Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Γαλλία: Αντιμέτωπος με μία επώδυνη επιλογή ο Εμανουέλ Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: Αντιμέτωπος με μία επώδυνη επιλογή ο Εμανουέλ Μακρόν

Πώς υποδέχθηκαν τα Γαλλικά ΜΜΕ το εκλογικό αποτέλεσμα

Ηλίου φαεινότερο είναι πλέον το γεγονός πως η επιλογή του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές, ήταν μία λανθασμένη επιλογή, η οποία του γύρισε μπούμερανγκ, αναδεικνύοντας ως πρώτη δύναμη τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία επώδυνη επιλογή, να αποσύρει τους υποψηφίους του κόμματος του προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να προσπαθήσει να σταματήσει το κόμμα της Λεπέν από το να διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία

Εάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός καταφέρει να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία – πράγμα πιθανό σύμφωνα με τις προβλέψεις – η Γαλλία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά. Το κόμμα της Λεπέν παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στις δυτικές κυρίαρχες πολιτικές θέσεις.

Μια νίκη σε αυτές τις εκλογές θα δώσει ισχυρή ώθηση στις πιθανότητές της Λεπέν  να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027. Με το όριο για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο να είναι 289 έδρες, η ακροδεξιά μπορεί να είναι σε θέση ακόμη και να σχηματίσει κυβέρνηση σε μια εβδομάδα, με πρωθυπουργό τον 28χρονο πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού Ιορδάνη Μπαρντελά.

Κομβική η αντίδραση των κομμάτων

Το πόσο κοντά θα φτάσει η Λεπέν στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα, και ο Μακρόν, στην ηχηρή νίκη της. Οι βουλευτικές εκλογές είναι μια σύνθετη διαδικασία δύο γύρων, κατά την οποία οι δύο υποψήφιοι που λαμβάνουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο περνούν σε δεύτερο γύρο.  Αλλά σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές η συμμετοχή ήταν υψηλή, και αυτό σήμαινε ότι σε έως και 315 εκλογικές περιφέρειες που εκτιμάται ότι υπήρχε και τρίτος υποψήφιος, συχνά κάποιος από τον συνασπισμό «Ensemble» του Μακρόν, που προκρίθηκε επίσης στον δεύτερο γύρο. Το βράδυ της Κυριακής, οι σύμμαχοι του Μακρόν προσπαθούσαν να βρουν τι να κάνουν.

Οι υποψήφιοι του Ensemble αποκλείστηκαν στις μισές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας. Η κεντρώα κοινοβουλευτική ομάδα του Μακρόν πρόκειται να συρρικνωθεί από 250 βουλευτές σε λιγότερους από 100 στην Εθνοσυνέλευση. Τώρα οι κεντρώοι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση να αποσυρθούν από την κούρσα σε πολλές περιοχές και να συμβουλεύσουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν την αριστερή συμμαχία.

Μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών προβλέψεων, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς.  Μιλώντας λίγες ώρες μετά την ήττα, ο πρωθυπουργός του Μακρόν Γκαμπριέλ Αττάλ υπογράμμισε το θέμα: Κάλεσε να «μην πάει καμία ψήφος στο Εθνικό Μέτωπο», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι υποψήφιοι που ανήκουν στον συνασπισμό του Μακρόν θα πρέπει να υποχωρήσουν μόνο σε περιπτώσεις όπου ένας υποψήφιος από τις «δημοκρατικές δυνάμεις» είχε καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει – ενδεχομένως αποκλείοντας τους υποψηφίους του France Unbowed.

Λεπέν και Μακρόν θέλουν τη συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν έκκληση για ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο»

Μέχρι αύριο οι αποφάσεις περί απόσυρσης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας έχουν περιθώριο μέχρι το βράδυ της Τρίτης να αποφασίσουν αν θα αποσυρθούν από την κούρσα ή αν θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Το βράδυ της Κυριακής φάνηκε ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ο τρίτος υποψήφιος που κατέλαβε την καλύτερη θέση αποσύρεται για να βοηθήσει έναν αντίπαλό του να νικήσει τον Εθνικό Συναγερμό.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για τις έδρες της ακροδεξιάς ήταν «ήδη ξεπερασμένες», καθώς βασίζονταν σε αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου πριν αρχίσουν να αποσύρονται οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τον Brice Teinturier, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, μιλώντας στο BFMTV.

Ο Εθνικός Συναγερμός έχει δηλώσει ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Την Κυριακή, η Λεπέν επέμεινε ότι ο Μπαρντέλα θα γινόταν πρωθυπουργός μόνο εάν ο Εθνικός Συναγερμός είχε την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Παραδοσιακά, ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει έναν πρωθυπουργό από τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.

