Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά τώρα στην Κω: Απομακρύνονται κάτοικοι και τουρίστες από την Καρδάμαινα - Εκκενώνονται ξενοδοχεία

Φωτιά τώρα στην Κω: Απομακρύνονται κάτοικοι και τουρίστες από την Καρδάμαινα – Εκκενώνονται ξενοδοχεία

Η φωτιά στην Κω έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις - Tο πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την Καρδάμαινα και δεκάδες εστίες έχουν κυκλώσει το χωριό

Δύσκολη και επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στην Κω μετά την μεγάλη αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου αργά το απόγευμα.

Στις 19:20 μέσω του 112 δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για την Καρδάμαινα και εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες έχουν μετακινηθεί με λεωφορεία και άλλα μέσα στην Αντιμάχεια.

Επιστρατεύτηκαν ακόμα και λεωφορεία της Αστυνομίας, στην Αντιμάχεια ο κόσμος συγκεντρώνεται στο σχολείο και στο γήπεδο της περιοχής

Συγκεκριμένα η Αστυνομία ενημέρωσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες να απομακρυνθούν από την περιοχή και να οδηγηθούν προς την Αντιμάχεια, καθώς η φωτιά πλησιάζει το χωριό.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Google Maps το πύρινο μέτωπο έχει περάσει από μία έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων – Το βέλος δείχνει την εκκένωση από Καρδάμαινα προς Αντιμάχεια

Οδηγίες στους Βρετανούς τουρίστες

Αργά το βράδυ η Βρετανική Πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προς τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στην Κω και επηρεάζονται από την εκκένωση στα Καρδάμαινα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τη φωτιά στην Κω και είμαστε σε στενή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και τις τοπικές Αρχές.

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου από επηρεάζονται από τη φωτιά θα πρέπει: να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, να έχουν μαζί τους τα διαβατήρια, να είναι σε επαφή με τους τουριστικούς τους πράκτορες.

Δείτε εικόνες από της εκκένωση της Καρδάμαινας

Επίσης όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης δεκάδες τουρίστες επιβιβάζονται σε τουριστικά σκάφη στο λιμάνι της Καρδάμαινας όπου γίνεται και η καταγραφή τους από το Λιμενικό.

Νωρίτερα υπήρξε ενημέρωση από το Λιμενικό ότι στην θαλάσσια περιοχή της Καρδάμαινας βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα 1 σκάφος του Λιμενικού και άλλα 6 ιδιωτικά σκάφη προκειμένου να συνδράμουν στην εκκένωση της περιοχής εφόσον απαιτηθεί.

Επιστρατεύτηκαν ακόμα και λεωφορεία της Αστυνομίας.

Στην Αντιμάχεια, ο κόσμος συγκεντρώνεται στο σχολείο και στο γήπεδο της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την Καρδάμαινα και δεκάδες εστίες έχουν κυκλώσει το χωριό.


Μήνυμα Δημάρχου

Σε μήνυμα που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Νικηταράς χαρακτηρίζει την κατάσταση κρίσιμη και κάνει έκκληση για τρόφιμα και νερά.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Η κατάσταση στο νησί, είναι κρίσιμη. Όλες οι δυνάμεις επιχειρούν. Έχω δώσει εντολή εκκένωσης της πόλης της Καρδαμαινας.
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και νερά τόσο για τους συμπολίτες μας που επιχειρούν οσο και για αυτούς που έχουν εκκενωσει τα σπίτια και τα ξενοδοχεία.
Παρακαλώ όσους μπορούν να βοηθήσουν και να συνδράμουν να επικοινωνήσουν με τα εξής τηλέφωνα
6946950654 Ηλιάνα Πετρή
6940203330 Ματίνα Χριστοδουλιδη»

Φωτιά στην Κω: Ενισχύονται οι δυνάμεις

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής είχε αναφέρει ότι στη φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω, υπάρχουν αρκετές δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενεργές εστίες

Για την κατάσβεση επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις στο νησί θα ενισχυθούν περαιτέρω με 15 πυροσβέστες και 2 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ρόδο.

Δύσκολη μάχη και στη Χίο

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές

Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

Όπως είπε χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας.

Στη φωτιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Όπως είπε ο κ. Βαρθακογιάννης, οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες».

Τέλος όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, πριν από λίγα λεπτά εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Καταφύγι Ηρακλείου Κρήτης και για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής εκδόθηκε μήνυμα από το 112.

Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στην Κω θα δώσουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν εδώ και αρκετές ώρες στο νησί, όπου το πύρινο μέτωπο παραμένει ανεξέλεγκτο.

Έκκληση για βοήθεια

Η Κως δοκιμάζεται, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας ότι η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής: «Η Κως δοκιμάζεται. Ο κρατικός μηχανισμός, στο σύνολο του και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών, δίνει την μάχη της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται οι επισκέπτες σε ασφαλείς χώρους.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δήμου Κω που έχει το πρόσταγμα της Πολιτικής Προστασίας.

Κύριο μέλημα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι αυτό που μετράει πάνω απ´ όλα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Με ψυχραιμία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα η Κως θα βγει νικήτρια και από αυτήν την μεγάλη πρόκληση. Είμαστε όλοι δίπλα της!»

«Επείγον»

Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, σε ανάρτησή του στο Facebook για βοήθεια από εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Επείγον!

Χρειαζόμαστε άμεσα εθελοντικές ομάδες και νέους ανθρώπους να σπεύσουν να συνδράμουν στο έργο μας. Ανοιχτά παραμένουν τα δημόσια κτίρια της Αντιμάχειας, το συγκρότημα Λυκείου και Γυμνασίου, το Δημοτικό Σχολείο και η αίθουσα της Κοίμησης, όπου μπορούν να κατευθύνονται κάτοικοι και επισκέπτες της Καρδάμαινας μετά την εκκένωση λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στους ίδιους χώρους μπορεί να κατευθύνεται η εθελοντική βοήθεια που προσφέρεται για την περίθαλψη των συνανθρώπων μας».

Sports in

Γαλλία: Αναζητεί λύση στο πρόβλημα της αφλογιστίας

Η Εθνική ομάδα της Γαλλίας, ελάχιστους πείθει πως αποτελεί το Νο1 φαβορί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024