Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Σκότωσαν και τον πατέρα της 6χρονης Χιντ Ρατζάμπ - Εντολές εκκένωσης των IDF για τη Χαν Γιούνις

Live: Σκότωσαν και τον πατέρα της 6χρονης Χιντ Ρατζάμπ – Εντολές εκκένωσης των IDF για τη Χαν Γιούνις

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του παλαιστινιακού θύλακα με τα ισραηλινά τανκς να πολιορκούν γειτονιές της πόλης της Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι βασανίζονται «μέρα και νύχτα» στις φυλακές του Ισραήλ, λέει στο Al Jazeera ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, Muhammad Abu Salmiya, που απελευθερώθηκε μετά από οκτάμηνη κράτηση.

Ισραηλινά άρματα μάχης προελαύνουν στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας, εγκλωβίζοντας αμάχους κατά τη διάρκεια έντονων μαχών.

Τουλάχιστον 37.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 80.060 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς υπολογίζεται σε 1.139, ενώ δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:16 Άμαχοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς εν μέσω επιθέσεων πυροβολικού – Συνέχεια των εκτοπισμών

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 «Στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, χαιρετίζει την απόφαση της Ισπανίας να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ).

Η Αλμπανέζε εκφράζει την ελπίδα η κίνηση της Ισπανίας να είναι η αρχή ώστε περισσότερες δυτικές χώρες να «προχωρήσουν σε παρόμοιες ενέργειες» και να «σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Τα λόγια καταδίκης δεν έχουν νόημα χωρίς δράση. Στην πραγματικότητα, δεκαετίες με λόγια μόνο επέτρεψαν στο Ισραήλ να κλιμακώσει την ανομία του έναντι των Παλαιστινίων σε #γενοκτονία», γράφει στην ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

05:30 Σκότωσαν και τον πατέρα της 6χρονης Χιντ Ρατζάμπ

Ο πατέρας της 6χρονης Παλαιστίνιας Χιντ Ρατζάμπ – η δολοφονία της οποίας σε επίθεση ισραηλινών αρμάτων μάχης τον Ιανουάριο συγκέντρωσε την παγκόσμια προσοχή – αναφέρθηκε επίσης ότι σκοτώθηκε στη Γάζα.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζέρεμι Σκάχιλ σημειώνει σε ανάρτηση στο X ότι πληροφορήθηκε για τον θάνατο του πατέρα από τον παλαιστίνιο δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Ashraf Mashharawi, ο οποίος μίλησε πρόσφατα με τη μητέρα της Χιντ.

Η μητέρα ενημερώθηκε με γραπτό μήνυμα ότι ο σύζυγός της είχε σκοτωθεί αφού η οικογένεια χωρίστηκε υπό τη συνεχιζόμενη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, γράφει ο Σκάχιλ.

Η ισραηλινή επίθεση με τανκ, εκτός από τη Χιντ, σκότωσε τα τρία ξαδέρφια της, τη θεία και τον θείο της. Δύο παλαιστίνιοι παραϊατρικοί της Ερυθράς Ημισελήνου που στάλθηκαν για να τη σώσουν σκοτώθηκαν επίσης, προσθέτει ο Σκάχιλ.

05:00 Αρκετοί νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακο

Ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει φονικές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών που επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τη συνοικία Qizan Rashwan, νότια της πόλης Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα. Ενα παιδί σκοτώθηκε επίσης όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σπίτι στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Επιπλέον, το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών αναφέρει ότι σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών στον κόμβο Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες και στις δύο πλευρές.

Οπως μεταδίδει, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη συμπλοκή και τρεις τραυματίστηκαν, δυο εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ από την ισραηλινή πλευρά δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 14 τραυματίστηκαν, οκτώ σοβαρά.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Μετάφραση: Ενα παιδί σκοτώθηκε από τον κατοχικό βομβαρδισμό σπιτιού στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας

04:30 Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον τεσσάρων πλοίων «αμερικανικών, βρετανικών και ισραηλινών συμφερόντων».

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν με πυραύλους κρουζ στον Ινδικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο, την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισλαμιστών ανταρτών της Υεμένης, Γιαχία Σαρία (περισσότερα εδώ).

04:00 Σύντομα τελειώνουμε, λέει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτίμησε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί το βασικό στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της επιχείρησης για την εξάλειψη του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου, υποδεχόμενος απόφοιτους της Σχολής Εθνικής Αμυνας στην Ιερουσαλήμ.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τους εναπομείναντες (σ.σ. μαχητές της Χαμάς)», διαβεβαίωσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι κατά την ενημέρωση που είχε από τους επικεφαλής της 143ης μεραρχίας του ισραηλινού στρατού – η οποία επιχειρεί στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας – διαπίστωσε πως έχει σημειωθεί «πολύ σημαντική πρόοδος».

03:30 «Ο κόσμος να μας βλέπει ως κυβέρνηση τώρα»

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι θέλει να στηρίξει τις διεθνείς οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας για ν’ ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Ενώπιον περίπου δεκαπέντε εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, ο παλαιστίνιος υπουργός Εκτακτης Βοήθειας, Μπασίλ αλ-Καφάρνα, υποστήριξε αρκετά έργα συνεργασίας, κυρίως δύο διαδικτυακές πλατφόρμες για την ανταλλαγή των αξιολογήσεων των αναγκών του πληθυσμού της Γάζας από τη μια μεριά, και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτές οι οργανώσεις από την άλλη.

«Ο κόσμος πρέπει να μας βλέπει ως κυβέρνηση τώρα, ώστε να προετοιμαστούμε πραγματικά για μια δεύτερη φάση», είπε από την πλευρά της η υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Σάμαχ Χαμάντ.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής συνεχίζουν να ζουν στη Γάζα, το έδαφος κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007 όταν πήρε την εξουσία (περισσότερα εδώ).

03:00 «Παντού βλέπεις καταστροφή», περιγράφει εργαζόμενος της Oxfam για την επιστροφή του στη Γάζα

Ο Wassem, εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, περιέγραψε τη «βαθιά συναισθηματική» εμπειρία της επιστροφής του στη Γάζα στο πλαίσιο παράδοσης βοήθειας.

«Παντού βλέπεις καταστροφή», είπε, σε ηχητική καταγραφή που μοιράστηκε από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Oxfam στην Ιερουσαλήμ. «Η ρύπανση ήταν παντού», πρόσθεσε.

02:47 Η Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι το νοσοκομείο Αλ Αμάλ είναι υπερπλήρες εν μέσω εισροής ασθενών από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) αναφέρει ότι το νοσοκομείο Al-Amal στο Khan Younis είναι υπερπλήρες με ασθενείς, καθώς περισσότεροι μεταφέρονται από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο μετά τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να εκκενωθεί το ανατολικό τμήμα της πόλης.

Κάποιοι είχαν μεταφερθεί αρχικά στο νοσοκομείο Nasser, αλλά και αυτή η ιατρική μονάδα υπερπλήρωσε, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί νέα μεταφορά στο νοσοκομείο Al-Amal.

Η περιοχή Al-Fukhari, όπου βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, είναι μία από τις πολλές περιοχές που έλαβαν την εντολή εκκένωσης, η οποία γενικά σηματοδοτεί επικείμενη χερσαία επίθεση από ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης.

02:22 Η Lufthansa ανέστειλε τα νυχτερινά δρομολόγια στη Βηρυτό μέχρι το τέλος του μήνα

Σε απάντηση στην κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και του ισραηλινού στρατού, ο όμιλος Lufthansa αναστέλλει προσωρινά τις νυχτερινές πτήσεις από και προς τη Βηρυτό, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών, στον οποίο ανήκουν επίσης οι αερομεταφορείς Austrian Airlines, Swiss και Brussels Airlines, αναστέλλει τις νυχτερινές πτήσεις από και προς τη Βηρυτό μέχρι τις 31 Ιουλίου, αναφέρει το dpa. Οι ημερήσιες πτήσεις από και προς τη Βηρυτό θα συνεχίσουν να προσφέρονται, αναφέρει.

01:50 Οικογένειες εκτοπισμένων από το Khan Younis κοιμούνται στο έδαφος

Μετά τις εντολές εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός διατάσσοντας τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τους χώρους καταφυγής τους, βίντεο που αναρτήθηκε από τοπικές παλαιστινιακές πηγές δείχνει εξαντλημένες οικογένειες που έφυγαν να κείτονται στο έδαφος αφού δεν βρήκαν κανένα μέρος για να καταφύγουν σήμερα το βράδυ.

01:20 Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου λέει ότι η εκκένωση των ασθενών είναι «εξαιρετικά δύσκολη» – Κάποιοι θα παραμείνουν στο νοσοκομείο με ασθενείς

Η εκκένωση των ασθενών από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς μετά από ισραηλινή διαταγή είναι «εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε στο Al Jazeera ο Jeremy Hickey, αναισθησιολόγος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Fajr Scientific.

