Μπορείτε πλέον να δείτε χιλιάδες έργα του Πάμπλο Πικάσο online
Πέρυσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον θάνατο του Πικάσο το 1973.
Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι το Παρίσι για να δείτε το έργο του Πάμπλο Πικάσο: Χιλιάδες έργα του Ισπανού καλλιτέχνη είναι πλέον προσβάσιμα από οπουδήποτε με σύνδεση στο διαδίκτυο, χάρη σε ένα νέο διαδικτυακό αρχείο που δημιουργήθηκε από το Μουσείο Πικάσο.
Η έκθεση διερευνά αυτές τις επιρροές μέσα από τον φακό τεσσάρων θεμάτων στα οποία ο Πικάσο επέστρεφε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας: ο ήρωας, ο Μινώταυρος, ο ηδονοβλεψίας και ο σωματοφύλακας
Το μουσείο έχει ψηφιοποιήσει χιλιάδες έργα τέχνης, δοκίμια, ποιήματα, συνεντεύξεις και άλλα αναμνηστικά του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που δεν είχε δει ποτέ το κοινό στο παρελθόν.
Το πλούσιο αρχείο
Αργότερα φέτος, το μουσείο σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο κέντρο μελέτης, το οποίο θα βοηθήσει τους ερευνητές και τους καλλιτέχνες να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη λειτουργίας του κέντρου, οι υπάλληλοι άρχισαν να ψηφιοποιούν τις συλλογές του μουσείου πέρυσι, ξεκινώντας με περίπου 19.000 φωτογραφίες, αναφέρει το Radio France Internationale. Το μουσείο ελπίζει ότι τελικά θα ψηφιοποιήσει και θα ανεβάσει επιπλέον 200.000 έγγραφα.
Η νέα πύλη επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν έργα τέχνης σε διάφορες κατηγορίες: φωτογραφίες, οπτικοακουστικά μέσα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, τρισδιάστατα αντικείμενα, σχέδια, εκτυπώσεις, βιβλία, αρχεία και έγγραφα.
«Οι κυβιστές ζωγράφοι απέρριψαν την κληρονομημένη αντίληψη ότι η τέχνη πρέπει να αντιγράφει τη φύση ή ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να υιοθετούν τις παραδοσιακές τεχνικές της προοπτικής, της μοντελοποίησης και της συντόμευσης», σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης
Το διαδικτυακό αρχείο έκανε το ντεμπούτο του παράλληλα με την έκθεση του μουσείου «Picasso: Consuming Images», η οποία εγκαινιάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Η έκθεση εξερευνά τις πολυάριθμες πηγές έμπνευσης του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένων έργων του Ρέμπραντ και του Ανρί Ματίς, μαζί με καθημερινά αντικείμενα όπως περιοδικά, κόμικς και καρτ ποστάλ.
«Ο Πικάσο μεγάλωσε με έναν κατακλυσμό νέων εικόνων και έργων που πήγε να δει αυτοπροσώπως στα μουσεία του Παρισιού», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η ιστορικός τέχνης Σεσίλ Γκοντεφρουά, επιμελήτρια της νέας έκθεσης.
Ως εκ τούτου, τα έργα του Πικάσο «προέρχονται από ένα πολύπλοκο κράμα εικόνων», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωσή του. Η έκθεση διερευνά αυτές τις επιρροές μέσα από τον φακό τεσσάρων θεμάτων στα οποία ο Πικάσο επέστρεφε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας: ο ήρωας, ο Μινώταυρος, ο ηδονοβλεψίας και ο σωματοφύλακας.
Η καλλιτεχνική προσέγγιση του Πικάσο
Ο Πικάσο γεννήθηκε το 1881 στην Ισπανία, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παρίσι. Είναι περισσότερο γνωστός για την καλλιέργεια του κυβισμού μαζί με τον Γάλλο ζωγράφο Ζωρζ Μπρακ. Το κίνημα αυτό σηματοδότησε την απόρριψη των ευρωπαϊκών συμβάσεων, εστιάζοντας στη δισδιάστατη απεικόνιση και τις αφηρημένες εικόνες.
«Οι κυβιστές ζωγράφοι απέρριψαν την κληρονομημένη αντίληψη ότι η τέχνη πρέπει να αντιγράφει τη φύση ή ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να υιοθετούν τις παραδοσιακές τεχνικές της προοπτικής, της μοντελοποίησης και της συντόμευσης», σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.
«Μείωσαν και κατακερμάτισαν τα αντικείμενα σε γεωμετρικές μορφές και στη συνέχεια τις ευθυγράμμισαν εκ νέου μέσα σε έναν ρηχό, ανάγλυφο χώρο. Χρησιμοποίησαν επίσης πολλαπλές ή αντικρουόμενες οπτικές γωνίες».
Πέρυσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον θάνατο του Πικάσο το 1973. Πολλά ιδρύματα -μεταξύ των οποίων το Kunstmuseum Pablo Picasso Münster στη Γερμανία, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το Museo Picasso στην Ισπανία- διοργάνωσαν εκθέσεις γύρω από το γεγονός αυτό.
Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.
*Με πληροφορίες από: Smithsonian Magazine | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Wikimedia Commons | Public Domain
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη