Μπρα ντε φερ για τρεις: Πρωινά μηνύματα από Μητσοτάκη, βραδινές βολές από Σαμαρά – Καραμανλή
Το βλέμμα της ΝΔ στρέφεται στην κοινή παρέμβαση των πρώην πρωθυπουργών – «Πολιτικές» ομιλίες περιμένουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος – Δεν θα παραστεί ο Μητσοτάκης
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μερικά 24ωρα μετά από την πρώτη μετεκλογικά και «θορυβώδη» τελικά συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με επικρίσεις, ερωτήματα, παράπονα και αντιρρήσεις, το βλέμμα του κυβερνώντος κόμματος στρέφεται στην κοινή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή.
Οι δύο γαλάζιοι πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν εκτός δημόσιας σφαίρας στην προεκλογική περίοδο, βγαίνουν μπροστά για πρώτη φορά απόψε με διαδοχικές ομιλίες τους στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου («Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή»).
Πρώτος αναμένεται στο βήμα του ομιλητή ο μεσσήνιος και αμέσως μετά ο μακεδόνας πολιτικός, ενώ ο νυν πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στην εκδήλωση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αν και έχει πάρει προσωπική πρόσκληση. Ωστόσο το «παρών» θα δώσουν και στελέχη του Μαξίμου, όπως ο Παύλος Μαρινάκης, και υπουργοί καθώς και κομματικοί.
Σκληροί τόνοι
Στο γαλάζιο στρατόπεδο άπαντες περιμένουν «πολιτικές» ομιλίες με αιχμές για πρόσωπα, συμπεριφορές, επιλογές και πολιτικές, όσο κι αν εκτιμούν ότι οι τόνοι των δύο πρώην θα είναι διαφορετικοί: πιο σκληροί από τον Σαμαρά, ο οποίος άλλωστε έχει διαφωνήσει ανοιχτά με κεντρικές επιλογές και χειρισμούς της κυβέρνησης (Μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά, πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών κ.ά), πιο «διπλωματικοί» από τον Καραμανλή, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα εστιάσει στα ευρωπαϊκά, τα ελληνοτουρκικά και τα βαλκανικά αλλά δεν θα αφήσει εκτός και τεκταινόμενα στο εγχώριο σκηνικό.
Ο βορειοελλαδίτης πρώην πρωθυπουργός τελευταία φορά τον περασμένο Δεκέμβριο επεφύλασσε αιχμές για την ελληνοτουρκική προσέγγιση – στο φόντο τότε και της Διακήρυξης των Αθηνών που είχαν υπογράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», έλεγε ο Καραμανλής από την Αλεξανδρούπολη, μιλώντας για «γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού».
Σε κάθε περίπτωση και παρότι από τα κεντρικά της κυβέρνησης επιχειρούν «αποδραματοποίηση» και χαμηλούς τόνους για τους πρώην πρωθυπουργούς, είναι σαφές ότι σημεία από τις τοποθετήσεις Σαμαρά και Καραμανλή θα ανοίξουν νέο γύρο εσωκομματικών συζητήσεων. Μια ιδέα άλλωστε για όσα συζητούνται στα γαλάζια παρασκήνια δόθηκε από βουλευτές την προηγούμενη εβδομάδα, αναγκάζοντας το Μαξίμου σε επιχείρηση κατευνασμού και αποφυγής της εσωστρέφειας.
Μηνύματα Μητσοτάκη
Η πρωινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου στο Μαξίμου… βολεύει τον Μητσοτάκη, ώστε να απευθύνει πρώτος τα δικά του μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση – και στο εσωτερικό της κυβέρνησης δηλαδή και προς τη ΝΔ. Η ατζέντα άλλωστε της συνεδρίασης δεν είναι ιδιαιτέρως βαριά: ΑΣΕΠ, Ταμείο Ανάκαμψης, υποδομές, καθαρισμός οικοπέδων.
Είναι όμως ευκαιρία για τον Μητσοτάκη στον απόηχο και της συνεδρίασης με τους βουλευτές του να δώσει το δικό του στίγμα για την επόμενη μέρα. Αλλά και να τοποθετηθεί εκ των προτέρων (ξανά, όπως έκανε ανοίγοντας την ΚΟ της ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα) για τον πολιτικο-ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις «στροφές» και μια «μικρή και φοβική», κατά τα λεγόμενά του, παράταξη.
Ουδέν σχόλιο (;)
Προσώρας από το Μέγαρο Μαξίμου δεν διαφαίνεται πρόθεση για σχολιασμό των τοποθετήσεων Σαμαρά – Καραμανλή. Δεν προτίθεται δηλαδή η κυβέρνηση να μπει σε ένα παιχνίδι διαρροών μετά τις ομιλίες.
Βεβαίως κάτι τέτοιο έχει καταγραφεί στο παρελθόν, όταν κρίθηκε από το Μαξίμου ότι ήταν ιδιαίτερα αιχμηρές οι βολές των πρώην: από τον Καραμανλή για τις υποκλοπές, το καλοκαίρι του 2022 (σε ομιλία του από τα Ανώγεια Κρήτης) και από τον Σαμαρά πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2023, όταν καταψήφισε και τοποθετήθηκε ανοιχτά για τους μετανάστες – εργάτες (μια τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις