Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σε άνοδο τα εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των νέων - Πού οφείλεται;

Σε άνοδο τα εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των νέων – Πού οφείλεται;

Νέα επιστημονική έκθεση αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότεροι νέοι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την αύξηση;

Περισσότεροι νέοι άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έκθεση από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε σύγκριση με τα ποσοστά πριν από περίπου μια δεκαετία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% μόνο μεταξύ των Αμερικανών κάτω των 65 ετών. Ενώ οι ενήλικες 65 ετών και άνω εξακολουθούν να έχουν το υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων, η συχνότητα εμφάνισής τους παρέμεινε σταθερή στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report, επισημαίνει την αύξηση των παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, σε νεότερους ενήλικες ως την αιτία πίσω από τους αυξανόμενους αριθμούς.

Πιο συχνό το εγκεφαλικό επεισόδιο στους νεότερους

Για την έκθεση του CDC, οι ερευνητές συνέκριναν αυτοαναφερόμενα δεδομένα υγείας συμμετεχόντων από το 2011 έως το 2013, με πληροφορίες που συλλέχθηκαν μεταξύ 2020 και 2022. Διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός του εγκεφαλικού σε άτομα ηλικίας 18 έως 44 και 45 έως 64 ετών αυξήθηκε κατά 14,6% και 15,7%, αντίστοιχα .

Την ίδια περίοδο, ο συνολικός επιπολασμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκε κατά 7,8% σε εθνικό επίπεδο ενώ τα ποσοστά ήταν αυξημένα τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Η μεγαλύτερη αύξηση του επιπολασμού των εγκεφαλικών επεισοδίων (18,2%) παρουσιάστηκε στους ενήλικες με μόρφωση χαμηλότερη του γυμνασίου, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Παρόλο που τα ποσοστά εγκεφαλικών στους νέους έχουν αυξηθεί, οι ερευνητές σημειώνουν ότι παραμένει σχετικά ασυνήθιστο οι νεότεροι ενήλικες να υποστούν εγκεφαλικό. Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες εγκεφαλικού σε άτομα ηλικίας 18 έως 44 ετών είναι 0,9%. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 3,8 για κάποιον που είναι από 45 έως 64 ετών.

Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση;

«Ο αυξημένος επιπολασμός των ενηλίκων που ανέφεραν ότι είχαν πάθει εγκεφαλικό θα μπορούσε να υποδηλώνει τα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης λόγω βελτιώσεων στη θεραπεία και τη φροντίδα των ασθενών», δήλωσε η Δρ. Omoye Imoisili, συγγραφέας της έκθεσης και ιατρός στο Τμήμα Καρδιοπαθειών και Πρόληψης Εγκεφαλικού του CDC.

«Ωστόσο, η αύξηση του επιπολασμού των επεισοδίων αντιστοιχεί επίσης με αυξήσεις άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου» τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτοί περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την υπέρταση, την υψηλή χοληστερόλη, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι παθήσεις προκαλούν το σχηματισμό επιβλαβών εναποθέσεων στα αιμοφόρα αγγεία σας, καθιστώντας πιο δύσκολη την ροή του αίματος μέσω των αρτηριών, εξηγούν οι ερευνητές. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να σπάσει μια εναπόθεση, σχηματίζοντας θρόμβο που μπορεί να καταλήξει στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το εγκεφαλικό.

Επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η υπερβολική χρήση αλκοόλ, θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται για την αύξηση της συχνότητας των εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους, προσθέτουν οι ίδιοι. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων που μπορεί, με την σειρά τους, να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό.

Πώς θα το αποφύγετε

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως τα γονίδια, άλλοι μπορούν να προσαρμοστούν για να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου.

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως και μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφύγετε ή να κόψετε το κάπνισμα εάν το έχετε ήδη ξεκινήσει.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης τη σημασία της διαχείρισης χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης, με την συμβολή του γιατρού σας.

πηγή: vita.gr

Sports in

Επένδυση – προμήνυμα για νέες κορυφές

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλυψε με ίδια κεφάλαια ακόμα μία ΑΜΚ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Στα 63 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση μόνο την τελευταία τριετία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024