπει ότι η British Land και Workspace Group θα υπεραποδώσουν. Οι αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων με επίκεντρο το Λονδίνο έχουν ήδη πιάσει «πάτο», πρόσθεσε.

Ενέργεια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησαν αφού οι Εργατικοί ανακοίνωσαν σχέδια για έκτακτο φόρο 1,2 δισ. λιρών και απέκλεισαν την έκδοση νέων αδειών πετρελαίου. Η Serica Energy Plc και η Enquest Plc επηρεάστηκαν περισσότερο.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές τις φιλοδοξίες για μηδενικές εκπομπές και την απαλλαγή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα. Ενώ ορισμένοι αναλυτές στον κλάδο ανησυχούν για το σχέδιο των Εργατικών για μια δημόσια επιχείρηση με την ονομασία Great British Energy που θα ηγηθεί της ανάπτυξης καθαρών τεχνολογιών, λένε ότι ο ενδεχόμενος αντίκτυπός της στην αγορά παραμένει αβέβαιος.

Οι επενδυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε αδυναμία που σχετίζεται με τις βρετανικές εκλογές για να προσθέσουν έκθεση στις εταιρείες κοινής ωφέλειας SSE Plc, Centrica Plc και Drax Group Plc, συμβουλεύουν οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Έντονη εστίαση υπάρχει και στις εταιρείες ύδρευσης εν μέσω αυξανόμενων λογαριασμών, διαρροών λυμάτων και προβλημάτων χρέους στην Thames Water Ltd. Ο τομέας αντιμετωπίζει «αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο», προειδοποίησε η αναλύτρια της Citigroup Inc. Jenny Ping, προσθέτοντας ότι ορισμένοι βουλευτές των Εργατικών έχουν ζητήσει την λήψη ειδικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μερίσματα.

Royal Mail

Οι Εργατικοί χρησιμοποίησαν την παρουσίαση του μανιφέστου τους στις 13 Ιουνίου για να υποσχεθούν να υποβάλλει σε εξονυχιστικό έλεγχο της πρότασης εξαγοράς του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντάνιελ Κρετίνσκι για την International Distribution Services Plc, ιδιοκτήτρια της Royal Mail.

«Αυτό δεν αποτελεί ευθεία αντίθεση στην προτεινόμενη εξαγορά και θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως άνοιγμα της πόρτας για την έγκριση», δήλωσε ο αναλυτής της Liberum, Τζέραλντ Κου, ο οποίος προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει «καμία πιθανότητα» για μια κυβέρνηση των Εργατικών να επιτρέψει τη συμφωνία.

Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όποιος και αν κερδίσει την ψηφοφορία θα μπλοκάρει την προσφορά του Κρετίνσκι ύψους 3,6 δισ. λιρών, δεδομένου του ζωτικού ρόλου της Royal Mail και του εμβληματικού της καθεστώτος, με ρίζες που χρονολογούνται εδώ και πέντε αιώνες. Η μετοχή της IDS αντικατοπτρίζουν αυτό το γεγονός, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 4% από τη δημοσίευση του μανιφέστου σε περίπου 317 πένες, πολύ κάτω από την προσφορά 370 πενών ανά μετοχή του Κρετίνσκι.

Βρετανικές εκλογές και τράπεζες

Το Εργατικό Κόμμα δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τα σχέδια για περαιτέρω μείωση της συμμετοχής της κυβέρνησης στη NatWest Group Plc, εάν κερδίσει τις εκλογές. Ενώ η σημερινή κυβέρνηση μειώνει σταθερά την έκθεσή της, το Υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της NatWest μετά τη διάσωση της τότε Royal Bank of Scotland με 46 δισ. στερλίνες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Οι εκλογές προκάλεσαν αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα εφαρμοστούν οι νέες πολιτικές για τα τυχερά παιχνίδια

Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι των τραπεζών ανησυχούν ότι οποιαδήποτε επερχόμενη κυβέρνηση θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας καταβάλλει τόκους στους δανειστές. Οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες, NatWest, Lloyds Banking Group Plc, Barclays Plc και Santander UK, κέρδισαν 9,23 δισ. στερλίνες από πληρωμές τόκων πέρυσι και το Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι η μετάβαση σε ένα κλιμακωτό σύστημα πληρωμών θα μπορούσε να κοστίσει στους δανειστές περίπου 1,5 δισ. στερλίνες.

Στις 12 Ιουνίου, η σκιώδης υπουργός των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς απέκλεισε μια τέτοια κίνηση, στέλνοντας τις τραπεζικές μετοχές σε άνοδο. Ωστόσο, η πρόταση αυτή θα μπορούσε να αναβιώσει καθώς οι αρχές θα αναζητούν δημοσιονομικά περιθώρια.

Ο αναλυτής της Deutsche Bank AG, Τζόναθαν Πιρς, δήλωσε ότι θα μπορούσε επίσης να υπάρξει ένα πειστικό «ηθικό επιχείρημα» για μια αλλαγή. «Γιατί η BOE να πληρώνει το βασικό επιτόκιο στο ακέραιο για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών, όταν οι εμπορικές τράπεζες έχουν μετακυλήσει μόνο το 45% αυτών των αυξήσεων των επιτοκίων στους δικούς τους πελάτες;»

Outsourcing

Η βρετανική εταιρεία λύσεων ανάθεσης σε εξωτερικούς συνεργάτες Serco Group Plc «συνήθως θεωρείται μια εκ των χαμένων σε κυβερνήσεις των Εργατικών», λένε οι αναλυτές της JPMorgan. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα θεωρείται λιγότερο πιθανό να επιλέξει τη σταδιακή εξωτερική ανάθεση δημόσιων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα και θα μπορούσε ακόμη και να ανατρέψει ορισμένες υφιστάμενες συμφωνίες. Παρ’ όλα αυτά, η JPMorgan δεν το θεωρεί σημαντικό κίνδυνο, επειδή η κυβέρνηση Στάρμερ «είναι πιθανό να τείνει προς το κέντρο».

Τυχερά παιχνίδια

Οι εκλογές προκάλεσαν αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα εφαρμοστούν οι νέες πολιτικές για τα τυχερά παιχνίδια, επηρεάζοντας μέτρα όπως οι έλεγχοι οικονομικής προσιτότητας, ο σχεδιασμός των διαδικτυακών παιχνιδιών και η επαλήθευση της ηλικίας.

Η εταιρεία Rank Group Plc, στην οποία ανήκει η Grosvenor Casinos, έπεσε έως και 12% την επομένη της ανακοίνωσης των εκλογών λόγω ανησυχιών για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Η Flutter Entertainment Plc και η Entain Plc, που διαθέτουν μεγαλύτερα μερίδιο εσόδων από το εξωτερικό, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές.

Πηγή: OT

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024