Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η αφυδάτωση απειλεί (και) την υγεία της γάτας - Πώς μπορείτε να την αποφύγετε

Η αφυδάτωση απειλεί (και) την υγεία της γάτας – Πώς μπορείτε να την αποφύγετε

Η αφυδάτωση απειλεί την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού της γάτας, καθώς το ζωάκι δεν έχει ισχυρό το ένστικτο της δίψας

Η κατανάλωση του νερού συνδέεται άμεσα με το είδος της τροφής της που τρώει η γάτα.

Άρα, εάν το πιάτο της δεν περιέχει όση υγρασία χρειάζεται ο οργανισμός της, η αφυδάτωση «παραμονεύει».

Η γάτα, από τη φύση της, δεν πίνει πολύ νερό. Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας που χρειάζεται, το λαμβάνει από το ωμό κρέας. Δηλαδή, από το θήραμά της.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, θυμίζει ότι το θήραμα της γάτας που ζει στη φύση είναι, συνήθως, ο αρουραίος ή το ποντίκι. Τα τρωκτικά αυτά έχουν 50%-60% πρωτεΐνη, 30% λίπος και 70%-80% νερό. Δηλαδή, η δίαιτα της γάτας περιέχει 70%-80% νερό.

Η γάτα που τρέφεται αποκλειστικά με ξηρά ή αφυδατωμένη τροφή υστερεί σε πρόσληψη νερού, συγκριτικά με εκείνη που ακολουθεί τη φυσική της δίαιτα

Όταν η γάτα τρέφεται αποκλειστικά με ξηρά τροφή, η ήπια/χρόνια αφυδάτωση που της προκαλείται, οδηγεί σε μειωμένη νεφρική λειτουργία

Επίσης, η ειδικός λέει ότι η αρχέγονη δίαιτα της γάτας περιλαμβάνει θηράματα τα οποία έχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, μέτριο ποσοστό λίπους και λίγο, έως καθόλου, υδατάνθρακες. Κι όταν αναφερόμαστε στους υδατάνθρακες, δεν εννοούμε μόνο τα grains, αλλά και τα λαχανικά κ.λπ.

Η ξηρά τροφή

«Εάν ανατρέξουμε στο Διαδίκτυο για την ξηρά τροφή, θα ανακαλύψουμε ότι το ποσοστό υγρασίας που περιέχουν οι περισσότερες τροφές αυτής της μορφής αγγίζει μόλις το 8%-10%.

Επομένως, η γάτα που τρέφεται αποκλειστικά με ξηρά ή αφυδατωμένη τροφή υστερεί σε πρόσληψη νερού, συγκριτικά με τη γάτα που ακολουθεί τη φυσική της δίαιτα.

Η ημερήσια ποσότητα νερού που καταναλώνει από την τροφή της, λοιπόν, φτάνει, περίπου, το 12%-15%.

Βέβαια, κάποιος θα σκεφθεί ότι μπορεί να αναπληρώσει την υγρασία που της λείπει, πίνοντας περισσότερο νερό.

Όμως, δεν έχουν ισχυρό το ένστικτο της δίψας, καθώς γενετικά έχουν δημιουργηθεί για να τρώνε θηράματα. Θηράματα που περιέχουν αρκετή υγρασία στο σώμα τους», διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Η αφυδάτωση «χτυπά» τα νεφρά της γάτας

Η δίαιτα που θα δώσει κάποιος στη γάτα του, όπως υπογραμμίζει η κα Παλαιολογοπούλου, θα επηρεάσει απευθείας -αρνητικά ή θετικά- τα νεφρά της.

Εξηγεί ότι η αφυδάτωση αναγκάζει τα νεφρά της γάτας να συγκεντρώνουν ούρα, έτσι ώστε να ισορροπήσουν τα επίπεδα του νερού που χρειάζεται το σώμα. Η συγκέντρωση των ούρων όμως, προκαλεί στη γάτα νεφρικό τραυματισμό.

Όταν η γάτα τρέφεται αποκλειστικά με ξηρά τροφή, η ήπια/χρόνια αφυδάτωση που της προκαλείται, οδηγεί σε μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Ακόμα, οι κλινικές εμπορικές δίαιτες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για να μειώνουν τις πέτρες ή τους κρυστάλλους που σχηματίζονται στα νεφρά, έχουν χαμηλό μαγνήσιο. Έτσι, επηρεάζουν, σε βάθος χρόνου, τη λειτουργία των νεφρών.