Ο Hickey εργαζόταν στις ιατρικές εγκαταστάσεις στη νότια Γάζα για δύο εβδομάδες, όταν οι συνάδελφοί του έμαθαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την εντολή εκκένωσης του ανατολικού τμήματος της πόλης.

Το νοσοκομείο έλαβε αργότερα επίσημο αίτημα για άμεση εκκένωση. Ο αναισθησιολόγος μετεγκαταστάθηκε στο Deir el-Balah, στην κεντρική Γάζα, αλλά δήλωσε ότι πολλοί ασθενείς παρέμειναν στην ιατρική εγκατάσταση, η οποία ήταν από τις λίγες που λειτουργούσαν στη Γάζα.

«Υπάρχουν περίπου 500-600 ασθενείς στο νοσοκομείο, όλοι είχαν μαζί τους κάποια οικογένεια», είπε. Μερικοί κρίσιμοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ, αλλά η μεταφορά των υπολοίπων θα είναι δύσκολο έργο λόγω των τιμών των καυσίμων και της φύσης των τραυμάτων τους, πρόσθεσε.

00:45 Έρευνα άνοιξε εναντίον ηγέτη αντικυβερνητικών  διαδηλώσεων που κάλεσε να «σβήσει η μνήμη του Νετανιάχου»

Η Εισαγγελία έδωσε το ΟΚ στην αστυνομία να ξεκινήσει έρευνα εναντίον ενός εξέχοντος ηγέτη αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με την υποψία υποκίνησης (μίσους) κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσίευμα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης.

Η έρευνα κατά του Ami Dror φέρεται να επικεντρώνεται σε σχόλια που έκανε πριν από αρκετές ημέρες, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού στην Καισάρεια.

Ο Dror είπε ότι υπάρχει ανάγκη «να σβήσουμε τη μνήμη του Νετανιάχου», ένα λογοπαίγνιο με την εβραϊκή εντολή «να σβηστεί η μνήμη του (αρχαίου βιβλικού εχθρού) του Αμαλέκ». Αναφέρθηκε επίσης στον πρωθυπουργό ως «Σατανά» στην εν λόγω διαμαρτυρία.

Καταγγελία για το θέμα φέρεται να κατέθεσε ο Shai Rosengarten, αναπληρωτής επικεφαλής της δεξιάς οργάνωσης Im Tirtzu.

00:30 Το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς απομακρύνει ασθενείς

Το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς, ένα από τα τελευταία νοσοκομεία που λειτουργούν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αναγκάστηκε να εκκενώσει ασθενείς μετά από διαταγή του ισραηλινού στρατού.

Βίντεο που επαληθεύτηκαν από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera έδειξαν ότι ολόκληρα τμήματα του νοσοκομείου εκκενώνονται, συμπεριλαμβανομένων των χώρων που φιλοξενούν ασθενείς και σκηνές για τους εκτοπισμένους.

Ιατρικές ομάδες εργάζονταν για τη μεταφορά των απαραίτητων συσκευών και εξοπλισμού στο νοσοκομείο Nasser. Το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο ήταν ένα από τα τελευταία νοσοκομεία που λειτουργούσαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όταν το Νοσοκομείο της Ράφα και το Νοσοκομείο Νάσερ τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

23:59 Ισραηλινοί έποικοι μολύνουν το ρέμα για να στερήσουν από τους Παλαιστίνιους κατοίκους πόσιμο νερό αναφέρει ΜΚΟ

Ισραηλινοί έποικοι έχουν ρίξει απόβλητα στην πηγή Al-Auja, βόρεια της πόλης Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, για να στερήσουν από τους Παλαιστίνιους το πόσιμο νερό, δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA η οργάνωση Al-Baidar για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βεδουίνων.

Ο Hassan Mlihat, γενικός επόπτης των οργανώσεων, δήλωσε ότι οι γύρω κοινότητες των Βεδουίνων συνήθιζαν να γεμίζουν τις δεξαμενές τους στο ρέμα για προσωπική κατανάλωση και για να ταΐζουν τα βοοειδή τους.

Πρόσθεσε ότι η απόρριψη τοξικών αποβλήτων αποτελεί απειλή για την υγεία των κατοίκων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς και άμεσο περιβαλλοντικό κίνδυνο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

23:34 «Η Λεπέν ως πρόεδρος της Γαλλίας θα ήταν εξαιρετική», λέει υπουργός του Λικούντ, προσθέτει ότι «ο Νετανιάχου συμφωνεί»

Καθώς η γαλλική ακροδεξιά σημειώνει μεγάλα κέρδη στις βουλευτικές εκλογές της χώρας αυτής, ο υπουργός Διασποράς Αμιχάι Τσίκλι (Likud) ανέφερε ότι η σημερινή ισραηλινή ηγεσία θα ήταν ευτυχής να δει την ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν να γίνεται τελικά πρόεδρος.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο Τσίκλι σημειώνει την υποστήριξη της Λε Πεν προς το Ισραήλ και την πρόσφατη συμμετοχή της σε μια πορεία κατά του αντισημιτισμού, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν εμφανίστηκε. Η αντιμεταναστευτική Λεπέν καταβάλλει προσπάθειες να αντιστρέψει το βαθύ ιστορικό αντισημιτισμού του κόμματός της.

«Είναι εξαιρετικό για το Ισραήλ ότι θα είναι πρόεδρος της Γαλλίας, με 10 θαυμαστικά», λέει.

Ερωτηθείς αν ο ηγέτης του κόμματός του, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμφωνεί, ο Τσικλί λέει: «Νομίζω ότι εγώ και ο Νετανιάχου έχουμε την ίδια άποψη».

23:18 Χτυπήματα των Χούθι σε Αραβική και Ερυθρά Θάλασσα, Μεσόγειο και Ινδικό Ωκεανό

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης, «πραγματοποίησαν τέσσερις συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο τέσσερα πλοία που ανήκουν στους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς», οι οποίες ήταν οι εξής:

Η πρώτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την πυραυλική δύναμη με έναν αριθμό πυραύλων κρουζ με στόχο το ισραηλινό πλοίο «MSC Unific» στην Αραβική Θάλασσα όπου «το χτύπημα ήταν ακριβές και άμεσο».

Η δεύτερη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την πυραυλική δύναμη και τη ναυτική δύναμη με αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, με στόχο το αμερικανικό πετρελαιοφόρο πλοίο «Delonix» στην Ερυθρά Θάλασσα για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα.

Ενώ η τρίτη επιχείρηση στόχευσε το βρετανικό αποβατικό πλοίο «Anvil Point» στον Ινδικό Ωκεανό και το χτύπημα ήταν ακριβές και άμεσο. Το πλοίο αποτέλεσε στόχο μιας σειράς πυραύλων κρουζ από την πυραυλική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης.

Η τέταρτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την πυραυλική δύναμη με αριθμό πυραύλων κρουζ με στόχο το πλοίο «Lucky Sailor» στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Το πλοίο έγινε στόχος λόγω παραβίασης της απόφασης απαγόρευσης πρόσβασης στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης από την εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο», όπως αναφέρουν οι Χούθι.

Οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης δεν θα σταματήσουν αν δεν σταματήσει η επιθετικότητα και αν δεν αρθεί η πολιορκία που έχει επιβληθεί στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας.

22:53 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χτύπησε ισραηλινό κιμπούτς που χρησιμοποιείται από τον στρατό

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ισχυρίστηκε ότι έπληξε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο Κφαρ Γκιλάντι, έναν οικισμό στο βόρειο Ισραήλ.

Το κιμπούτς χρησιμοποιούνταν από τον ισραηλινό στρατό, καθώς οι συνεχιζόμενες ανταλλαγές πυρών στην άλλη πλευρά των συνόρων ανάγκασαν τους κατοίκους να το εκκενώσουν.

Η Χεζμπολάχ φαίνεται να εντείνει τις διασυνοριακές επιθέσεις της, καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ σύντομα θα στρέψει εκ νέου την προσοχή του προς τον Λίβανο.

22:46 Η Ουάσινγκτον επικρίνει την ανάκληση του χαρακτηρισμού της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τον Αραβικό Σύνδεσμο

Οι ΗΠΑ τάσσονται κατά της απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Χεζμπολάχ παραμένει μια επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση και μια αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, όταν ρωτήθηκε για την απόφαση, που ανακοίνωσε ο βοηθός γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Χοσάμ Ζάκι με δήλωσή του στα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε μέτρα για την άρση ενός τέτοιου χαρακτηρισμού και συνεχίσαμε να παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση ή τον περιορισμό της Χεζμπολάχ. Δεκαέξι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο έχουν εισακούσει αυτή την έκκληση από το 2019 και θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις συζητήσεις», αναφέρει ο Πατέλ.

Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Χοσάμ Ζάκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο οργανισμός των 22 μελών έχει αποσύρει την τρομοκρατική ταξινόμηση της Χεζμπολάχ, σε αυτό που οι ειδικοί θεωρούν ως μια ώθηση της Αιγύπτου να δοκιμάσει μια διαφορετική προσέγγιση με την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση.

Μιλώντας στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahera News, ο Ζάκι δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ αναφερόταν ως τρομοκρατική ομάδα σε προηγούμενα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου, γι’ αυτό και η επικοινωνία μεταξύ του συνδέσμου και της ομάδας είχε διακοπεί.

Πλέον η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ, η Νέα Ζηλανδία. η Παραγουάη, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι χώρες που ταξινομούν την Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση.

22:24 Χιλιάδες Εβραίοι και Άραβες ακτιβιστές συγκεντρώνονται στο Τελ Αβίβ ζητώντας ειρήνη και τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο στάδιο Yad Eliyahu του Τελ Αβίβ για μια μαζική συγκέντρωση που οι διοργανωτές ονομάζουν «ισραηλινό ειρηνευτικό στρατόπεδο», ζητώντας μια συμφωνία για τους ομήρους και τον τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. Στη σκηνή του Menora Mivtachim Arena, ένα μείγμα Εβραίων και Αράβων ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών μιλά στο πλήθος των παρευρισκομένων, ενωμένοι στο μήνυμά τους ότι «μόνο η ειρήνη μπορεί να φέρει ασφάλεια».

Το μεγάλο συνέδριο συγκέντρωσε όλες τις γωνίες της μαχόμενης ισραηλινής αριστεράς, από βετεράνους ακτιβιστές της ειρήνης μέχρι αριστερούς πολιτικούς, όπως ο πρόεδρος της Κοινής Λίστας Ayman Odeh, ο Εργατικός βουλευτής Gilad Kariv και ο πρώην βουλευτής του Meretz Mossi Raz.

Ο Yanal Jbareen, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος από την Ιερουσαλήμ, ο οποίος, νωρίτερα φέτος, κάλυψε το γεμάτο συνέδριο της θρησκευτικής δεξιάς που προωθούσε τον εβραϊκό εποικισμό της Γάζας, λέει στο ακροατήριο ότι οραματίζεται το σημερινό συνέδριο ως απάντηση στους υπερεθνικιστές του Ισραήλ. «Ενάντια σε όλα αυτά, είναι η ώρα να ενωθούμε – Άραβες και Εβραίοι», λέει. «Η απελπισία δεν είναι σχέδιο δράσης, η ειρήνη είναι η λέξη».

Ο διεθνούς φήμης ισραηλινός ιστορικός Yuval Noah Harari αναμένεται να εκφωνήσει την αποψινή κεντρική ομιλία.

22:05 Ξεκίνησε «σημαντική ανακοίνωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις τις Υεμένης» πριν λίγα λεπτά

Η Ανσάρ Αλλάχ αλλιώς Χούθι, σε διάγγελμα που μετέδωσαν ανακοίνωσαν πως μια σημαντική ανακοίνωση θα μεταδοθεί στις 21:50.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ενόπλων δυνάμεων, ταξίαρχος Γιαχία Σαρί, επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης θα εκδώσουν μια σημαντική ανακοίνωση στις 21:50 ώρα Σαναά. Η Ελλάδα και η Υεμένη δεν έχουν διαφορά ώρας. Σε έκτακτα διαγγέλματα η Ανσάρ Αλλάχ συνήθως ανακοινώνει είτε αλλαγή του δόγματος και των στόχων κλιμακώνοντας τις επιθέσεις ή το γεωγραφικό εύρος αυτών, είτε ανακοινώνει την επιτυχημένη ένταξη νέων οπλικών συστημάτων στο οπλοστάσιό της.

21:46 Μπλίνκεν: Μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος στο Λίβανο, παρόλο που καμία από τις πλευρές δεν το επιθυμεί

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν «άνοιξε παράθυρο» για πόλεμο στον Λίβανο αναφέροντας ότι το Ισραήλ «έχει ουσιαστικά χάσει την κυριαρχία του στο βόρειο τεταρτημόριο της χώρας του, επειδή οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς να πάνε στα σπίτια τους», όπως αναμεταδίδουν οι Times of Israel.
Σε μια δημόσια συνέντευξη στο Ινστιτούτο Brookings, ο Μπλίνκεν επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί πόλεμο στο Λίβανο, αλλά παραδέχεται ότι «μπορεί κάλλιστα να είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε έναν, αν χρειαστεί – από τη δική τους οπτική γωνία – για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους».

Λέει ότι η Χεζμπολάχ δεν θέλει στην πραγματικότητα έναν πόλεμο, ότι ούτε ο Λίβανος θέλει έναν πόλεμο επειδή θα ήταν το κύριο θύμα και ότι το Ιράν δεν θέλει έναν πόλεμο επειδή θα προτιμούσε να φυλάξει τη Χεζμπολάχ για ένα σενάριο στο οποίο θα έχει άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ.
«Από τη μία πλευρά, κανείς δεν θέλει πραγματικά έναν πόλεμο. Από την άλλη πλευρά, έχετε μια δυναμική που μπορεί να οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση στην οποία είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να την ανακόψουμε», λέει ο Μπλίνκεν.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται ακούραστα για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει «τη διασφάλιση ότι οι δυνάμεις αποσύρονται, ώστε να μην μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους κάθε μέρα» μια προφανής αναγνώριση της ισραηλινής θέσης και απαίτησης να υποχωρήσει η Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Ο Μπλίνκεν λέει ότι η εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστούν οι επιθέσεις τόσο της Χεζμπολάχ όσο και των Χούθι.

21:26 Βίντεο δείχνει κατοίκους να εκκενώνουν το ανατολικό Χαν Γιουνίς

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από κατοίκους της περιοχής και επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera δείχνει Παλαιστίνιους στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιούνις να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά από ισραηλινή εντολή εκκένωσης.

Κάποιοι από τους τραυματίες απομακρύνονται με τροχήλατο όχημα στα κρεβάτια τους, ενώ άλλοι κλαίνε καθώς επιβιβάζονται σε καρότσια που είναι γεμάτα με τα υπάρχοντά τους.

Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι σχεδόν κάθε Παλαιστίνιος στη Γάζα έχει εκτοπιστεί πολλές φορές από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

21:10 Ο ισραηλινός στρατός χτυπά την πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας Παλαιστίνιους

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας και τοπικές παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι, πριν από λίγο, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συγκέντρωση ανθρώπων κοντά στον κόμβο Abdel Aal στην οδό al-Jalaa, στα δυτικά της πόλης της Γάζας.

Ο ανταποκριτής λέει ότι η επίθεση αυτή προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 άλλων.

20:55 Μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ λέει ότι η αντίσταση αυξάνεται στη Δυτική Όχθη

Ο Ali Abu Shaheen, μέλος του πολιτικού γραφείου της Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσε στο Al Jazeera Arabic ότι η αντίσταση στη Δυτική Όχθη γίνεται όλο και πιο οργανωμένη.

Ενώ το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη μέγιστη δυνατή δύναμη στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών, ο Abu Shaheen υποστήριξε ότι ο στρατός αναγκάστηκε να μειώσει τις επιδρομές στο έδαφος, δεδομένου ότι αντιμετώπισε πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντίστασης.

Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι διευθύνουν τον πόλεμο στη Γάζα και τις επέκρινε ότι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ.

20:42 Συνεργασία ισραηλινού και αμερικανικού στρατού σε όλα τα μέτωπα

Ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ, MG Amir Baram, επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα ως προσκεκλημένος συναδέλφων του αμερικανικού στρατού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συμμετείχε σε στρατηγικές συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, του Ναυτικού, του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ισραηλινού κατοχικού στρατού, οι συζητήσεις έδωσαν έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ισραηλινού κατοχικού στρατού και του στρατού των ΗΠΑ, στην προετοιμασία για τις προκλήσεις τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια περιοχή και στην αντιμετώπιση του «Ιράν και των πληρεξουσίων του».

Ασχολήθηκαν επίσης με την επιτάχυνση της προμήθειας πυρομαχικών για τον ισραηλινό στρατό κατοχής, συμφωνώντας σε κοινούς μηχανισμούς για την επιτάχυνση και την εποπτεία αυτών των παραδόσεων.

20:28 Ισραηλινοί έποικοι τραυματίζουν τρεις Παλαιστίνιους κοντά στη Ναμπλούς

Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε επίθεση ισραηλινών εποίκων στο χωριό Asira al-Qibliya στα νότια της Ναμπλούς, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Παλαιστίνης Wafa.

Πηγές της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσαν στο πρακτορείο ότι ένας από τους τραυματίες ξυλοκοπήθηκε σοβαρά, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίστηκαν από πέτρες που τους πέταξαν.

20:20 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε περισσότερα πλήγματα στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έπληξε δύο κτίρια όπου είχαν συγκεντρωθεί στελέχη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο στις περιοχές Αϊταρούν και Άιτα Ας Σαμπ.

Ο στρατός δεν διευκρίνισε αν υπήρξαν θύματα. Ισχυρίστηκε ότι έπληξε πολλές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ σήμερα, μεταξύ άλλων στο χωριό Μπλίντα, στο Κφαρ Κίλα και στην αλ-Μπαγιαάντα στο νότιο Λίβανο.

20:03 Η Lufthansa αναστέλλει τις νυχτερινές πτήσεις από και προς το Λίβανο

Ο γερμανικός όμιλος Lufthansa σταμάτησε τις νυχτερινές πτήσεις από και προς τη Βηρυτό μέχρι τις 31 Ιουλίου λόγω της κλιμακούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αλλαγή ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου και οι ημερήσιες πτήσεις θα πραγματοποιούνται όπως και πριν.

Η Swiss International Air Lines, θυγατρική του ομίλου Lufthansa Group, δήλωσε επίσης ότι θα μεταφέρει τις νυχτερινές πτήσεις της από τη Βηρυτό στη διάρκεια της ημέρας μέχρι το τέλος Ιουλίου «λόγω των πολιτικών εξελίξεων στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ».

Οι ανταλλαγές διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ μαχητών της Χεζμπολάχ και ισραηλινών δυνάμεων έχουν αποκτήσει πιο έντονο χαρακτήρα τις τελευταίες ημέρες, με τις δύο πλευρές να απειλούν με πόλεμο πλήρους κλίμακας.

19:52 Απειλεί τον διευθυντή του αλ Σίφα ο Νετανιάχου με την απελευθέρωσή του από τις ισραηλινές φυλακές

Η σημερινή απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα Mohammad Abu Salmiya  ήταν «ένα σοβαρό λάθος και μια ηθική αποτυχία», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς διάφοροι υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι της ασφάλειας αντάλλαξαν κατηγορίες, υποστηρίζοντας ο καθένας ότι δεν είχαν καμία σχέση με την συγκεκριμένη απόφαση.

«Αυτός ο άνθρωπος, υπό την ευθύνη του οποίου κρατήθηκαν και δολοφονήθηκαν οι όμηροί μας, ανήκει στη φυλακή», συνεχίζει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του, συνεχίζοντας τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά του υγειονομικού που είχε απαχθεί με άλλους Παλαιστίνιους από το νοσοκομείο Σίφα μετά από πολυήμερη πολιορκία του στρατού.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο όπως και πολλά άλλα καταστράφηκαν από τις επιθέσεις ενώ εκεί βρέθηκαν και ομαδικοί τάφοι με εκατοντάδες πτώματα Παλαιστινίων.

Οι ισχυρισμοί του στρατού ότι κάτω από το νοσοκομείο λειτουργούσε αρχηγείο της Χαμάς ουδέποτε αποδείχτηκαν ενώ ο διευθυντής του Αλ Σίφα παρέμεινε κρατούμενος για οκτώ μήνες, και σήμερα που αφέθηκε ελεύθερος κατήγγειλε ότι αυτός και οι υπόλοιποι υπέστησαν βασανιστήρια μέρα και νύχτα από τους φύλακές τους.

Σήμερα το πρωί, ο Νετανιάχου διέταξε έρευνα για το πώς έγινε η απελευθέρωση, αναφέρει η ανακοίνωση. Ο διευθυντής της Shin Bet Ρόνεν Μπαρ θα παρουσιάσει αύριο τα πορίσματά του στον πρωθυπουργό, αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Νετανιάχου τονίζει ότι η απόφαση για την απελευθέρωση του Αμπού Σαλμίγια ελήφθη εν αγνοία του πολιτικού κλιμακίου ή των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός διυπηρεσιακού οργάνου- αποτελούμενο από το υπουργείο Άμυνας, τις IDF, το Shin Bet και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας – για να εγκρίνει την απελευθέρωση κρατουμένων των οποίων η ανάκριση έχει ολοκληρωθεί.

19:43 Βολές ρουκετών από τη Γάζα

Η εντολή εκκένωσης του ανατολικού Χαν Γιουνίς από τον ισραηλινό στρατό έρχεται μετά την εκτόξευση από την ένοπλη ομάδα Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ενός μπαράζ ρουκετών προς το Ισραήλ.

Οι μαχητές εκτόξευσαν περίπου 20 ρουκέτες προς διάφορες ισραηλινές κοινότητες κοντά στον φράχτη με τη Γάζα ως απάντηση στα «εγκλήματα του σιωνιστικού εχθρού εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας», αναφέρεται.

Η ομοβροντία δεν προκάλεσε θύματα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Όμως η επίθεση δείχνει ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές εξακολουθούν να διαθέτουν δυνατότητες κατασκευής ρουκετών σχεδόν εννέα μήνες μετά την εισβολή του Ισραήλ.

Οι εντολές εκκένωσης υποδηλώνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιστρέψουν στην περιοχή, την οποία εγκατέλειψαν πριν από αρκετές εβδομάδες.

19:30 IDF: Η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε στο νότιο Λίβανο.

Οι IDF ανέφεραν ότι επτά ρουκέτες από τον Λίβανο έπεσαν σε ανοικτές περιοχές γύρω από το Ντοβέβ, το Ραμότ Ναφτάλι και το Κιμπούτς Μααγιάν Μπαρούχ και ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε στρατιωτικά κτίρια και υποδομές της Χεζμπολάχ σε διάφορα χωριά στο νότιο Λίβανο.

19:22 Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ συνδέει την πιστοποίηση των κολεγίων με την καταστολή των διαδηλώσεων για τη Γάζα

Η Αμερικανίδα βουλευτής Elise Stefanik, η οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται στη λίστα των πιθανών επιλογών του Ντόναλντ Τραμπ για αντιπρόεδρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι παρουσίασε το νομοσχέδιο «No Tax Dollars for College Encampments Act», το οποίο θα συνδέει την ομοσπονδιακή διαπίστευση των αμερικανικών πανεπιστημίων με την ύπαρξη πολιτικών που αποσκοπούν στο να σταματήσουν «κατασκηνώσεις, καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων και άλλες πολιτικές ταραχές στις πανεπιστημιουπόλεις».

Η δήλωσή της αναφέρει ότι το νομοσχέδιο αυτό ακολουθεί «κατασκηνώσεις κατά του Ισραήλ που αυξάνονται σε πανεπιστημιακούς χώρους σε όλη τη χώρα», αναφερόμενη στην παγκόσμια εξάπλωση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σε πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Γάζα και κατά των πανεπιστημίων που έχουν οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν αυτή την άνοιξη.

«Αυτή η νομοθεσία θα αποτρέψει τις επαίσχυντες ταραχές του όχλου που είδαμε να καταλαμβάνουν πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και θα διασφαλίσει ότι οι ηγέτες των σχολών επιβάλλουν πολιτικές κατά των εχθρικών κατακτήσεων πανεπιστημιουπόλεων», αναφέρει η δήλωση της Στέφανικ.

19:13 Νετανιάχου: Το Ισραήλ είναι κοντά στην εξάλειψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς

«Προχωράμε προς το τέλος της φάσης της εξάλειψης των στρατιωτικών δυνάμεων της Χαμάς», δήλωσε τη Δευτέρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν εναντίον σε ό,τι έχει απομείνει από την οργάνωση.

Μιλώντας σε εκπαιδευόμενους του Κολλεγίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Νετανιάχου σημείωσε ότι επισκέφθηκε την Κυριακή τη μεραρχία των IDF στη Γάζα και ότι πιστεύει ότι «θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας».

19:01 Μπλίνκεν: Όχι στην ισραηλινή κατοχή της Γάζας – Όχι στη διαιώνιση της Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Χαμάς απάντησε στην πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός «προσπαθώντας να επιβάλει νέους όρους, μετακινώντας τη γραμμή, επιστρέφοντας σε θέσεις στις οποίες έχει ήδη συμφωνήσει και προσπαθώντας να πάρει περισσότερα».

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όταν τελειώσει αυτή η σύγκρουση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τελειώσει με κενό», συνέχισε ο Μπλίνκεν. «Αν δεν είμαστε έτοιμοι, αν η περιοχή δεν είναι έτοιμη, τότε θα έχουμε ένα κενό. Τα κενά τείνουν να γεμίζουν με κακά πράγματα πριν γεμίσουν με καλά πράγματα».

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι «υπάρχουν τρία πράγματα που είναι απαράδεκτα για το μέλλον της Γάζας: Η ισραηλινή κατοχή, η διαιώνιση της ηγεσίας της Χαμάς ή το χάος, η αναρχία, η ανομία».

Σχετικά με τον Λίβανο, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ενώ «κανένας από τους κύριους παράγοντες δεν θέλει έναν πόλεμο», από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δυνάμεις και δυναμική που μπορεί να οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι «κρίσιμος» για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μέσω της διπλωματίας, λέγοντας ότι «η Χεζμπολάχ έχει συνδέσει αυτό που κάνει με την κατάσταση στη Γάζα και έχει πει ότι θα σταματήσει να ρίχνει στο Ισραήλ αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός».

18:51 Ο ισραηλινός στρατός διατάσσει την «άμεση» εκκένωση της ανατολικής  Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζουν στις ανατολικές περιοχές της Χαν Γιουνίς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γάζας, να φύγουν επειγόντως.

«Για την ασφάλειά σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως την ανθρωπιστική ζώνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού σε ανάρτησή του στο Χ.

Δεν είναι σαφές σε ποια «ανθρωπιστική ζώνη» αναφέρθηκε και ο Adraee. Πρόσφατες εντολές έλεγαν στους Παλαιστίνιους να πάνε στην περιοχή αλ-Μαουάσι, ωστόσο η εν λόγω πόλη του καταυλισμού έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις.

Τέτοιες εντολές εκκένωσης σηματοδοτούν γενικά επικείμενες χερσαίες επιθέσεις από ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης, όπως η επιχείρηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στη βόρεια συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας.

18:36 Ένας νεκρός κοντά στην επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι ένα άτομο σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη νότια Γάζα.

Αναφέρεται ότι η επίθεση έγινε στην πόλη αλ-Φακχάρι, ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς που προέκυψαν από την επίθεση αυτή, αλλά θα σας ενημερώσουμε όταν έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

18:21 Η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε Ισραηλινούς στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση λέει ότι επιτέθηκε με «κατάλληλα όπλα» σε κτίριο που χρησιμοποιείται από στρατιώτες στον εβραϊκό οικισμό Ramot Naftali, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε ένα άμεσο χτύπημα.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο στη Γάζα στον απόηχο της φονικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

18:10 Απελευθερωμένος κρατούμενος από τη Γάζα περιγράφει βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές

Ο Farj al-Samouny, ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που απελευθερώθηκε νωρίτερα σήμερα, λέει ότι συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου σε ισραηλινό σημείο ελέγχου στην κεντρική Γάζα, αφού είχε ακολουθήσει τις εντολές εκκένωσης του στρατού.

Δήλωσε στο Al Jazeera από την Deir el-Balah, στην κεντρική Γάζα, ότι συνελήφθη στη γειτονιά του κοντά στον λεγόμενο άξονα Netzarim, όπου ο πατέρας του, τα αδέλφια του και κάποια ξαδέλφια του σκοτώθηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις.

«Μας υπέβαλαν σε σκληρή ανάκριση και βασανιστήρια. Όταν μπαίνεις στην αίθουσα ανάκρισης, ο αξιωματικός αρχίζει να ρίχνει πυροβολισμούς, δημιουργώντας πανικό», είπε.

Ο Al-Samouny είπε ότι οι κρατούμενοι ρωτήθηκαν επανειλημμένα πού βρίσκονται οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι. «Εγώ [είπα] ότι δεν είχα ιδέα. Είμαι αγρότης. Μετά από αυτό, άρχισε να πυροβολεί ξανά ακόμη και κοντά στα αυτιά μου, προκαλώντας τους αιμορραγία».

Οι κρατούμενοι γδύθηκαν μέχρι το εσώρουχό τους. «Κάθε Παλαιστίνιος κρατούμενος υποβλήθηκε στις ίδιες συνθήκες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τα χέρια και τα πόδια μας ήταν δεμένα με χειροπέδες και μας είχαν δεμένα τα μάτια», δήλωσε ο al-Samouny.

Οι κρατούμενοι που έπρεπε να πάνε στην τουαλέτα υφίσταντο ακόμη πιο σκληρή μεταχείριση, σημείωσε.

18:00 Κρούσματα ηπατίτιδας, ψώρας και ανεμοβλογιάς στην κεντρική Γάζα

Σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στην Deir el-Balah της Γάζας, ο φαρμακοποιός Sami Hamid δήλωσε ότι οι δερματικές λοιμώξεις αυξάνονται, ιδίως μεταξύ των παιδιών «λόγω του ζεστού καιρού και της έλλειψης καθαρού νερού».

«Ο αριθμός των δερματικών λοιμώξεων έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα η ψώρα και η ανεμοβλογιά», όπως και τα κρούσματα ηπατίτιδας που πιθανώς συνδέονται με τα λύματα που λιμνάζουν ακριβώς δίπλα στις σκηνές, δήλωσε ο Hamid.

Η Wafaa Elwan, εκτοπισμένη από την πόλη της Γάζας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καθαρό νερό» ή βασικά προϊόντα υγιεινής στην πόλη των σκηνών.

«Δεν πλένουμε πλέον τα παιδιά μας όπως πριν» και «η θεραπεία δεν είναι ευρέως διαθέσιμη», δήλωσε η Elwan. «Ο γιος μου δεν μπορεί να σταματήσει να ξύνεται».

Ραγδαία αύξηση των ασθενειών στη Λωρίδα της Γάζας

17:48 Ισραηλινός στρατός: Τούνελ μήκους χιλιομέτρου καταστράφηκε στην κεντρική Γάζα

Το τούνελ εντοπίστηκε και καταστράφηκε από στρατιώτες στον λεγόμενο άξονα Netzarim – τον κατασκευασμένο από τον στρατό δρόμο που διασχίζει τη βόρεια και τη νότια Γάζα και ελέγχεται από τον στρατό.

Σε ανακοίνωση του Χ αναφέρεται ότι η σήραγγα είχε διακλαδώσεις που χρησιμοποιούνταν για τη μετακίνηση μαχητών στην περιοχή.

Η σήραγγα ανατινάχθηκε από στρατιώτες μιας επίλεκτης μονάδας μηχανικού, προστίθεται.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες ενόπλους και κατέστρεψαν περισσότερες από 100 τοποθεσίες που χρησιμοποιούνταν από μαχητές στον άξονα Νετσαρίμ τους τελευταίους δύο μήνες.

Πηγή: AJ

17:36 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς υποστηρίζουν ότι βομβάρδισαν στόχους του στρατού στο Κερέμ Σαλόμ

Η στρατιωτική πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ λέει ότι μαχητές της πραγματοποίησαν την επίθεση στη στρατιωτική βάση Amitai, σε οικισμό του νότιου Ισραήλ, με ρουκέτες των 107 χιλιοστών. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ανεξάρτητα, η ένοπλη ομάδα δήλωσε ότι στόχευσε ένα άρμα Merkava-4 με χειροβομβίδα που εκτοξεύεται με ρουκέτα και συγκρούστηκε με στρατιώτες στη νοτιοδυτική πόλη Ράφα.

17:24 «Σκάνδαλο» χαρακτηρίζει ο Σμότριχ την απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δηλώνει ότι η απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα «είναι σκάνδαλο και μεγάλη αποτυχία».

«Απευθύνθηκα στον πρωθυπουργό, απαιτώντας να διεξαχθεί άμεσα έρευνα για την αποτυχία αυτή και να απαιτήσει απαντήσεις από όλους ανεξαιρέτως τους υπεύθυνους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Δρ Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια αφέθηκε ελεύθερος μαζί με δεκάδες άλλους Παλαιστίνιους νωρίς τη Δευτέρα, αφού κρατούνταν χωρίς κατηγορίες επί μήνες.

17:12 Τρεις «σφαγές» από τις ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 23 και τραυμάτισαν 91 τις τελευταίες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα την τελευταία ημέρα.

«Οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 23 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 91 σε τρεις σφαγές εναντίον οικογενειών τις τελευταίες 24 ώρες», ανέφερε το υπουργείο.

«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από χαλάσματα και στους δρόμους, καθώς οι διασώστες δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν», πρόσθεσε.

17:03 Συνεδρίαση στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί να συγκαλέσει αύριο ειδική συνεδρίαση με θέμα τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Θα περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις σχετικά με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στην περιοχή, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα λάβουν ενημέρωση από τη Sigrid Kaag, τη συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, η οποία ήταν πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ολλανδίας, σύμφωνα με το Wafa.

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών της Γάζας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2040, αλλά θα μπορούσε να κρατήσει ακόμα για πολλές δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 85% των σχολείων στη Γάζα έχουν υποστεί κάποιο επίπεδο ζημιών από τις 7 Οκτωβρίου, με πάνω από το 70% να απαιτούν μεγάλη ή πλήρη ανοικοδόμηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των 36 νοσοκομείων στη Γάζα έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί από τον Οκτώβριο.

Ο Abdallah al-Dardari, διευθυντής του περιφερειακού γραφείου για τα αραβικά κράτη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ, δήλωσε τον Μάιο ότι το επίπεδο της καταστροφής στη Γάζα έχει να συμβεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτίμησε ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση θα μπορούσε να κοστίσει έως και 50 δισ. δολάρια. Το μορφωτικό επίπεδο, τα επίπεδα φτώχειας, η υγεία και το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι μεταξύ των αναπτυξιακών παραγόντων που οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά από τον πόλεμο.

