Τι συμβαίνει στο σώμα όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει; Οι ειδικοί απαντούν
Πώς θα αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να κατακλύζουν όλη τη χώρα κι εμείς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να δροσιστούμε έστω και για λίγο. Οι ειδικοί προειδοποιούν να είμαστε προσεκτικοί -κυρίως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι άστεγοι-, καθώς όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, η ζέστη μπορεί να επηρεάσει το σώμα και την υγεία μας.
Γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες είναι επικίνδυνες
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη δική του θερμοκρασία και μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος ασθενειών, όπως θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση, θερμοπληξία και υπερθερμία. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, αναπνευστικών κι εγκεφαλοαγγειακών ή των παθήσεων που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε δεδομένα από όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περσινού καυτού καλοκαιριού και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από 61.600 άνθρωποι κατέληξαν από τις επιπτώσεις της ζέστης σε ολόκληρη την ήπειρο.
Τι συμβαίνει στο σώμα λόγω της υπερβολικής ζέστης
Το σώμα αρχίζει να θερμαίνεται, να υπερθερμαίνεται και, στη συνέχεια, καθώς προσπαθεί να αυτορυθμίσει τη θερμοκρασία του, μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά δυσάρεστα συμπτώματα-το πρώτο είναι ο ιδρώτας. Καθώς όμως η ζέστη συνεχίζεται, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα σοβαρότερα συμπτώματα, όπως πυρετός, μυϊκές κράμπες ή αδυναμία, χλωμό δέρμα, αυξημένος καρδιακός ρυθμός και ναυτία.
Αυτά είναι σημάδια ότι αντιμετωπίζετε θερμική εξάντληση, η οποία μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ακόμα πιο επικίνδυνη θερμοπληξία, καθώς ο πυρετός ανεβαίνει. Σε αυτό το σημείο το σώμα σας αρχίζει να «σβήνει», επομένως κάπου εδώ δεν ιδρώνετε, έχετε πρόβλημα στην αναπνοή, μπορεί να λιποθυμήσετε ή ακόμη και να πάθετε επιληπτικές κρίσεις.
Υγρασία vs. Υψηλές θερμοκρασίες
Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Τα θερμά, ξηρά περιβάλλοντα επιτρέπουν στον ιδρώτα να εξατμιστεί, γεγονός που επιτρέπει στο σώμα να κρυώσει από μόνο του.
Ωστόσο, υπάρχουν όρια στο πόσο οι άνθρωποι μπορούν να ιδρώσουν και οι υψηλές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι το σώμα αποκτά περισσότερη θερμότητα. Ερευνητές που έχουν μελετήσει τα όρια για το πόση θερμότητα μπορούν να ανεχθούν οι άνθρωποι σημειώνουν ότι ακόμη και λιγότερο ακραίες θερμοκρασίες με υψηλότερη υγρασία μπορούν να ασκήσουν πίεση στην καρδιά και σε άλλα συστήματα του σώματος.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μένετε ενυδατωμένοι/ες μέσα στη μέρα -φορώντας πάντα το αντηλιακό σας-, να τρώτε πολλά φρούτα, και να προσπαθείτε να μην κυκλοφορείτε έξω τις ώρες που ο ήλιος καίει, εάν δεν είναι υποχρεωτικό.
Πηγή: Grace.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις