Go vegan: Ένας οδηγός για όσους επιθυμούν να διαμορφώσουν μία χορτοφαγική διατροφή
Πώς μία plant based διατροφή μπορεί να μειώσει το οικολογικό μας αποτύπωμα;
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Με τους περιβαλλοντολόγους να επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία πως διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το μέλλον του οικοσυστήματος, δεν μας προκαλεί έκπληξη που η χορτοφαγία βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες τάσεις για τον κόσμου του φαγητού. Η απόφαση να γίνει κάποιος χορτοφάγος, όχι μόνο τον οδηγεί προς έναν νέο τρόπο διατροφής, αλλά του «ξεκλειδώνει» μία διαφορετική φιλοσοφία ζωής, η οποία τον διδάσκει πώς να σέβεται τη φύση, να την προστατεύει και να συνυπάρχει σε αρμονία μαζί της.
Ωστόσο, πόσο εύκολο είναι κάποιος να προσαρμοστεί και εν τέλει να παραμείνει πιστός στην απόφασή του, παρά τις προκλήσεις που επιφυλάσσει η αρχή αυτού του πρωτόγνωρου «ταξιδιού»; Η αλήθεια είναι πως η μετάβαση στη χορτοφαγία δεν είναι το ίδιο εύκολη για όλους, ενώ το επίπεδο δυσκολίας αυτής της αποστολής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το κίνητρο, τον τρόπο ζωής, το περιβάλλον, τη διάθεση για πειραματισμό, ακόμη και τις γεύσεις που απολαμβάνει ένα άτομο.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς ετοιμάσαμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό που σκοπό έχει να βοηθήσει κάθε άτομο να μεταβεί σε μία χορτοφαγική διατροφή, πραγματοποιώντας μία στοχευμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια.
Κάνοντας κάθε φορά ένα μικρό αλλά σταθερό βήμα
Για πολλούς ανθρώπους, η μετάβαση στη χορτοφαγία, όπως και κάθε μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά τους, μοιάζει «βουνό» και όχι άδικα. Παρόλα αυτά, δεν είναι απαραίτητο αυτή η αλλαγή να είναι απότομη ή να γίνει εν μία νυκτί. Ένας τρόπος για να εισαχθεί κάποιος ομαλά στη vegan διατροφή, είναι να πραγματοποιεί μικρά και σταθερά βήματα, ξεκινώντας με το να καθορίσει μία συγκεκριμένη ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία θα τρώει μόνο plant based γεύματα. Εναλλακτικά, μπορεί να αρχίσει να αφαιρεί και να αντικαθιστά σταδιακά κάποιες τροφές από το μενού του.
Ξεκινώντας με έναν διαφορετικό τύπο χορτοφαγίας
Υπάρχουν αρκετοί τύποι χορτοφαγικής διατροφής που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος, πριν μεταβεί στην ολική χορτοφαγία, ενώ μπορεί να παραμείνει σε αυτόν, εφόσον αποφασίσει πως του ταιριάζει καλύτερα. Ο τύποι χορτοφάγων είναι οι εξής:
Flexitarian: Πρόκειται για αυτόν που ακολουθεί μία συμβατική διατροφή αλλά καταναλώνει σπάνια κρέας και σε μικρή ποσότητα.
Pescetarian: Πρόκειται για κάποιον που δεν καταναλώνει κρέας αλλά δεν έχει αποκλίσει όλα τα ζωικά προϊόντα από τα γεύματά του. Συνήθως, οι pesceterian δεν καταναλώνουν κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο, ωστόσο, καταναλώνουν ψάρια, θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Lacto-ovo-vegetarian: Πρόκειται για την κατηγορία των χορτοφάγων που συμπεριλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά στη διατροφή τους, αλλά έχουν αποκλείσει εντελώς το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Μία υποκατηγορία της συγκεκριμένης ομάδας είναι οι ovo-vegetarian, δηλαδή οι χορτοφάγοι που έχουν αποκλείσει και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά συνεχίζουν να καταναλώνουν αβγά.
Vegan: Πρόκειται για τους παραδοσιακούς χορτοφάγους, αυτούς που αποφεύγουν όλες τις ζωικές τροφές, αλλά και τα παράγωγά τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει αρκετές επιμέρους, όπως τους raw, τους fruitarians και τους gluten-free vegan.
Ανακαλύπτοντας εναλλακτικές αγαπημένων φαγητών
Κάτι που αποθαρρύνει όσους φλερτάρουν με την ιδέα να γίνουν χορτοφάγοι και τρενάρει την απόφασή τους, είναι η σκέψη πως θα χρειαστεί να απαρνηθούν τα αγαπημένα τους φαγητά. Ωστόσο, μπαίνοντας στη διαδικασία να δοκιμάσουν τις vegan εκδοχές των αγαπημένων τους φαγητών, όπως του παστίτσιου ή του burger, όχι μόνο θα διευρύνουν τους γαστρονομικούς τους ορίζοντες, αλλά θα ανακαλύψουν την πιο νόστιμη πλευρά την veggie διατροφής.
Αναβαθμίζοντας τη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ
Με τη χορτοφαγία να κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, τα ράφια των σούπερ μάρκετ διαθέτουν πλέον αναρίθμητες επιλογές φυτικών υποκατάστατων τροφίμων, όπως γάλατα, κρέατα, μέχρι και vegan τυριά. Ναι, είναι αλήθεια πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα κοστίζουν κάτι παραπάνω από τις παραδοσιακές εκδοχές τους, όμως, δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν καθημερινά στο ψυγείο μας. Επιπλέον, επιτρέπουν σε όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή να μην στερηθούν την απόλαυση και κυρίως την αίσθηση που τους προσφέρουν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών.
Μεριμνώντας για τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού
Ένα ζήτημα που χρειάζεται να λάβει υπόψη όποιος αποφασίσει να υιοθετήσει μία χορτοφαγική διατροφή είναι τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού του. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β12 είναι δυσεύρετη σε μία vegetarian διατροφή, διότι πρόκειται για ένα θρεπτικό στοιχείο που το συναντάμε κυρίως στα ψάρια, το κρέας και τα αβγά. Παρόλα αυτά, υπάρχει σε μικρές ποσότητες και στα δημητριακά. Αν ένας χορτοφάγος ανησυχεί πως δεν λαμβάνει αρκετή από τα γεύματά του, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής που υπάρχουν διαθέσιμα στα φαρμακεία.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων επιβαρύνει σημαντικά το οικολογικό μας αποτύπωμα, αφού κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας στη διαδικασία παραγωγής. Περιορίζοντας τις συγκεκριμένες τροφές από τα γεύματά μας και επιλέγοντας plant based εναλλακτικές, θα αποκτήσουμε μία πιο βιώσιμη, φυτική διατροφή που θα «αγκαλιάζει» το περιβάλλον.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις