Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ζητείται επειγόντως υποψήφιος

Ζητείται επειγόντως υποψήφιος

Μετά την καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε απόγνωση και πανικόβλητοι καλούν τον πρόεδρο να παραιτηθεί από τηn κούρσα

«Ενα κόμμα σε πανικό». Με αυτό τον τίτλο οι «New York Times» προσπαθούν να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την καταστροφική, για την υποψηφιότητα Μπάιντεν, εμφάνιση του νυν προέδρου στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ. Μια εμφάνιση με έναν λόγο γεμάτο κενά και αστάθειες, που αντί να προσδώσει νέα δυναμική  στην προσπάθεια επανεκλογής του, άνοιξε εκ νέου και μετ’ επιτάσεως τη συζήτηση για την εύρεση αντικαταστάτη του. Κι αυτό παρότι είχε απέναντί του τον Τραμπ που δεν ντράπηκε να πει δεκάδες ψέματα. Το ντιμπέιτ, τέσσερις μήνες πριν απ’ τις εκλογές του Νοεμβρίου αντί να διαλύσει τις ανησυχίες για την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του Τζο Μπάιντεν, τις έκανε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας.

Δεν είχε περάσει πολύ ώρα από την έναρξη της συζήτησης των δύο υποψηφίων στο CNN, όταν στελέχη των Δημοκρατικών, που επί μήνες υπερασπίζονταν τον πρόεδρο έναντι εκείνων που αμφισβητούσαν την ικανότητά του για μια δεύτερη θητεία, άρχισαν να ανταλλάσσουν φρενήρεις τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα, καθώς κατέστη σαφές ότι η εικόνα και ο λόγος του Μπάιντεν ήταν «καταστροφή», όπως είπε ένας εξ αυτών. Σε απόγνωση, κάποιοι επισκέφτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν σοκ, ενώ άλλοι συζήτησαν κατ’ ιδίαν μεταξύ τους εάν ήταν πολύ αργά για να πείσουν τον πρόεδρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νεότερου υποψηφίου.

«Ο Μπάιντεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα κρεσέντο εκκλήσεων για παραίτηση», επιβεβαίωσε βετεράνος σύμβουλος στρατηγικής των Δημοκρατικών που έχει υποστηρίξει σθεναρά τον Μπάιντεν δημόσια. «Δεν μπορούμε να σώσουμε πια την κατάσταση», πρόσθεσε κι ας έκανε προσπάθεια ο Μπάιντεν να πείσει ότι είναι καλά, εμφανιζόμενος σε καφέ στη Νότια Καρολίνα για να συζητήσει με πολίτες την εμφάνισή του. «Νομίζω ότι τα πήγα καλά», είπε, για να αντιμετωπίσει τα παγωμένα και ευγενικά βλέμματα πελατών που απέφυγαν να απαντήσουν.

«Τα κόμματα υπάρχουν για να κερδίζουν», δήλωσε στέλεχος των Δημοκρατικών στο «Politico». «Ο άνθρωπος στη σκηνή με τον Τραμπ δεν μπορεί να κερδίσει. Ο φόβος για τον Τραμπ είχε καταπνίξει μέχρι τώρα την κριτική προς τον Μπάιντεν. Τώρα αυτός ο ίδιος φόβος θα τροφοδοτήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί. Εχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το ποιος μπορεί να τον αντικαταστήσει».

Για το επιτελείο Μπάιντεν που προσπαθούσε μέχρι τώρα να απαντήσει σε κάθε κριτική για την υγεία του προέδρου ήταν «μια στιγμή αλήθειας», παρατηρούν οι «Financial Times», που όμως σημειώνουν ότι τουλάχιστον η συζήτηση για την αντικατάστασή του ξεκινά δύο μήνες πριν απ’ το συνέδριο των Δημοκρατικών και έτσι υπάρχει χρόνος. «Εδώ και ένα χρόνο, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον η κατάσταση της υγείας του Μπάιντεν αποτελεί το βασικό θέμα, παρότι δημόσια δεν έχει πάρει την ίδια έκταση. Πλέον η υποψηφιότητα του 81χρονου Μπάιντεν έχει καταρρεύσει. Το θέμα τώρα είναι εάν θα πειστεί να παραιτηθεί. Η επιλογή είναι μόνο δική του. Εχει δικαίωμα να αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί. Οι πιθανοί εναλλακτικοί υποψήφιοι, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ και η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Ουίτμερ, είναι απίθανο να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν το χρίσμα. Ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν ως προδότες και να καταστρέψουν τις προεδρικές τους πιθανότητες θα ήταν πολύ μεγάλος. Ούτε υπάρχει μια επιτροπή στελεχών του κόμματος που να υποχρεώσει τον Μπάιντεν να παραδώσει το χρίσμα. Εκείνος είναι ο αρχηγός του κόμματος».

Υπάρχει άλλος δρόμος; Οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι. Μια παρότρυνση από την 76χρονη Χίλαρι Κλίντον ή τον πολύ νεότερο Μπαράκ Ομπάμα, θα κινδύνευε να αποτύχει. Οσοι γνωρίζουν καλά τον Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι οι μόνοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να τον επηρεάσουν είναι η οικογένειά του, ξεκινώντας από τη σύζυγό του Τζιλ. Θυμίζουν όμως ότι ο Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα πεισματάρης.

Κι ας είναι αυτή τη στιγμή τα πάντα εναντίον του. Οταν ξεκίνησε το ντιμπέιτ τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν στον Τραμπ 53% πιθανότητες να κερδίσει. Οταν τελείωσε το ποσοστό του πρώην προέδρου είχε ανέβει στο 61%.

«Ο κίνδυνος για τους Δημοκρατικούς τώρα είναι διπλός», γράφει ο Εντουαρντ Λουτς. «Το πρώτο είναι ότι ο Μπάιντεν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά του – κάτι που είναι και το πιο πιθανό. Το χειρότερο θα είναι να επιμείνει για αρκετό καιρό ακόμα και κατόπιν να παραιτηθεί. Θα πρέπει να το κάνει τις επόμενες ημέρες. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ο Μπάιντεν να αποφασίσει όντως να αποχωρήσει εγκαίρως και μετά να ξεσπάσει εμφύλιος στο Δημοκρατικό Κόμμα. Μέγα ζήτημα αποτελεί το ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι ελάχιστα δημοφιλής. Αλλά ως πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος και μάλιστα μη λευκή, θα ήταν ατόπημα για τον Μπάιντεν να υποστηρίξει κάποιον άλλον». Και έτσι το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται εύκολα για το Δημοκρατικό Κόμμα. Γιατί τα λόγια του Μπιλ Κλίντον ηχούν ακόμα: Οι Αμερικανοί προτιμούν το «ισχυρό και το λάθος» από το «αδύναμο και σωστό».

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024