Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ακραία... καυτός ο Ιούνιος σε όλη τη χώρα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του meteo [πίνακες]

Ακραία… καυτός ο Ιούνιος σε όλη τη χώρα – Τι δείχνουν τα στοιχεία του meteo [πίνακες]

Κάθε όριο ζέστης ξεπέρασαν οι θερμοκρασίες τον Ιούνιο σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το meteo.

Υψηλές θερμοκρασίες, αρκετές ημέρες με καύσωνα, ελάχιστες βροχοπτώσεις και ξηρό κλίμα ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν το σκηνικό του καιρού τον Ιούνιο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από 53 μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς τα τελευταία 25 χρόνια, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Πολλές ημέρες καύσωνα

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες του meteo.gr, ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να είναι o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Μάλιστα, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4,8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

«Καμίνι» όλη η Ελλάδα

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι 53 σταθμοί του meteo.gr έδειξαν ότι η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν αυξημένη σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ειδικότερα, ο Ιούνιος του 2024 ήταν ένας ακραία θερμός μήνας, ο θερμότερος από το 2010, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 2-3°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο, που ήταν ο Ιούνιος του 2012.

Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη την χώρα το πρώτο 15ήμερο και κυρίως σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη στις 10-13 Ιουνίου της τάξης των 10-12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (44,5°C στις Βουκολιές Χανίων στις 13 Ιουνίου 2024).

Αντίθετα, μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου μετά τις 20 του μήνα με την παράλληλη επικράτηση μελτεμιού.

Τα απόλυτα ρεκόρ

Εκτός, των πολλών και συνεχόμενων ημερών με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε 11 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr με αρχή λειτουργίας τους πριν το 2014.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 11 απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας που καταγραφήκαν τον Ιούνιο 2024.

Τα 11 απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας που καταγραφήκαν τον Ιούνιο 2024.

Άνοδος 4 βαθμών στην Αθήνα

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +4,0 °C, με 29 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη, 28 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,6 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο 70% των κλιματικών σταθμών οι 29 τουλάχιστον ημέρες από τις 30 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά.

Στο παρακάτω γράφημα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr

Sports in

Γαλλία: Αναζητεί λύση στο πρόβλημα της αφλογιστίας

Η Εθνική ομάδα της Γαλλίας, ελάχιστους πείθει πως αποτελεί το Νο1 φαβορί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024