Η λεγόμενη φάση ανάκαμψης μετά τον πόλεμο θα δώσει προτεραιότητα στην προσπάθεια παροχής προσωρινών καταλυμάτων και βασικών υπηρεσιών για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν στους χώρους των πρώην σπιτιών τους που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις.

16:54 Διπλωμάτες της Δύσης επισκέπτονται τη Δ. Όχθη και καταδικάζουν την ισραηλινή βία

Διπλωμάτες με έδρα τη Δυτική Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα καταδίκασαν την ισραηλινή καταστροφή παλαιστινιακών κτιρίων κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Um al-Kheir στη Χεβρώνα.

Εκπρόσωποι από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν σε κοινή δήλωση ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατεδάφισης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι διπλωμάτες είδαν τα επακόλουθα της ισραηλινής κατεδάφισης των οικιστικών δομών, του κοινοτικού κέντρου και μιας γεννήτριας ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούσε την κοινότητα με ρεύμα.

Η αντιπροσωπεία κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του βίαιου εκτοπισμού και να σταματήσει τις κατεδαφίσεις και τη δήμευση της παλαιστινιακής περιουσίας.

16:45 Το Ηνωμένο Βασίλειο «αντιτίθεται σθεναρά» στη νομιμοποίηση από το Ισραήλ πέντε φυλακίων στη Δυτική Όχθη

Το Ηνωμένο Βασίλειο «αντιτίθεται σθεναρά στην ανακοίνωση ότι πρόκειται να νομιμοποιηθούν πέντε φυλάκια στη Δυτική Όχθη, καθώς και σε περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής», αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης.

Η κίνηση του Ισραήλ ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ την Πέμπτη, ο οποίος δήλωσε στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι οι υπουργοί ενέκριναν τη νομιμοποίηση πέντε παράνομων φυλακίων και την επιβολή κυρώσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει την παράνομη επέκταση των οικισμών του και να θέσει προ των ευθυνών τους όσους ευθύνονται για την εξτρεμιστική βία των εποίκων» και ότι οι ισραηλινές ενέργειες για την αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει να σταματήσουν.

16:37 Σμότριχ: Για κάθε κράτος που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη θα δημιουργούμε έναν ακόμα (παράνομο) οικισμό

Σε μία προκλητική δήλωση προχώρησε ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπέζαλελ Σμότριχ, εκβιάζοντας τα κράτη που αναγνωρίζουν ή προτίθενται να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη με νέα καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

«Για κάθε χώρα που αναγνωρίζει μονομερώς ένα παλαιστινιακό κράτος, θα ιδρύουμε έναν νέο οικισμό και έτσι θα φέρουμε στο προσκήνιο την απατηλή ιδέα της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους που θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο Σμότριχ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του θρησκευτικού σιωνιστικού κόμματος.

Επιπλέον, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο στρατός αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει το τέλος του σταδίου των έντονων μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, ο υπουργός ζήτησε τη σύσταση στρατιωτικής κυβέρνησης στη Γάζα.

«Οι IDF έχουν σημειώσει μεγάλα επιτεύγματα στο χτύπημα της Χαμάς και της τρομοκρατικής υποδομής, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου, δηλαδή να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους», είπε.

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε επίσης την ευθύνη για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα φτάσει στη Χαμάς. Μόνο μια στρατιωτική κυβέρνηση στη Γάζα θα επιτρέψει στις IDF να καταλάβουν και να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής και να αποτρέψουν την επιστροφή της Χαμάς και την αποκατάσταση της εξουσίας της».

16:29 «Η ζωή του διευθυντή του αλ Σίφα βρίσκεται σε κίνδυνο μετά τις ισραηλινές αντιδράσεις»

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε φόβο για τη ζωή του Muhammad Abu Salmiya «μετά από μια θύελλα βίαιων αντιδράσεων της ισραηλινής κυβέρνησης σχετικά με την απελευθέρωσή του».

Η ομάδα δικαιωμάτων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η ζωή του γιατρού μπορεί να βρίσκεται σε «σοβαρό κίνδυνο» και προειδοποίησε για «το ενδεχόμενο να συλληφθεί εκ νέου ή να στοχοποιηθεί και να δολοφονηθεί άμεσα και σκόπιμα».

«Η απελευθέρωση του διευθυντή του ιατρικού συγκροτήματος και των συναδέλφων του χωρίς κατηγορίες αποτελεί απόδειξη ότι οι προφάσεις για την έφοδο και την καταστροφή του νοσοκομείου είχαν σαθρά επιχειρήματα», ανέφερε.

«Θεωρούμε ότι το Ισραήλ είναι πλήρως υπεύθυνο για τη ζωή του γιατρού, αφού εξαπέλυσε μια ευρεία πολιτική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης εναντίον του».

16:18 Χαμάς: Οι απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι επιβεβαιώνουν την «εγκληματική συμπεριφορά» του Ισραήλ

Η Χαμάς λέει ότι η κατάσταση των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν σήμερα και οι μαρτυρίες τους «επιβεβαιώνουν την εγκληματική συμπεριφορά της [ισραηλινής] κατοχής».

Η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να προστατεύσουν τους κρατούμενους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η Χαμάς κάλεσε επίσης τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να αποκαλύψει την τύχη χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων που έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, κρατούνται σε «απάνθρωπες συνθήκες».

16:09 Το ένοπλο τμήμα της Φατάχ λέει ότι ανάγκασε σε υποχώρηση ισραηλινές δυνάμεις στη Δ. Όχθη

Η ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ αναφέρει ότι μαχητές της αντιμετώπισαν τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης με πυρά μικρών όπλων και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«Πραγματοποιήσαμε μια σειρά από ακριβείς ενέδρες που τραυμάτισαν άμεσα μεγάλο αριθμό στρατιωτών και οχημάτων μέχρι να αποσυρθούν ηττημένοι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

15:58 Ισραηλινός υπουργός βρίσκει εξαιρετικό το ενδεχόμενο να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας η Λεπέν

Ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ Amichai Chikli δήλωσε στο ραδιόφωνο Kan τη Δευτέρα ότι θα ήταν «εξαιρετικό για το Ισραήλ» αν η Μαρίν Λεπέν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας, δεδομένης της «σταθερής στάσης» της κατά της Χαμάς, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και… του αντισημιτισμού.

Οι εβραϊκές ομάδες της Γαλλίας, ωστόσο, είναι ανεπιφύλακτα αντίθετες με το κόμμα της Λεπέν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο υπουργός, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνεται η καταπολέμηση του αντισημιτισμού παγκοσμίως, σημείωσε ότι η Λεπέν ήταν «η ηγέτης που διαδήλωσε μαζί με την εβραϊκή κοινότητα στην πορεία κατά του αντισημιτισμού, στην οποία ο Μακρόν επέλεξε να μην παραστεί».

«Θα ήταν εξαιρετικό για το Ισραήλ αν[η Μαρίν Λεπέν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας. Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν καλό για το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Chikli στο Kan.

Όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συμμερίζεται τη θέση του, ο Chikli απάντησε: «Φαίνεται ότι [ο Νετανιάχου και εγώ] έχουμε την ίδια άποψη. Δεν είναι προσωπικό θέμα», προσθέτοντας ότι η υποστήριξη προς τη Λεπέν βασίζεται στις θέσεις της σχετικά με τη Χαμάς, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και «τον αγώνα της εβραϊκής κοινότητας κατά του αντισημιτισμού».

Το επίσημο όργανο εκπροσώπησης των Εβραίων της Γαλλίας, το CRIF, και πολλές άλλες εβραϊκές ομάδες είναι ανεπιφύλακτα αντίθετες στη Λεπέν και σε οποιαδήποτε επαφή με το κόμμα της.

Εδώ και χρόνια, οι υπουργοί και οι επίσημοι εκπρόσωποι του Ισραήλ στο εξωτερικό έχουν λάβει οδηγίες να αποφεύγουν οποιεσδήποτε συναντήσεις με μέλη του κόμματος, τόσο λόγω του ακροδεξιού χαρακτήρα του, του ιστορικού του αντισημιτισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, όσο και από συντονισμό και αλληλεγγύη με την εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας.

15:43 Οι IDF ανακοινώνουν τον θάνατο ενός στρατιώτη στη νότια Γάζα

Ο λοχίας Ori Itzchak Hadad, 21 ετών από την Be’er Sheva, στρατιώτης στο 931ο τάγμα της ταξιαρχίας Nahal, σκοτώθηκε σε μάχη στη νότια Γάζα, ανέφερε ο στρατός.

Νωρίτερα οι Ταξιαρχίες Κασάμ υποστήριξαν ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν στρατιώτες σε παγιδευμένο κτίριο στη Ράφα.

Δεν είναι σαφές από την ανακοίνωση εάν ο εν λόγω στρατιώτης ήταν ανάμεσα στα θύματα της προαναφερθείσας επίθεσης.

