ΠΑΣΟΚ: Άλλος για τη βάρκα μας;
Για μία ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ διεκδικούν πολλοί «μνηστήρες» εν όψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Το θέμα είναι τι «γάμος» θα προκύψει...
Δεν είναι η πρώτη φορά και, πιθανότατα, δεν θα είναι και η τελευταία που το ΠΑΣΟΚ κάνει κύκλους προς τα πίσω, με αφορμή μία – ή και περισσότερες – εκλογικές μάχες, οι οποίες καταλήγουν στην εσωκομματική αμφισβήτηση του/της αρχηγού και στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος από… ένα και δύο και τρία και τέσσερα στελέχη.
Τώρα ήρθε η σειρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο κορυφαίων αλλά και νεότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, επειδή η παράταξη δεν πέτυχε τον στόχο που είχε διακηρύξει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, να κατακτήσει τη δεύτερη θέση και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, που θα θέσει γερά θεμέλια για να «κοιτάξει στα μάτια» την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Τα εσωκομματικά «πυρά» που δέχτηκε ο Ανδρουλάκης, είναι προφανές πως δεν αφορούν μόνον ή κυρίως τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις ευρωκάλπες, στις οποίες, εξάλλου, δεν τα πήγε και άσχημα, αν υπολογίσει κανείς ότι ανέβασε έστω και λίγο τα ποσοστά του (12,79%), συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές (11,84%) του 2023 (σ.σ. εξάλλου, αν συγκρίνουμε τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές του 2019, που συγκέντρωσε μόνο 7,72%, τότε μιλάμε για αλματώδη αύξηση), ενώ «χρωμάτισε» πράσινους δύο νομούς της Κρήτης και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα σε πολλές περιφέρειες της χώρας.
Όπως φαίνεται, ήταν ο τρόπος με τον οποίο ασκούσε την ηγεσία του στο κόμμα ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτό που ενόχλησε τους περισσότερους, καθώς τον κατηγορούν για συγκεντρωτισμό και λήψη κρίσιμων αποφάσεων χωρίς διάλογο στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν συνεδρίαζαν όσο συχνά θα ήθελαν οι διαφωνούντες.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως δεν έπαιξαν ρόλο και οι προσωπικές φιλοδοξίες των «μνηστήρων», καθώς υπήρχαν και ήταν γνωστές για αρκετούς εξ αυτών, και λιγότερο γνωστές για άλλους, εν προκειμένω για τον μεγάλο νικητή των δημοτικών εκλογών, Χάρη Δούκα, που έσπευσε πρώτος να «κόψει το νήμα» – έστω και έμμεσα – προτείνοντας και το χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Ανδρουλάκης: Παρέλαβα κόμμα από την Γεννηματά, δεν θα γίνει συνιστώσα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της βάσης του ΠΑΣΟΚ, «καθαρίζοντας» το παιχνίδι και βάζοντας τους δικούς του όρους, με τους οποίους δύσκολα θα διαφωνούσαν οι υπόλοιποι: εκλογές στις 6 Οκτωβρίου, δεύτερος γύρος – αν χρειαστεί – στις 13 του μηνός και παρουσίασση των υποψηφιοτήτων και των θέσεών τους, «για να σταματήσει η πασαρέλα», όπως είπε, σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τις πρώτες εσωκομματικές κάλπες.
Στη χθεσινή (30/6) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το κλίμα δεν ήταν πάντοτε όσο ενθουσιώδες φάνηκε στις κάμερες, πάντως, αφού πολλές φορές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε θερμό χειροκρότημα, το οποίο συνοδευόταν ενίοτε και από συνθήματα στήριξης στον αρχηγό, ωστόσο, δεν έλειψαν και οι στιγμές αμηχανίας, με χειροκρότημα «χλιαρό» από ένα διχασμένο ακροατήριο.
