Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Γαλλία: Ποιοι πάνε στον β' γύρο - Πόσοι υποψήφιοι αποσύρθηκαν για να «μπλοκάρουν» το κόμμα Λεπέν

Εκλογές στη Γαλλία: Ποιοι πάνε στον β’ γύρο – Πόσοι υποψήφιοι αποσύρθηκαν για να «μπλοκάρουν» το κόμμα Λεπέν

Μέχρι τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) είχαν ήδη αποσυρθεί 175 υποψήφιοι που κατέλαβαν την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία

Τα σοκαριστικά, αλλά αναμενόμενα, αποτελέσματα του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τα οποία το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν αναδείχθηκε πρώτο με 34%, παρά την ιστορικά υψηλή συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων, έχουν οδηγήσει όχι μόνο την ενδιαφερόμενη χώρα, αλλά ολόκληρη την υφήλιο και σίγουρα, πρωτίστως, την Ευρώπη, να βγάλει τα «κομπιουτεράκια» και να αρχίσει τις προσθαφαιρέσεις ενόψει του δεύτερου και καθοριστικού γύρου της ερχόμενης Κυριακής.

Το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις λεγόμενες «τριγωνικές» αναμετρήσεις, στις περιφέρειες εκείνες, δηλαδή, όπου προκρίθηκαν στον β’ γύρο τρεις υποψήφιοι από τρία διαφορετικά κόμματα, καθώς και οι 577 περιφέρειες στην Γαλλία είναι μονοεδρικές.

Και αυτό, γιατί θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το αποτέλεσμα οι ενδεχόμενες συμμαχίες που θα υπάρξουν υπέρ ή κατά της γαλλικής ακροδεξιάς.

Άρχισαν οι αποχωρήσεις για το «μπλόκο» στην Λεπέν

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το βράδυ του πρώτου γύρου, η αριστερή συμμαχία του Ενωμένου Λαϊκού Μετώπου (NFP), που αναδείχθηκε δεύτερη με 29-30%, δια του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από την εκλογική κούρσα όσους δικούς του υποψηφίους ήρθαν τρίτοι την πρώτη Κυριακή (30/6), ενώ κόμματα του συνασπισμού κάλεσαν και τον Εμανουέλ Μακρόν να πράξει το ίδιο για τους υποψηφίους τού «Μαζί», σε όποιες περιφέρειες ήρθε τρίτος ο προεδρικός σχηματισμός, που δεν ξεπέρασε συνολικά το 23%.

Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, που συγκέντρωσε το 10% των ψήφων, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε μέχρι τις 20:00 (ώρα Ελλάδας), 177 υποψήφιοι που κατέλαβαν την τρίτη θέση απέσυραν την υποψηφιότητά τους από τον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου.

Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (67%) σήμαινε ότι υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου τρεις ή ακόμη και τέσσερις υποψήφιοι μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα. Αυτό το μαθηματικό αποτέλεσμα συνδέεται με τους κανόνες του ψηφοδελτίου, οι οποίοι επιτρέπουν σε όλους όσοι συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να προκριθούν στον δεύτερο γύρο.

Πάνω από 170 αποχωρήσεις μέχρι τις 7 το απόγευμα

Ο τελικός αριθμός των «τριγωνικών» ή ακόμα και «τετραγωνικών» αναμετρήσεων θα μπορούσε να είναι μικρότερος, εάν ορισμένοι υποψήφιοι αποσυρθούν από την κούρσα για να «μπλοκάρουν» την κυριαρχία του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, που θα είχε ως αποτελέσμα να ορκιστεί πρωθυπουργός το «πουλέν» της κυρίας της γαλλικής ακροδεξιάς, Ζορντάν Μπαρντελά.

Η Le Monde ενημερώνει διαρκώς τον παρακάτω πίνακα, για να υπολογίσει τις αποχωρήσεις, όταν και εφόσον γίνουν οι δηλώσεις, πριν από την τελική υποβολή των υποψηφιοτήτων που έχει οριστεί για τις 6 μ.μ. (7 μ.μ. ώρα Ελλάδας) της Τρίτης 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στις 6 το απόγευμα (7 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας, η γαλλική εφημερίδα μετρούσε 173 αποχωρήσεις από την κούρσα του β’ γύρου: 122 από την Αριστερά, 50 από την προεδρική πλειοψηφία του Μακρόν και μόνο μία από τους Ρεπουμπλικάνους.

Με αυτά τα δεδομένα, μετά τις αποχωρήσεις, θα αναμετρηθούν δύο υποψήφιοι σε 363 περιφέρειες στην Γαλλία (από 190 που ήταν πριν αποσυρθούν), ενώ θα έχουμε 134 «τριγωνικές» αναμετρήσεις (από 306) μεταξύ τριών υποψηφίων.

Οι δυνάμεις των κομμάτων στον γαλλικό χάρτη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή δυνάμεων των βασικών πολιτικών κομμάτων στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Γαλλία, αλλά και ο αριθμός των υποψηφίων τους στον δεύτερο γύρο – άσχετα από τις αποχωρήσεις – με τον χάρτη της χώρας να «βάφεται», δυστυχώς, με τα χρώματα του ακροδεξιού κόμματος RN.

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει με καφέ χρώμα το κόμμα Λεπέν, να έρχεται πρώτο σε 297 (από τις 577) περιφέρειας της Γαλλίας, ενώ ακολουθεί το Ενωμένο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με πρωτιά σε 159 περιφέρειες και το προεδρικό «Μαζί» του Μακρόν που αναδείχθηκε πρώτο μόνο σε 70 περιφέρειες.

Στον παρακάτω χάρτη της Le Monde καταγράφεται πως οι υποψήφιοι του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Λεπέν έχουν προκριθεί σε 444 περιφέρειες στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αντίστοιχα, στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ότι το αριστερό Ενωμένο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) έχει προκριθεί σε 414 περιφέρειες.

Ο προεδρικός συνασπισμός «Μαζί» προκρίθηκε σε 321 περιφέρειες.

Και τέλος, το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (LR) έχει προκριθεί σε 64 περιφέρειες.

Ειδικά για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, που συγκέντρωσε το 10% των ψήφων, αξίζει να σημειώσουμε ότι αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, ενώ είχε προηγηθεί ο συντηρητικός ηγέτης του, Ερίκ Σιοτί, που πρότεινε συμμαχία με την Μαρίν Λεπέν, καταρρίπτοντας δεκαετίες γκωλικής παράδοσης, ήδη από την επομένη της προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Διαφορετικά μηνύματα από Μακρόν και Ατάλ

Όσο για τον ίδιο τον πρόεδρο της Γαλλίας, κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ενάντια στο κόμμα της Λεπέν, αφού είναι γνωστό πως δεν… συμπαθεί ιδιαίτερα την γαλλική αριστερά.

Ωστόσο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό της παράταξης του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, ανέφερε ότι οι υποψήφιοι της παράταξης που ήρθαν τρίτοι και «η διατήρηση των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού» θα πρέπει να αποσυρθούν και να υποστηρίξουν «έναν άλλον υποψήφιο που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας» – χωρίς να αποκλείσει δηλαδή τους προεδρικούς τού «Μαζί».

Sports in

Γαλλία: Αναζητεί λύση στο πρόβλημα της αφλογιστίας

Η Εθνική ομάδα της Γαλλίας, ελάχιστους πείθει πως αποτελεί το Νο1 φαβορί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024