Για τρίτη φορά, στις έντεκα τελευταίες προσπάθειες, το Μεξικό δεν κατάφερε να περάσει στα νοκ άουτ του Κόπα Αμέρικα. Τα ξημερώματα, για τη τρίτη αγωνιστική του δευτέρου ομίλου, οι Μεξικανοί έμειναν στο 0-0 με το Εκουαδόρ και αποκλείστηκαν, με τέσσερις βαθμούς, αφού, στην ισοβαθμία, το Εκουαδόρ υπερίσχυσε. Ξεκίνησε βασικός ο Ορμπελίν Πινέδα, με τον άσο της ΑΕΚ να αντικαθίσταται στο 67ο λεπτό.

Στην Αριζόνα, το Μεξικό μπήκε νευρικά στο ματς, γνωρίζοντας πως θέλει μόνο νίκη, και, πριν το πρώτο δεκάλεπτο, ο αρχηγός Μόντες είχε δεχτεί κίτρινη κάρτα. Οι δυνατές μονομαχίες ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της αναμέτρησης, με την καλύτερη στιγμή του πρώτου μέρους να ανήκει στο Εκουαδόρ. Ο Παέζ εκτέλεσε φάουλ, ο Μεξικανός γκολκίπερ Γκονζάλες ακούμπησε την μπάλα και εκείνη βρήκε στο δοκάρι. Οι Μεξικανοί ολοκλήρωσαν το πρώτο 45λεπτο χωρις σουτ στον στόχο.

Στην επανάληψη, το Μεξικό έδειχνε πιο απειλητικό και, μάλιστα, δυο φορές, το VAR στέρησε από τους Μεξικανούς την δυνατότητα να στήσουν την μπάλα στην άσπρη βούλα για εκτέλεση πέναλτι. Ο Σαντιάγκο Γκονζάλες σημάδεψε το δοκάρι και, στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων, ξανά το VAR έκρινε πως δεν πρέπει να δοθεί πέναλτι σε βάρος του Εκουαδόρ. Το 0-0 έμεινε μέχρι το φινάλε, με το Εκουαδόρ να κλείνει ραντεβού με την Αργεντινή, αφού κατάφερε, για τρίτη φορά σε δέκα προσπάθειες, να βρεθεί στους «8« του Copa America.

ΜΕΞΙΚΟ: Γκονζάλες, Χόρχε Σάντσες, Μόντες, Βάσκεθ, Αρτεάγκα (90’+1′ Βέγκα), Πινέδα (67′ Μαρτίνες), Τσάβες, Ρόμο (85′ Έρικ Σάντσες), Κινόνες (86′ Κορτίζο), Χουέρτα (67′ Αντούνια), Χιμένες

ΕΚΟΥΑΔΟΡ: Ντομίνγκες, Πρεσιάδο (90′ Ουρτάδο), Τόρες, Πάτσο, Χινκαπίε, Φράνκο, Καϊσέδο, Ροντρίγκες (67′ Γκρουέζο), Παέζ (67′ Μίντα), Σαρμιέντο (76′ Μένια), Βαλένσια

Απόλυτη και πρώτη η Βενεζουέλα

Με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, η Βενεζουέλα προκρίθηκε, ως πρώτη από τον δεύτερο όμιλο, στα προημιτελικά του Copa America, όπου θα αντιμετωπίσει τον Καναδά. Στο Τέξας, η ομάδα του Φερνάντο Μπατίστα, ανεβάζοντας στροφές στην επανάληψη, επικράτησε 3-0 της Τζαμάικας, καταφέρνοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Βενεζουέλας, να κάνει το «3 στα 3» σε φάση ομίλων Copa America.

Στο πρώτο μέρος, η Βενεζουέλα είχε την κατοχή, αλλά, αδυνατούσε να φτιάξει ευκαιρίες, με Ροντόν και Μπέλο να προσπαθούν να… ξεκλειδώσουν την αντίπαλη άμυνα, χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, στο δεύτερο μέρος, η Βενεζουέλα χρειάστηκε επτά λεπτά για να «καθαρίσει» το παιχνίδι. Στο 49′, απο πάσα του Αραμπούρου, ο Μπέλο, απο πολύ κοντά, άνοιξε το σκορ και, στο 56ο λεπτό, ο Χερέρα έδωσε την ασίστ στον Ροντόν, ο οποίος βρέθηκε απέναντι από τον Τζαμαϊκανό τερματοφύλακα και έκανε το 2-0. Στο 85′, ο Ραμίρες, τέσσερα λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς, διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

ΤΖΑΜΑΪΚΑ: Γουέιτ, Χάρντινγκ (67′ Άντερσον), Χέκτορ, Πίνοκ, Μπελ, Λατιμπεντιέρ (87′ Κινγκ), Πάλμερ, Λόου, Γκρέι (88′ Μάρσαλ), Σέπχας (46′ Ντίξον), Αντόνιο (67′ Νίκολσον)

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Ρόμο, Αραμπούρου (81′ Μακούν), Οσόριο, Άνχελ, Γκονζάλες, Χερέρα (60′ Ρινκόν), Μαρτίνες, Μπέλο, Σεγκόβια (74′ Αντράντε), Ματσίς (60′ Σοτέλδο), Ροντόν (81′ Ραμίρες)