Ο Ανδρουλάκης «σήκωσε το γάντι» και προκήρυξε εκλογές για τον Οκτώβριο – Θα βγει ωφελημένο το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική ζωή του τόπου ή θα ακολουθήσει νέος κύκλος εσωστρέφειας;
«Τα σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως στα γνωστά τραπέζια του τριγώνου του κέντρου των Αθηνών για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανάλογα προηγούμενων σεναρίων περί στρατηγικής συμμαχίας με τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο θέμα των ημερών – το οποίο επανέρχεται ξανά και ξανά στην πολιτική ατζέντα εδώ και χρόνια – την συμμαχία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλα, βέβαια, έστειλε μηνύματα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας χαρακτηριστικά: «Έχω νέα για τους νέους σκηνοθέτες του παρασκηνίου. Όπως είχα και για τους προηγούμενους σκηνοθέτες, του άλλου παρασκηνίου. Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί σε συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός».
Παραδέχθηκε τα λάθη του και ανακοίνωσε ένα νέο οδικό χάρτη, μετά τις εσωκομματικές κάλπες, που θα περιλαμβάνει ένα «ενωτικό πολιτικό συνέδριο», ενώ δεσμεύθηκε πως θα προχωρήσει σε αλλαγές στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μια «νέα δομή και ένα πιο ολιγομελές Πολιτικό Συμβούλιο, ώστε να αποτελεί ένα πραγματικό πολιτικό κέντρο του κόμματος, που θα παίρνει αποφάσεις και θα προσδιορίζει τη στρατηγική μας, αναβάθμιση των τομέων πολιτικής, που θα συνεδριάζουν τακτικά, και γραμματείς που δεν θα είναι προϊόν ισορροπιών, αλλά επιτέλους αυτοί που έχουν όρεξη να δουλέψουν», όπως είπε με νόημα.
Φρόντισε, μάλιστα, να απαντήσει στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο ίδιος, «γιατί δεν τα έκανε αυτά» μέχρι σήμερα, ζητώντας από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να σκεφτούν και να κρίνουν δίκαια: «Σε δύο χρόνια, τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Κάποια πράγματα δεν τα κάναμε. Είναι αλήθεια. Μπορούμε όμως να τα κάνουμε, εάν τα αποτιμήσουμε σωστά, χωρίς να απαξιώνουμε τον αγώνα και την προσπάθεια κανενός».
Δούκας: Να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη
Το «μοντέλο» – που πέτυχε ομολογουμένως – στη δημαρχία της Αθήνας, όπως όλα δείχνουν, θέλει να ακολουθήσει και στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Χάρης Δούκας και, μάλιστα, παραμένοντας δήμαρχος και σπεύδοντας να καθησυχάσει «εχθρούς» και φίλους, που τον κατηγόρησαν ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει το αξίωμά του, στο οποίο δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο, για τα «μάτια» του ΠΑΣΟΚ.
«Στον δήμο της Αθήνας δώσαμε μια μεγάλη μάχη που οι περισσότεροι θεωρούσαν χαμένη. Όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες. Έχουμε ανάγκη από ηγεσία που θα κάνει πράξη το ‘μαζί’. Μόνος κανένας δεν μπορεί. Αυτό το σχέδιο και αυτούς τους στόχους μπορώ να υπηρετήσω. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξή σας», ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Δούκας.
Προσπάθησε να μιλήσει ενωτικά – όπως «ενωτική» είχαν χαρακτηρίσει συνεργάτες του και την πρότασή του, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Κ.Ε., να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στις 3 και 10 Νοεμβρίου – αλλά δεν έλειψαν τα «καρφιά» προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, κυρίως όταν τόνισε πως «πρέπει να ξανακάνουμε μεγάλο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Να ξαναγίνουμε κόμμα μελών και όχι στελεχών και μηχανισμών. Να δώσουμε ρόλο στον καθένα».