Ο Ori Itzchak Hadad

15:36 Ισραηλινή επίθεση βόρεια της Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν νεαρό άνδρα και τραυμάτισαν άλλους βομβαρδίζοντας την περιοχή Musabbeh, βόρεια της πόλης Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 37.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 80.060 έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Κατεστραμμένη η μισή έκταση της Λωρίδας της Γάζας

15:29 Τρεις απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι δέχονται τις πρώτες βοήθειες από την Ερυθρά Ημισέληνο

Αναφέραμε νωρίτερα ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι απελευθερώθηκαν από τις φυλακές του Ισραήλ σήμερα το πρωί.

Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) δείχνει τρεις πρώην κρατούμενους να περπατούν κατά μήκος ενός δρόμου αφού τους άφησαν οι Ισραηλινοί στον κόμβο Abu Holi, νότια της Deir el-Balah, στην κεντρική Γάζα.

Τα συνεργεία της PRCS τους έδωσαν νερό, έλεγξαν τα ζωτικά τους σημεία και τους μετέφεραν σε νοσοκομείο.

15:22 Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη Shujayea

Ο σκηνοθέτης Osama al-Ashi μοιράστηκε ένα βίντεο στο Instagram που δείχνει πυκνό καπνό να υψώνεται μετά τον βομβαρδισμό της γειτονιάς Shujayea από το ισραηλινό πυροβολικό.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει οικιστικά τετράγωνα στην πολιορκημένη συνοικία, η οποία αντιμετωπίζει χερσαία επίθεση για πέμπτη συνεχή ημέρα.

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από το Sanad, το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera.

15:14 Μπασίμ Κχούρι: Το Ισραήλ θέλει να μετατρέψει τη Γάζα σε έρημη γη

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Παλαιστίνης μιλώντας στο in και την Αλεξάνδρα Φωτάκη καταγγέλλει το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα και προσπάθεια εθνοκάθαρσης.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ 

15:07 Ο ισραηλινός στρατός χρειάζεται επειγόντως 10.000 στρατιώτες

Η Ισραηλινή Ραδιοτηλεοπτική Αρχή επικαλείται τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός χρειάζεται άμεσα 10.000 επιπλέον στρατιώτες.

Είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας ότι 4.800 από αυτούς που απαιτούνται μπορούν να στρατολογηθούν από την υπερορθόδοξη κοινότητα του Ισραήλ, αναφέρει ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας N12 News.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα ότι ο στρατός πρέπει να αρχίσει να επιστρατεύει υπερορθόδοξους εβραίους άνδρες για στρατιωτική θητεία. Σύμφωνα με μακροχρόνιες ρυθμίσεις, οι άνδρες της υπερορθόδοξης κοινότητας είχαν εξαιρεθεί από τη στράτευση για θρησκευτικούς λόγους.

15:05 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι σκότωσαν ισραηλινούς στρατιώτες σε επίθεση με ρουκέτες στη Shujayea

Η ένοπλη ομάδα της Χαμάς λέει ότι μαχητές της επιτέθηκαν σε στρατιώτες που είχαν ταμπουρωθεί μέσα σε σπίτι στη γειτονιά στα ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Σε ανακοίνωση στο Telegram αναφέρεται ότι το κτίριο αποτέλεσε στόχο μιας «θερμοβαρικής ρουκέτας TBG», σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τους στρατιώτες. Οι μαχητές «κατάφεραν επίσης να ρίξουν» σε έναν ισραηλινό στρατιώτη μέσα σε ένα ξεχωριστό σπίτι στη γειτονιά.

Ο ισραηλινός στρατός, εν τω μεταξύ, ανέφερε «συγκρούσεις μικρής εμβέλειας» με Παλαιστίνιους μαχητές στη Shujayea, υποστηρίζοντας ότι η πολεμική αεροπορία «εξουδετέρωσε δεκάδες τρομοκράτες» και κατέστρεψε οπλικές εγκαταστάσεις.

15:02  Ισραηλινός στρατός: Επίθεση σε μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χ, πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ που εντοπίστηκαν να εισέρχονται σε κτίριο στο νότιο Λίβανο.

Ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε το κτίριο με πύραυλο στο χωριό Μπλίντα μετά την είσοδο των στελεχών της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης. Δεν ανέφερε αν υπήρξαν θύματα.

14:59 «Συνεχιζόμενη καταστροφή» – Έκκληση για ασφαλή είσοδο βοήθειας στη Γάζα

Η ασφαλής πρόσβαση των εργαζομένων και των αγαθών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου», δηλώνει ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, συντονιστής του οργάνου διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πρέπει να χορηγηθεί σε κλίμακα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης καταστροφής», δήλωσε.

14:55 Οι ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι σκότωσαν Ισραηλινούς στρατιώτες σε παγιδευμένο σπίτι στη Ράφα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς αναφέρει ότι μαχητές παρέσυραν ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα σπίτι παγιδευμένο με εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα ως θέση ελεύθερων σκοπευτών στα ανατολικά της πόλης Ράφα.

«Αμέσως μετά την είσοδο των στρατιωτών στο σπίτι πυροδοτήθηκε μια βόμβα, με αποτέλεσμα τα μέλη της δύναμης να σκοτωθούν και να τραυματιστούν», ανέφερε στο Telegram.

Ανεξάρτητα, η ένοπλη ομάδα δήλωσε ότι μαχητές στόχευσαν δύο άρματα μάχης Merkava-4 με δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς Shawaz στη συνοικία Shujayea, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

14:48 Ακόμα ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη Γάζα

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα αναφέρεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχει αυξηθεί σε 153.

Το γραφείο ανέφερε ότι ο Μοχάμεντ Μαχμούντ Αμπού Σαρία, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Shams, είναι ο τελευταίος που σκοτώθηκε στις επιθέσεις του Ισραήλ.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων έκανε λόγο για «ένα προφανές μοτίβο στοχοποίησης δημοσιογράφων και των οικογενειών τους από τον ισραηλινό στρατό».

14:42 Για «χάος» στην κυβέρνηση μιλά ο Λαπίντ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε την κυβέρνηση σχετικά με την απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα της Γάζας.

«Η σημερινή πρωινή είδηση και το χάος στην κυβέρνηση σχετικά με την απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα αποτελεί άμεση συνέχεια της ανομίας και της δυσλειτουργίας της ισραηλινής κυβέρνησης που βλάπτει την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ», δήλωσε ο Lapid στο X.

«Ο υπουργός Άμυνας [λέει ότι] δεν γνώριζε, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας [λέει ότι] δεν συμμετείχε. Μια ανταλλαγή κατηγοριών. Όλα διαρρέουν. Έτσι μοιάζει η ηθική και λειτουργική αποσύνθεση».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι ο διευθυντής του αλ Σίφα απελευθερώθηκε μαζί με δεκάδες άλλους Παλαιστίνιους επειδή οι ισραηλινές φυλακές ήταν γεμάτες.

14:34 Βίντεο δείχνει την καταστροφή μετά την ισραηλινή εισβολή στον καταυλισμό Nur Shams της Δ. Όχθης

Ένα βίντεο που επαληθεύτηκε από το πρακτορείο ερευνών Sanad του Al Jazeera καταγράφει το ξέσπασμα πυρκαγιάς σε ένα σπίτι ως αποτέλεσμα της καταστροφής του από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στην κατεχόμενη πόλη Τουλακαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Τα πλάνα δείχνουν επίσης σύννεφα καπνού να υψώνονται από το Nur Shams και υπολείμματα ενός οχήματος του ισραηλινού στρατού που αργότερα στοχοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό στον καταυλισμό.

14:29 «Η έλλειψη χώρου δεν ευθύνεται για την αποφυλάκιση του διευθυντή του αλ Σίφα»

Σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των φυλακών στο Ισραήλ αναφέρει ότι η έλλειψη χώρου στις ισραηλινές φυλακές δεν είναι ο λόγος πίσω από την απελευθέρωση του Dr Muhammad Abu Salmiya.

Ο ισραηλινός στρατός και η Shin Bet, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, έλαβαν την απόφαση να τον απελευθερώσουν μαζί με δεκάδες άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανέφερε η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ.

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir ζήτησε την αποπομπή του επικεφαλής της Shin Bet, λέγοντας ότι η απελευθέρωση του Abu Salmiya ήταν «αμέλεια ασφαλείας».

14:22 Έρευνα διατάσσει ο Νετανιάχου για την απελευθέρωση του διευθυντή του Αλ Σίφα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε άμεση έρευνα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, σύμφωνα με το γραφείο του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο διευθυντής του Αλ Σίφα μαζί με άλλους υγειονομικούς και ασθενείς είχε απαχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του νοσοκομείου πριν από οκτώ μήνες.

Η απελευθέρωση, η οποία προκάλεσε την καταδίκη διαφόρων ισραηλινών πολιτικών προσώπων, έγινε στον απόηχο των συζητήσεων που διεξήγαγε το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την αίτηση που υποβλήθηκε κατά της κράτησής τους στον καταυλισμό Σάντε Τεμάν του Νεγκέβ, ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.

