ΝΔ: Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει να κοιτάζει στα δεξιά του
Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να πατάει σε δύο βάρκες και η ΝΔ ψάχνει να βρει αφήγημα για να ικανοποιήσει τους δυσαρεστημένους βουλευτές της.
Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ΝΔ η εκδήλωση που γίνεται το απόγευμα της Δευτέρας στο Πολεμικό Μουσείο. Εκεί που θα βρεθούν δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ (Καραμανλής, Σαμαράς) στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανόλη Κοττάκη, «Οι απόρρητοι φάκελλοι Καραμανλή».
Εν πρώτοις αρκεί να πούμε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι γίνεται μια παρουσίαση για ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από 3 χρόνια κι έκτοτε έχουν ακολουθήσει πολλές ανάλογες εκδηλώσεις. Γίνεται, δε, λίγες μέρες μετά την πολύωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της NΔ όπου αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Παρεμβάσεις
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κατά καιρούς έχουν παρέμβει δημόσια, όταν θεώρησαν πως το καράβι της Ν.Δ. δεν πήγαινε σε σωστή ρότα. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν εκείνος που τον Αύγουστο του 2022, σχολιάζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών είχε πει ότι «το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν γίνεται να μείνουν σκιές. Φως, άπλετο φως. Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή και στη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης, ενώ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο: «Η κυβέρνηση δεν νιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό και δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο», είχε πει μεταξύ άλλων, ενώ είχε ασκήσει και κριτική για τα ελληνοτουρκικά.
Ο Αντώνης Σαμαράς ξαναχτύπησε τον Απρίλιο, όταν και ανακοινώθηκε από τη ΝΔ η υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη για τις ευρωεκλογές, παλιού, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. «Η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς, ούτε έχει τη στήριξή μας», ανέφερε η σχετική διαρροή, αποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις με το Μαξίμου ήταν το λιγότερο ψυχρές.
Στον αντίποδα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός αποφάσισε πως δεν ήταν καλή ιδέα να κατέβει προς τη Μεσσηνία, την περιφέρεια του κ. Σαμαρά κι έστειλε στη θέση του τον Μάκη Βορίδη.
Τούτων δοθέντων αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση των δύο που θα αποτελέσει «καρφί» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο την πτώση της ΝΔ κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.
Σε δύο βάρκες
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να πατάει σε δύο βάρκες προκειμένου να κρατήσει τις απαιτούμενες ισορροπίες. Στην κοινοβουλευτική ομάδα υπερασπίστηκε το άνοιγμα της ΝΔ προς το κέντρο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις συνεχόμενες εκλογικές νίκες. Ήταν ένα επιχείρημα απέναντι σε όσους βουλευτές άφησαν αιχμές ότι η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία.
Παράλληλα όμως, φαίνεται ότι εξακολουθεί να κλείνει το μάτι προς την ακροδεξιά, καθώς επιμένει να κρατάει την ίδια στάση στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, την ίδια που κρατούσε και προεκλογικά, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι έσπευσε να κάνει άνοιγμα προς την νεοφασιστική ηγεσία της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι στο πλαίσιο των διεργασιών που άρχισαν στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές.
Συν τοις άλλοις ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε και πάλι τη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας την Ακροδεξιά με την Άκρα Αριστερά στην Ευρώπη, την ώρα που η πρώτη κατέγραψε ανησυχητικά ποσοστά σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Γαλλίας όπου το κόμμα της Λεπέν ήρθε πρώτο και με διαφορά.
Αυτό ακριβώς το παράδειγμα χρησιμοποίησε και ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Ε. Στυλιανίδης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο.: «Δεν πρέπει να την αναστήσουμε, γιατί βολεύει σε κάποιους. Δέστε που οδηγήθηκε ο Εμάνουελ Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων. Κινδυνεύει να τον καταπιεί η ιστορία με απίστευτες συνέπειες για τη Γαλλία και για την Ευρώπη».
Δεν απάντησε
Σε αυτή την αιχμή ο κ. Μητσοτάκης απάντησε μόνο μερικώς, αναφέροντας ότι η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα και πως δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του Μακρόν.
Αυτό που δεν σχολίασε ήταν πως αποδεδειγμένα οι περισσότερες διαρροές από το κόμμα του στις πρόσφατες εκλογές πήγαν προς τα δεξιά του, με αποτέλεσμα να εκλέξουν ευρωβουλευτές τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και η Νίκη, αλλά και η Φωνή Λογικής.
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ανακτήσει αυτές τις διαρροές κι έτσι εξηγείται η στάση της «πατριωτικής ευθύνης» -όπως ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει- τις οποίες κι έχει απόλυτη ανάγκη για τις επόμενες εθνικές εκλογές, όταν αυτές γίνουν.
Ανάγκη
Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αποκατάσταση της σχέσης του με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς φήμες αλλά και δημοσιεύματα θέλουν συγκεκριμένες διαρροές ψηφοφόρων που ελέγχονται από την πλευρά Σαμαρά να μην ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. Με απλά λόγια, ο κ. Μητσοτάκης έχει απόλυτη ανάγκη το ακραίο κομμάτι που βρίσκεται στους κόλπους του κόμματός του.
Το γεγονός ότι η μουρμούρα στο εσωτερικό της ΝΔ δεν έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και δεν έχει τύχει μεγαλύτερης προβολής οφείλεται στα χάλια που δείχνουν αυτή τη στιγμή τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και το ΠΑΣΟΚ. Ήταν και παραμένουν το καλύτερο σωσίβιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Τίμοθι Σαλαμέ: Περήφανος για τον ρόλο του ως Μπομπ Ντίλαν στην ταινία «A Complete Unknown»
- Συγκινητικό μήνυμα από τον Σιμεόνε μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (vid)
- Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ξεσήκωσε το Roof Stage του Gazarte στη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα του
- Βραζιλία: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες της απομονωμένης κοινότητας των Μassaco του Αμαζονίου
- Εκτακτο δελτίο καιρού: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια