Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο προς τα ανατολικά ύδατα της χώρας τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η εκτόξευση έγινε το πρωί της Δευτέρας, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο μακριά ταξίδεψε το όπλο.

Η εκτόξευση έγινε δύο ημέρες αφότου η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία τερμάτισαν τις νέες τριμερείς ασκήσεις πολλαπλών τομέων, τις οποίες η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει πρόκληση.

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά

Η εκτόξευση είναι η πρώτη εκτόξευση όπλων του Βορρά εδώ και πέντε ημέρες. Την περασμένη Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αυτό που αποκάλεσε πύραυλο πολλαπλών κεφαλών, στην πρώτη γνωστή εκτόξευση ενός αναπτυξιακού, προηγμένου όπλου που προορίζεται να νικήσει την πυραυλική άμυνα των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι η εκτόξευση ήταν επιτυχής, αλλά η Νότια Κορέα απέρριψε τον ισχυρισμό του Βορρά ως παραπλάνηση για να καλύψει μια αποτυχημένη εκτόξευση.

Στην άσκηση «Freedom Edge» της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας συμμετείχαν ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και αντιτορπιλικά, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα από τις τρεις χώρες. Η εκπαίδευση περιελάμβανε ασκήσεις αντιπυραυλικής άμυνας, ανθυποβρυχιακές ασκήσεις και ασκήσεις ναυτικής απαγόρευσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Βόρεια Κορέα έπλευσε πολλά μπαλόνια με σκουπίδια προς τη Νότια Κορέα, σε αυτό που περιέγραψε ως απάντηση για το «τιμωρία για τιμωρία» σε νοτιοκορεάτες ακτιβιστές που έστελναν πολιτικά φυλλάδια μέσω των δικών τους μπαλονιών.