Εργένικη ζωή: Πώς θα γίνει καλύτερη
Έχουμε συνδέσει την εργένικη ζωή με τη δυστυχία. Είναι όμως σωστό;
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Όλοι έχουμε έναν αιώνιο single στον κύκλο μας, και αν δεν τον έχουμε είναι πολύ πιθανό να είμαστε εμείς. Καθώς η συντροφικότητα είναι πολύτιμη για όλους μας, η εργένικη ζωή συχνά μας προκαλεί ανησυχία για το πότε ή το εάν θα ευτυχίσουμε. Η επιλογή της single ζωής εξαρτάται από διάφορους λόγους, αποτελώντας μια προσωπική επιλογή. Μερικοί θέλουν να επικεντρωθούν στην καριέρα τους ή στους στόχους τους. Άλλοι δυσκολεύονται να βγουν ραντεβού και να αναπτύξουν μια σχέση, και άλλοι είναι μόνοι διότι πληγώθηκαν από μια προηγούμενη.
Το βασικό ερώτημα γύρω από την εργένικη ζωή είναι αν μπορεί να είναι χαρούμενη και επιτυχημένη.
Γίνεται οι εργένηδες να ζήσουν μια χαρούμενη και επιτυχημένη ζωή; Γίνεται, αλλά όχι για όλους. Εξαρτάται από τον τύπο προσκόλλησης του κάθε ατόμου.
Τι είναι ο τύπος προσκόλλησης;
Ο τύπος προσκόλλησης βασίζεται στην θεωρία της προσκόλλησης. Η θεωρία της προσκόλλησης υποστηρίζει ότι οι σχέσεις μας με τους άλλους διαμορφώνονται από το βαθμό “άγχους” και “αποφυγής”.
Το άγχος προσκόλλησης είναι ένα είδος ανασφάλειας που οδηγεί τους ανθρώπους να αισθάνονται άγχος για τις σχέσεις και να ανησυχούν για την πιθανή εγκατάλειψη.
Η αποφυγή της προσκόλλησης οδηγεί τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα με την οικειότητα και την εγγύτητα.
Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλότερο άγχος και αποφυγή προσκόλλησης θεωρούνται “ασφαλώς προσκολλημένοι” και αισθάνονται άνετα να εξαρτώνται από τους άλλους και να δίνουν και να λαμβάνουν οικειότητα.
Συχνά τα άτομα που επιλέγουν μια εργένικη ζωή χαρακτηρίζονται ως πολύ προσκολλημένοι ή μη δεσμευτικοί ενώ μερικές έρευνες που συγκρίνουν ανύπαντρους και παντρεμένους ανθρώπους δείχνουν επίσης ότι οι ανύπαντροι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα ανασφάλειας προσκόλλησης σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουν σχέση.
Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί εργένηδες επιλέγουν να παραμείνουν εργένηδες και να ζουν ευτυχισμένες ζωές.
Η εργένικη ζωή έχει και ανασφαλείς αλλά και άτομα με αυτοπεποίθηση
Με βάση αυτές τις πεποιθήσεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τους τύπους προσκόλλησης των εργένηδων και τον τρόπο που συνδεόντουσαν με την ευτυχία τους και την ευημερία τους. ‘Ετσι λοιπόν πραγματοποίησαν δύο μελέτες στην μια εκ των οποίων συμμετείχαν 482 νέοι εργένηδες και στην δεύτερη 400 εργένηδες μεγαλύτερης ηλικίας. Το 78% αυτών χαρακτηρίστηκαν ανασφαλείς και το 22% δήλωσε ότι ένιωθε ασφάλεια.
Πιο συγκεκριμένα οι ασφαλείς εργένηδες αισθάνονται σχετικά άνετα με την οικειότητα και την εγγύτητα στις σχέσεις (22%), οι αγχώδεις εργένηδες αμφισβητούν την αγάπη των άλλων και ανησυχούν μήπως τους απορρίψουν (37%), οι αποφευκτικοί εργένηδες δεν αισθάνονται άνετα να έρθουν κοντά με άλλους και δίνουν προτεραιότητα στην ανεξαρτησία τους (23% των νεότερων εργένηδων και 11% των μεγαλύτερων εργένηδων) ενώ οι φοβισμένοι εργένηδες έχουν αυξημένο φόβο εγκατάλειψης, αλλά ταυτόχρονα νιώθουν άβολα με την οικειότητα και την εγγύτητα (16% των νεότερων εργένηδων και 28% των μεγαλύτερων εργένηδων).
Η έρευνα αποκάλυψε πως οι ασφαλείς εργένηδες ήταν χαρούμενοι που δεν βρίσκονταν σε κάποια σχέση και έχουν καλύτερη σχέση με την οικογένεια και τους φίλους τους. Καλύπτουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες έξω από ρομαντικές σχέσεις, είναι συνολικά πιο χαρούμενοι στη ζωή τους και τους διακατέχει μια μετριοπάθεια σχετικά με μελλοντικές σχέσεις.
Από την άλλη οι αγχώδεις εργένηδες έχουν μεγαλύτερη ανησυχία που δεν έχουν κάποιο σύντροφο στη ζωή τους, τους χαρακτηρίζει μικρότερη αυτοπεποίθηση, αισθάνονται λιγότερη υποστήριξη από τους οικείους τους και έχουν μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή σε όλες τις υποομάδες.
Οι αποφευκτικοί εργένηδες δείχνουν το λιγότερο ενδιαφέρον για μια ρομαντική σχέση και από πολλές απόψεις φαίνονται ικανοποιημένοι με την εργένικη ζωή. Ωστόσο, έχουν επίσης λιγότερους φίλους και στενές σχέσεις και είναι γενικά λιγότερο ικανοποιημένοι με αυτές τις σχέσεις από ό,τι οι ασφαλείς εργένηδες. Οι αποφευκτικοί εργένηδες αναφέρουν επίσης λιγότερο νόημα στη ζωή και τείνουν να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι σε σύγκριση με τους ασφαλείς εργένηδες.
Τέλος οι φοβισμένοι εργένηδες ανέφεραν περισσότερες δυσκολίες στην πλοήγηση σε στενές σχέσεις από ό,τι οι ασφαλείς εργένηδες. Για παράδειγμα, ήταν λιγότερο ικανοί να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους και ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από την ποιότητα των στενών τους σχέσεων σε σύγκριση με τους ασφαλείς εργένηδες. Ανέφεραν επίσης μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή σε όλες τις υποομάδες.
Ο τύπος προσκόλλησης του κάθε ατόμου είναι εφικτό να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής του, αρκεί να το θέλει και να αλλάξει την οπτική του ως προς την συντροφικότητα και την ανεξαρτησία! Για αυτό τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα έτσι ώστε να βοηθηθούν οι ερνένηδες να ζήσουν μια επιτυχημένη και χαρούμενη ζωή.
Πηγή: VITA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις