Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ινδία: Πολιτική αντιπαράθεση για την πολιτική προσλήψεων της Foxconn

Ινδία: Πολιτική αντιπαράθεση για την πολιτική προσλήψεων της Foxconn

Η αντιπολίτευση της Ινδίας θέλει από την κυβέρνηση Μόντι να αμφισβητήσει τις πρακτικές προσλήψεων της Foxconn - Γιατί εμπλέκεται και η Apple

Η αντιπολίτευση στην Ινδία προέτρεψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι το Σάββατο να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τις πρακτικές προσλήψεων της ταϊβανέζικης Foxconn. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Reuters ότι η εταιρεία που αναλαμβάνει κατασκευαστικό έργο από την Apple απορρίπτει τις παντρεμένες γυναίκες από εργασίες συναρμολόγησης iPhone στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Ινδίας αναζήτησε μια λεπτομερή αναφορά από την πολιτεία Ταμίλ Ναντού, την τοποθεσία ενός μεγάλου εργοστασίου iPhone όπου το Reuters αποκάλυψε τις πρακτικές πρόσληψης της Foxconn. Η ιστορία έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σε τηλεοπτικά κανάλια, άρθρα εφημερίδων και εκκλήσεις από ομάδες γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος του Μόντι, για διερεύνηση του θέματος.

Σε επιστολή βουλευτή προς τον υπουργό Εργασίας αναφέρεται ότι η Foxconn λαμβάνει «ουσιαστικά κίνητρα» από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η εταιρεία θα πρέπει να κληθεί να εξηγήσει τις πρακτικές της για να διασφαλίσει ότι συμμορφώνεται με τους «ινδικούς νόμους και αξίες». «Αν και οι ξένες επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας, δεν θα πρέπει να έχουν το κόστος της παραβίασης των πολιτιστικών μας αξιών», έγραψε στη σχετική επιστολή ο βουλευτής Chidambaram, που δημοσιεύτηκε στο X.

Η έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι η Foxconn αποκλείει συστηματικά παντρεμένες γυναίκες από τις θέσεις εργασίας στο κύριο εργοστάσιο κατασκευής iPhone στην Ινδία, με το σκεπτικό ότι έχουν περισσότερες οικογενειακές ευθύνες από τις ανύπαντρες συναδέλφους τους.

Οι απαντήσεις

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων της Foxconn και πηγές του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού ανέφεραν στο Reuters τα οικογενειακά καθήκοντα, την εγκυμοσύνη και την υψηλότερη απουσία ως λόγους για τη μη πρόσληψη παντρεμένων γυναικών.

Απαντώντας στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Apple και η Foxconn αναγνώρισαν στο Reuters λάθη στις πρακτικές προσλήψεων το 2022 και δήλωσαν ότι είχαν εργαστεί για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα. Όλες οι πρακτικές διακρίσεων που τεκμηριώθηκαν από τη δημοσιογραφική έρευνα στο εργοστάσιο του Sriperumbudur, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν το 2023 και το 2024.

Η Foxconn δήλωσε ότι «διαψεύδει σθεναρά τους ισχυρισμούς περί εργασιακών διακρίσεων με βάση την οικογενειακή κατάσταση, το φύλο, τη θρησκεία ή οποιαδήποτε άλλη μορφή».

Η Apple δήλωσε ότι όλοι οι προμηθευτές της, συμπεριλαμβανομένης της Foxconn, προσλαμβάνουν παντρεμένες γυναίκες και «όταν εκφράστηκαν για πρώτη φορά ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές προσλήψεων το 2022, λάβαμε αμέσως δράση και συνεργαστήκαμε με τον προμηθευτή μας για τη διεξαγωγή μηνιαίων ελέγχων για τον εντοπισμό προβλημάτων και τη διασφάλιση της τήρησης των υψηλών προτύπων μας».

Σύγκριση με την Κίνα

Οι θέσεις εργασίας της Foxconn στην Ινδία «προσφέρουν» φαγητό, διαμονή και μηνιαίο μισθό περίπου 200 δολαρίων. Στην Κίνα, έξι διαδικτυακές αγγελίες εργασίας που εξετάστηκαν από το Reuters έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συναρμολόγηση iPhone στο εργοστάσιο της Foxconn στο Zhengzhou μπορούν να κερδίζουν 400 έως 800 δολάρια το μήνα. Οι σχετικές αγγελίες δεν ανέφεραν την οικογενειακή κατάσταση ή τις απαιτήσεις φύλου.

«Ενώ δεν κάνουν διακρίσεις στην Κίνα, μπορούν να κάνουν οτιδήποτε στην Ινδία;» είπε στο Reuters την Πέμπτη ο Βασούκι Ουμανάθ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας (μαρξιστής), άλλος αντίπαλος του Μόντι. «Τα εργατικά συνδικάτα, οι γυναικείες οργανώσεις πρόνοιας και οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτές τις διακρίσεις».

Το Κόμμα Απελευθέρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ενάντια σε αυτό που είπε ότι ήταν «πρακτική εκμετάλλευσης και διακρίσεων (προσλήψεων)».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024