Πόσες φορές σας έχει τύχει να γυρίσετε από μια χαλαρή μέρα στην παραλία και να νιώθετε αφόρητα κουρασμένοι/ες, ενώ το μόνο που κάνατε ήταν να βρίσκεστε στην ξαπλώστρα σας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φως του ήλιου ναι μεν έχει οφέλη για τον οργανισμό και το δέρμα -πάντα με μέτρο-, αλλά η υπερβολική έκθεση σε αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο εξουθενωμένοι. Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό;

Οι παράγοντες

#1

Αφυδάτωση

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση και απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, καθώς αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας.

#2

Ηλιακό έγκαυμα

Όταν καίγεστε από τον ήλιο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή του δέρματος. Αυτό κάνει το σώμα να ξοδεύει περισσότερη ενέργεια κατά τη διαδικασία επούλωσης, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι/ες.

#3

Εξάντληση θρεπτικών συστατικών

Το να περνάτε χρόνο στον ήλιο αυξάνει τη χρήση ενέργειας και τον μεταβολισμό σας, γεγονός που μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας του σώματός σας σε βασικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα και να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στο αίσθημα κόπωσης.

#4

Έκθεση στη θερμότητα

Επειδή η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, αυτό πρέπει να «εργαστεί» σκληρότερα, για να διατηρήσει μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κούραση.

#5

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η θερμότητα προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε αισθήματα κόπωσης ή ζάλης.

#6

Ακτινοβολία UV

Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το DNA στα κύτταρα του δέρματος, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Το σώμα ανταποκρίνεται στη ζημιά ξεκινώντας διαδικασίες «επισκευής» που απαιτούν ενέργεια. Αυτή η αυξημένη ενεργειακή δαπάνη μπορεί να οδηγήσει σε κούραση.

Οι τρόποι αντιμετώπισης

  • Φροντίστε να ενυδατώνεστε καλά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση στον ήλιο. Πίνετε νερό και άλλα δροσιστικά ροφήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε δίψα.
  • Εάν έχετε την τάση να ιδρώνετε πολύ, σκεφτείτε να πάρετε διαλύματα ηλεκτρολυτών -συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.
  • Εάν εκτίθεστε πολλή ώρα στον ήλιο, προσπαθήστε να βρείτε σκιερά σημεία για να μείνετε εκεί για λίγο χρόνο. Αυτό θα «ξεκουράσει» το σώμα από τη θερμότητα του άμεσου ηλιακού φωτός και θα σας τονώσει.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος. Φροντίστε ο δείκτης προστασίας να είναι τουλάχιστον 30 για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Φυσικά, να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δυο ώρες ή και πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε πολύ.
  • Εφαρμόστε αλόη ή μια ενυδατική λοσιόν. Θα καταπραΰνει τυχόν ηλιακά εγκαύματα και θα βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης της επιδερμίδας.
  • Αφουγκραστείτε το σώμα σας. Δώστε προσοχή στα σημάδια κόπωσης, ζάλης ή υπερθέρμανσης και αναλάβετε αμέσως δράση για να δροσιστείτε και να ενυδατωθείτε. Αν ξέρετε ότι θα περάσετε πολύ χρόνο στον ήλιο, βεβαιωθείτε από πριν ότι θα έχετε πρόσβαση στη σκιά κι εξοπλιστείτε με μπουκάλια νερό.
  • Ενισχύστε τον οργανισμό σας με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν το σώμα να επιδιορθώσει οποιαδήποτε βλάβη από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.Πηγή: Grace