Πανελλήνιες 2024: Πού θα πάνε οι βάσεις σε 80 περιζήτητες σχολές
Στο πρώτο πεδίο των θεωρητικών επιστημών θα σημειωθούν οριακές αυξομειώσεις, στο δεύτερο των θετικών επιστημών αναμένεται μεγάλη πτώση ενώ στο τρίτο και τέταρτο θα δούμε μικρές μειώσεις
Μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας των βαθμολογιών και την κλιμάκωση της βαθμολογίας, αναμένουμε να δούμε τη μεγαλύτερη πτώση των βάσεων σε όλα τα τελευταία χρόνια. Μόνο στο πρώτο πεδίο των θεωρητικών επιστημών θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις. Στο δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών θα δούμε μεγάλη πτώση κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές. Στις υπόλοιπες η μείωση θα είναι λίγο μικρότερη.
Στο τρίτο πεδίο που ανήκουν και οι ιατρικές σχολές, η Βιολογία και η Φυσική θα φρενάρουν αρκετά τις βάσεις κυρίως στα υψηλά κλιμάκια. Στο τέταρτο πεδίο που ανήκουν οι οικονομικές σχολές και οι σχολές πληροφορικής θα δούμε μικρές μειώσεις που οφείλονται στα δυσκολότερα θέματα των Μαθηματικών.
Οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά που τα θέματα είναι κοινά με το δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών θα είναι κάτω από τα περυσινά επίπεδα, σαφώς όμως πολύ χειρότερες από τις επιδόσεις των υποψηφίων του δεύτερου επιστημονικού πεδίου.
Εκτίμηση
Για την εκτίμηση των βάσεων λήφθηκαν υπόψη η κλιμάκωση της βαθμολογίας σε κάθε μάθημα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων, οι προσφερόμενες θέσεις και οι συντελεστές βαρύτητας στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.
Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα γιατί απαιτείται πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα. Θεωρήσαμε ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων και η σειρά προτίμησης που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δεν θα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την περασμένη χρονιά.
Οσο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η εφαρμογή της για τρίτη συνεχή χρονιά θα στερήσει το εισιτήριο εισαγωγής σε χιλιάδες υποψηφίους που δεν θα καταφέρουν να την «πιάσουν» αλλά ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν πουθενά θα είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με αριθμό που θα ξεπερνάει τις 20.000.
Δείτε πίνακες με τις εκτιμήσεις
Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής, διευθυντής φροντιστηρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ
- Η Μαρίνα Σπανού μας περιμένει στον Σταύρο του Νότου
- Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά την ενίσχυση του ανατολικού μετώπου έναντι στην προέλαση της Ρωσίας
- IRIS: Αυξάνονται στα 1.000 ευρώ οι πληρωμές χωρίς κόστος μέσω της υπηρεσίας
- Η Meta αναζητά πυρηνική ενέργεια για τις ακόρεστες ανάγκες της ΑΙ
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Μεγάλη επένδυση από τους Αντετοκούνμπο: Αγόρασαν το Village Cinema του Ρέντη!