Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις παρεμβολές σε δορυφόρους της Ευρώπης

Ρωσία: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις παρεμβολές σε δορυφόρους της Ευρώπης

Η Μόσχα κατηγορείται για παρεμβολές στο σύστημα GPS και σε τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παρεμβολές στις ευρωπαϊκές δορυφορικές μεταδόσεις, ανακοίνωσε την Δευτέρα η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ (ITU), έπειτα από καταγγελίες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με το GPS και τα δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ –Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο- κατήγγειλαν ότι τους τελευταίους μήνες η Ρωσία μπλόκαρε τα σήματα δορυφόρων του GPS, έθεσε σε κίνδυνο τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και διέκοψε τις μεταδόσεις παιδικών καναλιών για να δείξει βίαιες εικόνες του πολέμου στην Ουκρανία.

Καταγγελίες για παρεμβολές που επηρέασαν δεκάδες τηλεοπτικές μεταδόσεις το τελευταίο τρίμηνο είχε υποβάλει και το Κίεβο.

Η Επιτροπή Ραδιοεπικοινωνιών της ITU «εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του σχετικά με τη χρήση σημάτων με στόχο να προκληθεί σκόπιμα επιβλαβής παρεμβολή» ανέφερε ο οργανισμός με έδρα τη Γενεύη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσε, οι παρεμβολές στη λειτουργία γαλλικών και σουηδικών δορυφόρων «δείχνουν να προέρχονταν από επίγειους σταθμούς στην περιοχή της Μόσχας, του Καλίνινγκραντ και του Πάφλοφκα».

Η ITU ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις παρεμβολές και να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Η Μόσχα, η οποία αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες του ΙTU, έχει επίσης διαμαρτυρηθεί για φερόμενες παρεμβολές του ΝΑΤΟ. H καταγγελία της εξετάστηκε στη συνάντηση της ITU την περασμένη εβδομάδα για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η ITU, η οποία αποτελείται από 193 κράτη μέλη, είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση και το συντονισμό του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος. Βάσει του καταστατικού της αναλαμβάνει τον συντονισμό των προσπαθειών για την εξάλειψη των επιβλαβών παρεμβολών.

Πρόσφατα, αεροπορικές εταιρείες διαμαρτυρήθηκαν για παρεμβολές στο GPS στην Ευρώπη, ενώ η Εσθονία κατηγορεί τη Ρωσία για παρεμβολές στις συσκευές πλοήγησης στον εναέριο χώρο της Βαλτικής.

Sports in

Υπογράφει στον Ολυμπιακό για δύο χρόνια ο Έβανς

Ο Ολυμπιακός υπογράφει για δύο χρόνια τον Κίναν Έβανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024