Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Επένδυση – προμήνυμα για νέες κορυφές

Επένδυση – προμήνυμα για νέες κορυφές

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλυψε με ίδια κεφάλαια ακόμα μία ΑΜΚ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Στα 63 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση μόνο την τελευταία τριετία!

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε ακόμα πιο σκληρά από πριν και να τα δίνουμε όλα σε καθημερινή βάση, ώστε ο Ολυμπιακός να συνεχίσει να στοχεύει ψηλά και να κάνει τα όνειρα πραγματικότητα»: τάδε έφη Βαγγέλης Μαρινάκης το πρωινό της 18ης Ιουνίου και στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 14 χρόνων από την ανάληψη της ευθύνης στην ομάδα της καρδιάς του. Πότε ήταν 2010, πότε έφτασε 2024.

Και αν κάτι είναι βέβαιο σε αυτά τα 14 χρόνια, είναι πως ο ισχυρός άνδρας των Ερυθρολεύκων έχει τον τρόπο του να μετατρέπει τις λέξεις σε πράξεις. Η είδηση πως μόλις πρόσθεσε στα ταμεία της ΠΑΕ ακόμη 30 εκατ. ευρώ από την προσωπική του περιουσία αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Ναι, μια ακόμη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στο μεγάλο λιμάνι. Μια ακόμη μεγάλη εισροή κεφαλαίου στην ερυθρόλευκη ανώνυμη εταιρεία. Και βέβαια μια ακόμη φορά που ο Βαγγέλης Μαρινάκης την κάλυψε εξ ολοκλήρου. Οπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Μόνος του…

Οι αριθμοί τα λένε όλα

Σε μια σύντομη «αναζήτηση»; Αποκλειστικά από Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου την τελευταία τριετία έχει βάλει στον Ολυμπιακό το ποσό των 63 εκατ. ευρώ! Και εννοείται πως η σχετική διαδικασία δεν είναι κάτι που προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Μια βόλτα στο Διαδίκτυο εύκολα υπενθυμίζει στον κάθε παρατηρητή ότι αντίστοιχες κινήσεις θα βρει το καλοκαίρι του 2015 (10 εκατ. ευρώ), του 2016 (20 εκατ. ευρώ) κ.λπ., πολλώ δε μάλλον στην αρχή της θητείας του όταν η αλήθεια είναι πως παρέλαβε ένα μικρό χάος.

Συνολικά και υπό τον φόβο να έχει χαθεί το… μέτρημα όλα αυτά τα χρόνια, μόνο σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης πρέπει να έχει ξεπεράσει σε επένδυση τα 150 εκατ. ευρώ από χρήματα της προσωπικής του περιουσίας. Χωρίς δηλαδή κάποιος να προσθέτει στον λογαριασμό τα χρήματα που σε ετήσια βάση πηγαίνουν στο Γ. Καραϊσκάκης, στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη, στον Ερασιτέχνη και όπου όλου προκύπτουν έξοδα.

Διπλή ανάγνωση

Απαραίτητη σημείωση: η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου σε μια ανώνυμη εταιρεία είναι μια πράξη που χωρά συζήτηση. Και αυτό διότι τις περισσότερες φορές γίνεται από τους μετόχους για να καλυφθεί κάποια «χασούρα» στον προηγούμενο οικονομικό κύκλο. Δεν είναι δηλαδή παρά μια επιβεβαίωση ζημίας. Ειδικά όμως σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου σε αυτό το χρονικό σημείο – στην αφετηρία μιας σεζόν – σημαίνει και άλλα. Πρωτίστως σημαίνει ζεστό χρήμα στα ταμεία για την πραγματοποίηση μεταγραφών. Το χρήμα των προκαταβολών των προμηθειών και όλων εκείνων των διαδικασιών που έχουν τέτοια εποχή την τιμητική τους στο ποδόσφαιρο. Εχει μεγάλη σημασία σε αυτό το χρονικό σημείο να υπάρχουν χρήματα στα ταμεία κάθε ΠΑΕ. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός είναι στην πόρτα της σεζόν των 100 χρόνων έχοντας κατακτήσει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του. Το πρώτο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Θέλει να συνδυάσει τα 100ά γενέθλια με την επιστροφή στην κορυφή της Super League και ένα ακόμη πρωτάθλημα. Θέλει να επιστρέψει στην Ευρώπη για να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το βράδυ της 29ης Μαΐου στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Και όλα αυτά δεν περνούν μόνο από τις προθέσεις. Εννοείται πως η επένδυση του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό είναι χρόνια τώρα η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και πως η ερυθρόλευκη ΠΑΕ δεν είναι μόνο μια ομάδα επιτυχημένη στο γήπεδο αλλά και μια εταιρεία-υπόδειγμα που σε αυτά τα 14 χρόνια υπολογίζεται πως έχει πληρώσει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στο ελληνικό Δημόσιο. Που απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους σε όλο το εύρος της. Που έχει αναπτύξει ανάμεσα στα άλλα και μια τεράστια φιλανθρωπική δράση πολλών εκατ. ευρώ…

Η περσινή ατάκα

Δεν συνηθίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης όλα αυτά τα χρόνια να μιλάει για τα χρήματα που έχει διαθέσει για τον Ολυμπιακό. Σπάνια βρίσκεις κάποια σχετική ατάκα του. Πέρυσι τέτοια εποχή, για παράδειγμα, στην παρουσίαση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ είχε πει σε κάποια αποστροφή του λόγου του: «Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Αυτά που έχουν γίνει στον Ερασιτέχνη, βόλεϊ, πόλο, κολύμβηση, γυναικείου μπάσκετ… είναι πολλά. Εχει αλλάξει η ιστορία του συλλόγου.

Αυτό έγινε με δουλειά, γιατί είχαμε τους κατάλληλους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά, αλλά και τα χρήματα που βάζουμε κάθε χρόνο. Αν δείτε πόσα ξοδεύουμε κάθε χρονιά και το πολλαπλασιάσετε με τα 13 χρόνια, είναι πάρα πολλά εκατομμύρια». «Βρήκαμε τον Ολυμπιακό καταχρεωμένο, τον κυνηγούσαν από τον καφετζή μέχρι τον κάθε παίκτη» είχε προσθέσει με νόημα. Εναν χρόνο μετά ο Ολυμπιακός έχει στο ράφι με τα τρόπαια το Europa Conference League, το Youth League και όλα τα άλλα τρόπαια που προστέθηκαν στον 2023-24 λογαριασμό. «Η ιστορία έχει αλλάξει και έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα».

Premium Έκδοση Τα Νέα

Sports in

Επίσημο: Στη Νιούκαστλ ο Βλαχοδήμος (pic, vid)

Η Νιούκαστλ έκανε δικό της τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, με τις «καρακάξες» να ανακοινώνουν την αγορά του Έλληνα κίπερ από τη Νότιγχαμ Φόρεστ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024