Το κυνήγι της απόλυτης πλειοψηφίας

Στόχος της Λεπέν είναι η απόλυτη πλειοψηφία. Για να καταφέρει να την λάβει θα πρέπει να συνάψει άμεσα συμφωνία με τους βουλευτές του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Όμως ήδη το ενδεχόμενο και μόνο συνεργασίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα στελέχη του κόμματος. Αν όμως κανείς δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διερευνηθεί αν και κατά πόσο μπορούν να την αποκτήσουν από κοινού η σύμπραξη των κομμάτων της αριστεράς και η παράταξη του προέδρου Μακρόν.

Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία πριν το καλοκαίρι του 2025, τότε θα πρέπει ο πρόεδρος Μακρόν να αναζητήσει τρόπους δημιουργίας ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ακόμα και αν δεν έχει «την δεδηλωμένη», δεν θα κινδυνεύει να πέσει την επόμενη ημέρα, μετά από πρόταση μομφής του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μπούμερανγκ η επιλογή Μακρόν να προκηρύξει εκλογές

Τα σχόλια του Γαλλικού Τύπου για το εκλογικό αποτέλεσμα

Για «Γαλλική Τραγωδία» μιλά ο Γαλλικός Τύπος σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και την επιλογή του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά από την ανάδειξη της Λεπέν ως πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο ημερήσιος Τύπος της Γαλλίας αναλύει λεπτομερώς τις επόμενες κινήσεις των βασικών παικτών, ενώ απευθύνει έκκληση να σχηματιστεί ένα  «ρεπουμπλικανικό μέτωπο», το οποίο θα αναμετρηθεί με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν.

Le Figaro

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναδεικνύει στο πρωτοσέλιδό της τη μονομαχία Μελανσόν – Μπαρντελά, με βασικό της άρθρο, υπό τον τίτλο: «Γαλλική τραγωδία». Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης του χθεσινού πρώτου γύρου, οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν τις εκλογές με μια λέξη: «Καταστροφή!».

«Ο Μακρόν ήθελε να ενώσει το κεντρώο κόμμα, να διχάσει την αριστερά και να απομονώσει την ακροδεξιά «Εθνική Συμπείρωση». Όλοι οι υπολογισμοί του αποδείχτηκαν ψευδείς», επισημαίνει, το επίμαχο δημοσίευμα. Οι εφημερίδες «L’Humanité» και «Libération» καλούν σε «ενιαίο μέτωπο», μετά το «σοκ» του πρώτου γύρου των εκλογών.

Libération

Στην συνέχεια, η εφημερίδα Liberation κάνει λόγο για «σοκ», καλώντας για σχηματισμό μπλοκ που θα φρενάρει τη νίκη της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των εκλογών (7 Ιουλίου). Το σχετικό δημοσίευμα ζητά την συσπείρωση ενός μετώπου που θα βάλει τρικλοποδιά στην ακροδεξιά την Κυριακή.

Le Monde

Για «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα μετά το χθεσινό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) έλαβε περίπου 12 εκατ. ψήφους – σχεδόν τριπλάσιες από τα 4,2 εκατ. ψήφους που είχε αποσπάσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022.

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Γαλλία, δημοσιογράφοι μιλούν για το «αποτυχημένο στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν μετά την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, καθώς ηττήθηκε και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, σχολιάζει το δημοσίευμα.

20 minutes

Από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα «20 minutes» χαρακτηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν ως «μεγάλο χαμένο του πρώτου γύρου», ενώ κάνει λόγο για «διχασμό» στο στρατόπεδο του κεντρώου Γάλλου προέδρου.

Αujourd’ hui

«Η ακροδεξιά στο κατώφλι της εξουσίας» γράφει η εφημερίδα Aujourd’hui, ενώ η «Parisien» εστιάζει στο «μπούμερανγκ» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία του να διαλύσει την εθνοσυνέλευση και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.Το κεντρώο κόμμα του βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,7%.

France 24

Στο ίδιο μήκος κινείται και το γαλλικό δίκτυο France 24 που σχολιάζει ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, όπως αναμενόταν, είναι πλέον η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας μετά την ιστορικά υψηλή επίδοση στον α’ γύρο των εκλογών (33,1).

La Voix du Nord

«Ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε ένα στοίχημα. Το έχασε. Ακόμα χειρότερα, είναι μια καταστροφή για το στρατόπεδό του», επισημαίνει η Στέφανι Ζορν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα στην τοπική εφημερίδα La Voix du Nord.

Sports in

Επένδυση – προμήνυμα για νέες κορυφές

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλυψε με ίδια κεφάλαια ακόμα μία ΑΜΚ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Στα 63 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση μόνο την τελευταία τριετία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024