Ουροποιητικά προβλήματα

Σύμφωνα με την σύμβουλο, η μη πρόσληψη νερού δεν επηρεάζει μόνο τα νεφρά. Δημιουργεί και άλλα ουροποιητικά προβλήματα.

Εξηγεί ότι τα ούρα της γάτας είναι πιο συμπυκνωμένα από αυτά των άλλων θηλαστικών. Αυτός είναι κι ένας λόγος που τα ούρα ενός αρσενικού γάτου, που δεν έχει στειρωθεί, έχουν τόσο έντονη οσμή.

Έτσι, καθώς η γάτα παράγει τόσο συμπυκνωμένα ούρα, ειδικά όταν τρώει τροφές χαμηλές σε υγρασία, την κάνει πιο επιρρεπή σε κρυστάλλους και πέτρες. Όπως και σε ουροποιητικές ενοχλήσεις. Κι αυτό συντελεί στη Νόσο του Κατώτερου Ουροποιητικού Συστήματος της Γάτας (FLUTD).

Σύμφωνα με τη βασική χημεία όσο πιο συμπυκνωμένο είναι ένα υγρό -σε αυτήν την περίπτωση τα ούρα-, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν ιζήματα από κρυστάλλους και πέτρες.

Παράλληλα, όσο πιο συμπυκνωμένα είναι τα ούρα, τόσο πιο πιθανό είναι να ερεθίσουν τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

Μια από τις θεραπείες που προτείνονται για την αντιμετώπιση της νόσου FLUTD είναι το τάισμα με ωμή τροφή, ή κονσέρβα.

Όμως, η κονσέρβα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% υγρασία για να αυξάνει την πρόσληψη νερού και να διαλύει τα ούρα. Παράλληλα, να μειώνει τη δημιουργία κρυστάλλων.

Οι ξηρές τροφές με υψηλό περιεχόμενο σε φυτικά συστατικά προκαλούν ένα πολύ αλκαλικό ph στα ούρα.

Αυτό το πολύ συμπυκνωμένο ούρο με τα μη φυσιολογικά συγκεντρωμένα στοιχεία μεταλλικών στοιχείων και άλλων συστατικών, μαζί με το αλκαλικό ph, οδηγεί σε Φλεγμονή της Ουροδόχου Κύστης (UTI).

Από την άλλη πλευρά, οι ωμές τροφές περιέχουν αρκετή υγρασία, επαρκή ποσοστά σε πρωτεΐνη και λίπος. Έτσι, βοηθούν τη γάτα να ισορροπήσει το ουρικό ph και την πυκνότητα ούρων.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την ωμή τροφή και την πρωτεΐνη

Σύμφωνα με έρευνα δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο κρυστάλλων σε κανένα δείγμα ούρων που πάρθηκε από 198 άγριες γάτες οι οποίες έτρωγαν φυσική ωμή τροφή.

Επίσης, έρευνες αποκάλυψαν ότι η υψηλή πρωτεΐνη στη διατροφή της γάτας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης κρυστάλλων, στρουβίτη και πέτρας. Και οι λόγοι είναι οι εξής: α) η αυξημένη πρωτεΐνη προκαλεί οσμωτική διούρηση, β) με την αυξημένη πρωτεΐνη φεύγει λιγότερο μαγνήσιο στα ούρα.

«Αυτό σημαίνει ότι το νερό έλκεται προς τα νεφρά, κι έτσι η γάτα ουρεί περισσότερο», εξηγεί η κα Παλαιολογοπούλου.

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου επισημαίνει: «Ας φροντίσουμε να ταΐζουμε τη γάτα σωστά, για να περιορίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από έναν αφύσικο τρόπο σίτισης.
Με την κατάλληλη διατροφή καθαρίζουν και ξεμπλοκάρουν βασικά όργανα, όπως είναι τα νεφρά και το συκώτι».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

*Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας.

Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

https://feline-nutrition.org/health/diet-kidney-disease-and-the-urinary-tract

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024