Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Salvador Dali & Amanda Lear: Ιστορίες ενός παράδοξου ζευγαριού

Salvador Dali & Amanda Lear: Ιστορίες ενός παράδοξου ζευγαριού

Η αινιγματική σταρ και ο πατέρας του σουρεαλισμού είχαν μια ιδιαίτερη σχέση. Η φημολογία θέλει τον Dali να είναι εκείνος που χρηματοδότησε την επέμβαση διόρθωσης φύλου της πολυσυζητημένης τραγουδίστριας στην αρχή της καριέρας της.

Πολλά γύρω από την Amanda Lear, την ερμηνεύτρια του έπους των 70s «Εnigma«, είναι αδιευκρίνιστα. Πρώτα από όλα, η ηλικία της, την οποία πάντα έκρυβε επιμελώς. Οι πιο έγκυροι υπολογισμοί τη θέλουν να είναι γύρω στα 80. Το πού ακριβώς γεννήθηκε: Η ίδια λέει ότι γεννήθηκε στο Hong Kong, κόρη ενός Βρετανού αξιωματικού και μιας Γάλλοασιάτισσας, αλλά μεγάλωσε στη Γαλλία. Φήμες τη θέλουν να έχει γεννηθεί στη Σαϊγκόν.

Το σίγουρο είναι πως στη δεκαετία του ’60 έφτασε στο Λονδίνο και έγινε μέλος της πιο exclusive συντροφιάς των swinging sixties κάνοντας παρέα με τους Rolling Stones και τη Marianne Faithful. Οι πιο επίμονες φήμες βέβαια αφορούν το φύλο της.

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης είχε γνωρίσει την Αmanda σε ένα κλαμπ στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60 και είχε εντυπωσιαστεί. Για δεκαπέντε χρόνια έγινε η μούσα του και η περιστασιακή του ερωμένη.

Λέγεται ότι η Amanda με τη χαρακτηριστικά βαριά φωνή και το εντυπωσιακό παράστημα γεννήθηκε αγόρι και πως το πραγματικό της όνομα ήταν Alain Tapp και πως αργότερα δούλεψε ως στρίπερ στο Παρισινό κέντρο Carrousel. Η διάσημη trans των 60s, April Ashley, ισχυριζόταν πως είχε δουλέψει στο καμπαρέ με την Amanda, η οποία τότε είχε το όνομα Peki D’Oslo και πως γνώριζε ότι είχε υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης φύλου από τον Dr. Μπoύρου στην Καζαμπλάνκα. Σύμφωνα με την April, για την επέμβαση είχε πληρώσει ο Salvador Dali.

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης είχε γνωρίσει την Αmanda σε ένα κλαμπ στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60 και είχε εντυπωσιαστεί από την ομορφιά και την προσωπικότητά της. Για δεκαπέντε χρόνια έγινε η μούσα του και η περιστασιακή του ερωμένη.

Real Glamour: O Salvador Dali ανάμεσα στην σύζυγό του, Gala και την μούσα του, Amanda Lear σε πρεμιέρα στο Παρίσι της δεκαετίας του 70. (Getty Images/Ideal Image)

Η Amanda Lear είχε βέβαια παράλληλα δεσμούς με τον Brian Ferry και τον David Bowie, που την βοήθησε να ηχογραφήσει το πρώτο της άλμπουμ. Ήταν ο Dali ωστόσο εκείνος που τη βοήθησε να πλάσει την εξωτική περσόνα με την οποία έγινε διάσημη. Ήταν εκείνος που την έπεισε να διαδώσει πως είχε γεννηθεί άνδρας και είχε κάνει διόρθωση φύλου, όπως θα αποκάλυπτε η ίδια πριν μερικά χρόνια, υπογραμμίζοντας πως στην πραγματικότητα είχε γεννηθεί γυναίκα.

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης είχε γνωρίσει την Αmanda σε ένα κλαμπ στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60 και είχε εντυπωσιαστεί από την ομορφιά και την προσωπικότητά της. Για δεκαπέντε χρόνια έγινε η μούσα του και η περιστασιακή του ερωμένη.

“Ο Νταλί ήταν ιδιοφυία και εγώ τον άκουγα” έχει πει η τραγουδίστρια για το μέντορά της. (Getty Images/Ideal Image)

«Ο Dali όμως ήταν η ιδιοφυΐα, και εγώ τον άκουγα» δήλωσε η Amanda Lear σε συνέντευξή της στον »Guardian» το 2001 με αφορμή τον τραγικό θάνατο του συζύγου της, που κάηκε ζωντανός όταν η έπαυλη της Lear στη Νότια Γαλλία πήρε φωτιά.»Όταν ξεκίνησα λοιπόν την καριέρα μου, μου είπε πως έχω απαίσια φωνή και πως αν θέλω να πουλήσω δίσκους θα πρέπει να βρω κάτι πέρα από τη μουσική για να τραβήξω το ενδιαφέρον. Έτσι φτιάξαμε την αινιγματική προσωπικότητα της Amanda Lear και όντως είχε πολύ μεγάλη επιτυχία».

«Mου είπε πως έχω απαίσια φωνή και πως αν θέλω να πουλήσω δίσκους θα πρέπει να βρω κάτι πέρα από τη μουσική για να τραβήξω το ενδιαφέρον.»

Οι δυο τους θα έμεναν φίλοι και η Amanda ήταν στο πλευρό του Dali στα δύσκολα τελευταία χρόνια της ζωής του, ταλαιπωρημένος από μια σειρά προβλημά υγείας, μέχρι τον θάνατο του σε ηλικία 84 ετών το 1989.

Ακόμη και σήμερα η Amanda Lear, που έχει πουλήσει 25 εκατομμύρια δίσκους, εξακολουθεί να κάνει εμφανίσεις, να ηχογραφεί, να γράφει και να ζωγραφίζει, παραμένοντας πάντα ένα αίνιγμα.

Πηγή: Grace

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024