«Δεν θέλουμε μεσσία, θέλουμε ηγεσία», λέει ο Δούκας
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επαλάβει την προ ημερών δήλωσή του ότι «ο κ. Μητσοτάκης εμπλέκεται στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ», διαμηνύοντας – στην σημερινή ηγεσία του κόμματος, προφανώς – πως «δεν μπορεί να σιωπά η Δημοκρατική Παράταξη όταν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να παρέμβει στην εκλογή του προέδρου».
Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Δούκας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για εμπλοκή στα του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος είχε σχολιάσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως δεν μπορεί να «καταλάβει» που «ένας άνθρωπος ο οποίος διοικεί τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, πώς μπορεί να το κάνει αυτό και να έχει αποτέλεσμα και να διοικήσει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα. Δεν το έχω ξανακούσει – πέρα από το χρόνο είναι και ένα ζήτημα θεσμικό. Είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Μπορεί να δούμε τον πρόεδρο του κόμματος, που μπορεί να είναι αξιωματική αντιπολίτευση και θέλει να γίνει και κυβέρνηση, να είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας;».
«Ναι» απαντά ο κ. Δούκας, ο οποίος, όπως εξήγησε στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, «είναι αμοιβαίο πλεονέκτημα για την πόλη και το Κίνημα. Είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο που δυναμώνει τον θεσμό».
Ο Γερουλάνος, η Μιλένα, ο Κατρίνης και… βλέπουμε
Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, ο Παύλος Γερουλάνος, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και ιθύνων νους πίσω από το επιτυχές επικοινωνιακά «Πάμε» – που εσχάτως υιοθέτησε και ο Στέφανος Κασσελάκης – δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του να ηγηθεί ενός χώρου, εντός του οποίου ουκ ολίγοι εξακολουθούν να τον θεωρούν ως «ξένο» ή και «ξενόφερτο» σώμα, για λόγους που έχουν να κάνουν με το επικοινωνιακό προφίλ, το οποίο και ο ίδιος έχτισε, του πρώην πρωθυπουργού και γιου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Χωρίς αιχμές και κατηγορίες, ο κ. Γερουλάνος ζήτησε την εμπιστοσύνη της βάσης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «αν κάποτε είπαμε ‘ο λαός στην εξουσία’, τώρα πρέπει να κάνουμε πράξη το ‘η εξουσία στον λαό’. Αυτή είναι η βασική αρχή της πολιτικής μου πρότασης, της Αναγέννησης», όπως ανακοίνωσε.
«Αν θέλουμε να πατάξουμε τις ανισότητες, πρέπει πρώτα από όλα να αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία σε θεσμούς που λογοδοτούν σε εμάς, τους πολίτες. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε την κοινωνία συμμέτοχο, να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της Ελλάδας και να βάλουμε περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες στο νέο μοντέλο ανάπτυξής μας», επισήμανε ο πρώην υπουργός και αναφέρθηκε σε ένα «τρίπτυχο ευθύνης», στο οποίο δεσμεύεται: «Σχέδιο, για την κοινωνία. Κόμμα που ακούει την κοινωνία. Ενότητα με προοπτική».
Και όσοι – όχι πολλοί, είναι η αλήθεια – περίμεναν πως το θέμα «υποψηφιότητες» έκλεισε με το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της επομένης δηλαδή, ανακοινώθηκαν δύο ακόμα και «έχει το… ΠΑΣΟΚ».
Η Μιλένα Αποστολάκη, πρώην υπουργός και υπεύθυνη Δικαιοσύνης του κόμματος, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί ότι θέτει υποψηφιότητα για το αξίωμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή, που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία».
Τελευταίος (σ.σ. θα είναι και ο έσχατος;) ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κάτι που επίσης αναμενόταν, με τη διαφορά που και εκείνος προτίμησε να ανοίξει τα «χαρτιά» του την επομένη της Κεντρικής Επιτροπής.
«Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει. Μια πρόταση ρήξης και ελπίδας. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η λύση θα έρθει από την πολιτική. Μια πρόκληση που έχει μία προϋπόθεση: τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις