Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στη Σταμάτα: Εκκενώνονται οικισμοί, μηνύματα του «112»

Φωτιά στη Σταμάτα: Εκκενώνονται οικισμοί, μηνύματα του «112»

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με επίγεια και εναέρια μέσα επιχειρούν στη Σταμάτα, προσπαθώντας να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική περιοχή στη Σταμάτα Αττικής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η φωτιά έγινε αντιληπτή από drone της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που πετούσε πάνω από την περιοχή.

Ενισχύονται οι δυνάμεις

Επί τόπου στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρκετά σπίτια.

Για την κατάσβεση του μετώπου έχουν κινητοποιηθεί 106 πυροσβέστες με 24 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις κάνουν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Φωτιά στη Σταμάτα: Εκκενώνονται οικισμοί, μηνύματα του «112» - Πάνω από 1,5 χλμ το πύρινο μέτωπο

Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκονται για να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών και να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο  και χωματουργικά μηχανήματα, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη, λόγω του πυκνού καπνού, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

«Καθοδηγούμε τον κόσμο προς την Κηφισιά και προς την Αθηνών – Λαμίας. Θα υπάρχουν δυνάμεις και στην Εθνική Οδό ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τον κόσμο. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μεταφερθούν πιο βόρεια» πρόσθεσε η κυρία Δημογλίδου.

Επίσης, λόγω της πυρκαγιάς η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων:

• Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μαραθώνος
• Πλατεία Σταμάτας
• Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μακεδονίας Αίλια

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στη Σταμάτα μιλάει ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικής, Νίκος Λαβράνος.

«Δίνεται μάχη να πέσει το μέτωπο πριν νυχτώσει» λέει (ΕΡΤ) προειδοποιώντας πως οι φλόγες είναι κοντά σε οικισμούς. Η πυρκαγιά καίει σε αστικό και δασικό ιστό γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» τόνισε.

Φωτιά στη Σταμάτα: Εκκενώνονται οικισμοί, μηνύματα του «112» - Πάνω από 1,5 χλμ το πύρινο μέτωπο

Εκκενώνονται οικισμοί, μηνύματα του «112» στη Σταμάτα

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυνατούς ανέμους, ισχυρές ριπές και συνεχής αλλαγές κατεύθυνσης του αέρα» αναφέρει ο κ. Λαβράνος.

Δείτε σε βίντεο από drone το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Σταμάτα:

Μηνύματα του 112

Στους κατοίκους της περιοχής εστάλησαν και ειδοποιήσεις από το «112» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Το πρώτο μήνυμα, στις 16:30 αναφέρει ότι οι κάτοικοι της Σταμάτας θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στο δεύτερο μήνυμα, λίγα λεπτά αργότερα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ζητά από τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή της Αμυγδαλέζας να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Σταμάτας προς την πλατεία του οικισμού.

Σε τρίτο μήνυμα του «112» η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους της περιοχής Γαλήνη Σταμάτας να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρο Σταμάτας προς την Δροσιά.

Σε νέο μήνυμα το «112» ζητά από τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Ροδόπολη Αττικής, να απομακρυνθούν προς Δροσιά, μέσω της λεωφόρου Σταμάτας.

Παράλληλα, από το «112» εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα για τους καπνούς από τη δασική πυρκαγιά.

Όπως αναφέρει οι καπνοί κατευθύνονται προς την περιοχή του Διονύσου, καλώντας τους πολίτες να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Εκκενώνεται κατασκήνωση

Στην εκκένωση του ΤΥΠΕΤ στο Διόνυσο προχωρούν οι υπεύθυνοι λειτουργίας της, για λόγους ασφαλείας, έπειτα από οδηγία της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην κατασκήνωση είναι ασφαλή.

Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ. και ΔΕΔΔΗΕ

Υπενθυμίζεται ότι στη Σταμάτα και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν πύρινα μέτωπα, έχουν αναπτυχθεί Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων, αλλά και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Επίσης έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας αλλά και κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ για την πιθανή αποκατάσταση βλαβών στην ηλεκτροδότηση.

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024