Δεν ήταν σαφές ποιος κατέθεσε την αίτηση.

Το γραφείο ανέφερε: «Η ταυτότητα των αποφυλακισμένων κρατουμένων καθορίζεται ανεξάρτητα από τους αξιωματούχους ασφαλείας με βάση τις επαγγελματικές τους εκτιμήσεις».

14:10 Περισσότερα από τον Abu Salmiya για τα βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές – Μας βασανίζουν μέρα νύχτα

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα, Muhammad Abu Salmiya, ο οποίος αποφυλακίστηκε από ισραηλινή φυλακή, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βασανίζει Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που είπε από τη Χαν Γιουνίς:

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις κόκκινες γραμμές. Αντιμετωπίζουν τους κρατούμενους σαν να είναι άψυχα αντικείμενα. Βασανίζουν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους μέρα και νύχτα.

Ακόμα και το ισραηλινό ιατρικό προσωπικό, αντί να παρέχει υγειονομική περίθαλψη στους Παλαιστίνιους κρατούμενους, χτυπά, κακοποιεί και βασανίζει.

13:54 Η Shujayea σφυροκοπείται για πέμπτη συνεχόμενη μέρα

«Στην κεντρική Γάζα, υπήρξε έντονος βομβαρδισμός από το ισραηλινό πυροβολικό στα ανατολικά τμήματα της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ», αναφέρει η ανταποκρίτρια του AJ στην περιοχή, Hind Khoudary.

«Η χερσαία εισβολή συνεχίζεται στην πόλη Shujayea της Γάζας για πέμπτη συνεχή ημέρα. Πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή από την οποία κάποιοι άνθρωποι μπόρεσαν να απομακρυνθούν, αλλά άλλοι έμειναν παγιδευμένοι στα σπίτια τους.

Οι τραυματίες είναι πολλοί και οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει φαγητό εδώ και πέντε ημέρες και η ένταση των αεροπορικών επιδρομών συνεχίζεται.

Οι Παλαιστίνιοι γύρω από τη Shujayea αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού και οι αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν σταματήσει. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανατινάζουν μια ολόκληρη κατοικημένη περιοχή.

Είναι λυπηρό να βλέπουμε αυτό να συμβαίνει ξανά στη Shujayea. Στον πόλεμο του 2014, η ίδια περιοχή έγινε πεδίο κατεδαφίσεων και βίας. Αυτός είναι ο συνεχής κύκλος των συστηματικών ενεργειών κατά των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις».

13:40 Η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων της Γάζας πρέπει να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων

Έχουμε αναφερθεί στην απελευθέρωση του Muhammad Abu Salmiya, διευθυντή του νοσοκομείου al-Shifa από τις ισραηλινές φυλακές. Ο Abu Salmiya είναι ένας από τους 55 Παλαιστίνιους κρατούμενους που οι ισραηλινές αρχές απελευθέρωσαν νωρίτερα σήμερα.

Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς της Γάζας:

«Όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι υποφέρουν. Τους άφησα σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το μήνυμά μου είναι ότι το θέμα τους πρέπει να αποτελέσει μέρος των όποιων διαπραγματεύσεων μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι», είπε.

«Το νοσοκομείο Al-Shifa θα ανοικοδομηθεί και θα γίνει και πάλι ένας φάρος υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους Παλαιστίνιους, όχι μόνο για τους κατοίκους της Γάζας. Θα επαναλάβω τα καθήκοντά μου μόλις αυτό είναι εφικτό».

13:25 Τουλάχιστον 37.900 νεκροί Παλαιστίνιοι

Τουλάχιστον 37.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 87.060 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Το τελευταίο 24ωρο, τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

12:50 Τα ισραηλινά στρατεύματα συλλαμβάνουν 16 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

12:30 Κάθε Παλαιστίνιος κρατούμενος έχασε περίπου 30 κιλά

Συγκλονίζουν τα όσα μοιράστηκε ο διευθυντής του νοσοκομείου al-Shifa μετά την απελευθέρωσή του από τις ισραηλινές φυλακές.

Ο Abu Salmiya είναι ένας από τους 55 Παλαιστίνιους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ισραηλινές αρχές νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με τον  Abu Salmiya:

  • Πολλοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν στα κελιά ανάκρισης
  • Ισραηλινοί γιατροί και νοσοκόμες χτυπούν και βασανίζουν Παλαιστίνιους κρατούμενους και μεταχειρίζονται τα σώματα των κρατουμένων σαν να ήταν άψυχα αντικείμενα
  • Κάθε κρατούμενος που κρατούνταν από τις ισραηλινές δυνάμεις έχασε περίπου 30 κιλά
  • Υποβλήθηκαν σε σκληρά βασανιστήρια και οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα κελιά των κρατουμένων και τους επιτίθονταν σχεδόν σε καθημερινή βάση
  • Δεν συναντήσαμε δικηγόρους, ούτε μας επισκέφτηκε κανένας διεθνής θεσμός.
  • Για δύο μήνες, κανένας από τους κρατούμενους δεν έτρωγε περισσότερο από ένα καρβέλι ψωμί την ημέρα.

11:30 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι «περνούν την κόλαση στη γη» στις ισραηλινές φυλακές

Ο Mansour Shouman, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που είδε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Rafah και στο Khan Younis, είπε στο Al Jazeera ότι «υπάρχουν χιλιάδες άλλοι σαν τον Dr Muhammad Abu Salmiya που κρατήθηκαν από το Ισραήλ με άδικο τρόπο τους τελευταίους μήνες».

«Βρίσκονται σε τρομερές συνθήκες τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή ή νερό, βασανίζονται. Περνούν από την κόλαση στη γη αυτή τη στιγμή», είπε.

11:20 Συγγενείς κρατουμένων συρρέουν στο νοσοκομείο Al-Aqsa μετά την απελευθέρωση 50 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές

Σήμερα το πρωί, δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο Al-Aqsa στο Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα, όπου έφτασαν ορισμένοι κρατούμενοι μετά την απελευθέρωσή τους από το Ισραήλ.

11:00 Ο Ben-Gvir αποκαλεί την απελευθέρωση του διευθυντή του νοσοκομείου al-Shifa «κενό ασφαλείας»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir ζήτησε την απόλυση του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet λόγω της απελευθέρωσης του διευθυντή του νοσοκομείου al-Shifa Muhammad Abu Salmiya.

10:00 Οι Ταξιαρχίες Al-Quds ανέλαβαν επίθεση σε πέντε ισραηλινούς οικισμούς κοντά στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Al-Quds, ανέλαβε την ευθύνη για αεροπορική επίθεση στους ισραηλινούς οικισμούς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Kissufin, Third Eye, Nirim, Sufa και Holit.

9:40 Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στο νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στα χωριά Kfar Kila και al-Bayada στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι βομβάρδισε επίσης κτίρια στις πόλεις Hula και Rab al-Talatheen στο νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι ανήκαν στη Χεζμπολάχ.

9:30 Συλλήψεις Παλαιστινίων

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, πέντε στην πόλη Al-Bireh και άλλος ένας στην πόλη Nablus, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν τις συλλήψεις τα ξημερώματα, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι όσοι συνελήφθησαν στο Al-Bireh ήταν από τη Γάζα.

Το άτομο που συνελήφθη στη Ναμπλούς ονομαζόταν Qasim Al-Aklik, ένας πρώην κρατούμενος που πέρασε 20 χρόνια σε μια ισραηλινή φυλακή.

9:00 Οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον διευθυντή του νοσοκομείου al-Shifa

Οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον Muhammad Abu Salamiya, διευθυντή του νοσοκομείου al-Shifa στην πόλη της Γάζας, ο οποίος συνελήφθη στις 23 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της πρώτης στρατιωτικής επιχείρησης στο συγκρότημα.

8:30 Το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων σε χωριά στο νότιο Λίβανο.

Οι επιθέσεις φέρεται να είχαν στόχο τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, μετά από επίθεση με drone που τραυμάτισε 18 Ισραηλινούς στρατιώτες χθες.

8:15 Συλλήψεις υπερορθόδοξων Εβραίων

Συλλήψεις υπερορθόδοξων Εβραίων διαμαρτύρονται για τις αλλαγές υποχρεωτικής στράτευσης.

8:00 Ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες καταστρέφουν δρόμους στο Τουλκαρέμ

Δύο ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες κατέστρεψαν δρόμους κατά τη διάρκεια επιδρομής στο Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν επίσης τον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, στο Τουλκαρέμ, με Ισραηλινούς στρατιώτες να κάνουν επιδρομές σε σπίτια και πολυώροφα κτίρια.

Για όσα έχουν προηγηθεί διαβάστε εδώ 

Sports in

Αντετοκούνμπο: «Έλα έτοιμος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προετοιμαστείς» (vid)

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει και του φιλικού της Ελλάδας με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024