Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
«Χάθηκαν οι υποψήφιοι;» - Πώς κατέληξαν στον Μπάιντεν οι Δημοκρατικοί

«Χάθηκαν οι υποψήφιοι;» – Πώς κατέληξαν στον Μπάιντεν οι Δημοκρατικοί

Ειδικοί, σύμβουλοι και βουλευτές είχαν προειδοποιήσει για τον Μπάιντεν, αλλά δεν εισακούστηκαν.

Ακόμα και οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν την απογοήτευσή τους για την εικόνα του Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουνίου στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο το ερώτημα είναι πως τα κατάφεραν οι Δημοκρατικοί να πορευτούν προς τις προεδρικές εκλογές έχοντας έναν υποψήφιο που έχει περάσει τα 80.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η απάντησηβρίσκεται σε ένα περίπλοκο μείγμα ιστορικών περιστάσεων και δομικών ελλείψεων ενός κόμματος που ταλανίζεται ιδεολογικά, αλλά και από χάσμα γενεών.

Ο Μπάιντεν περιβάλλεται από έναν στενό κύκλο μακροχρόνιων βοηθών και μελών της οικογένειάς του που έχουν ενθαρρύνει την επιθυμία του να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Ωστόσο, συνεντεύξεις με κορυφαίους συμβούλους και άτομα κοντά στους Δημοκρατικούς που θεωρούνται πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία δείχνουν ότι, σημαντικά στελέχη που θα μπορούσαν να πείσουν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί, εφησύχασαν ή πιέστηκαν να συνταχτούν με την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Πολλοί από αυτούς, επαναπαύτηκαν από την νίκη του Μπάιντεν επί του Τραμπ το 2020 και τις καλές επιδόσεις στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

«Ήταν οι εκλογές του ’22», είπε ο Ντέιβιντ Πλουφ, σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2012. «Είχαμε τρεις καλές εκλογές στη σειρά. Το συναίσθημα ήταν «Ας μείνουμε στην πορεία».

Εξάλλου, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, τη δεκαετία του 1970 το Δημοκρατικό κόμμα είχε υιοθετήσει κανονισμό που περιθωριοποιούσε τον ρόλο των πολιτικών αφεντικών, γεγονός που εμπόδισε σήμερα ισχυρούς Δημοκρατικούς να παρέμβουν και να προετοιμάσουν ένα Σχέδιο Β.

Πρόσωπα του Δημοκρατικού Κόμματος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον Μπάιντεν, όπως ο ίδιος ο Ομπάμα ή ο Κλίντον, είναι εκτός του στενού κύκλου συμβούλων του Μπάιντεν.

Εκείνει που προειδοποίησαν περιθωριοποιήθηκαν

Σε κρίσιμες στιγμές, όσοι προσπάθησαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές αδυναμίες του Μπάιντεν δέχθηκαν «χαστούκια» από τους Δημοκρατικούς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους ήταν ο Ντέιβιντ Άξελροντ, ο επικεφαλής στρατηγικής του Ομπάμα και ο Τζέιμς Κάρβιλ, που βοήθησε στην εκλογή του Μπιλ Κλίντον το 1992.

Οι υποψήφιοι που θα μπορούσαν να σκέφτηκαν να αμφισβητήσουν τον Μπάιντεν, αφού εξέτασαν τις αδυναμίες του, υποχώρησαν μπροστά στην απειλή αντίδρασης από ένα κόμμα που ήταν ενωμένο πίσω από τον πρόεδρό του.

«Ο πάγκος των Δημοκρατικών δεν ήταν ποτέ τόσο στοιβαγμένος σε τοπικό, πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο»

Ιστορικά, κανείς ποτέ δεν κατάφερε να αμφισβητήσει έναν ενεργεία πρόεδρο, τη στιγμή μάλιστα που ο Μπάιντεν απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης

«Είπα τότε, ιδιωτικά και δημόσια, αν ο Μπάιντεν ήταν κατέβαινε θα ήταν ο υποψήφιος», είπε ο Άξελροντ. «Πίστευα ότι μια πρόκληση στις προκριματικές θα αποτύγχανε και θα βοηθούσε μόνο τον Τραμπ. Είμαι βέβαιος ότι υπήρχαν πιθανοί αμφισβητίες των Δημοκρατικών που έκαναν τον ίδιο υπολογισμό και δεν ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον τους κατεβαίνοντας στις εκλογές και παίρνοντας αυτό το ρίσκο».

Τον Νοέμβριο, μια δημοσκόπηση των New York Times έδειξε ότι ο Μπάιντεν έχανε από τον Τραμπ σε πέντε από τις έξι βασικές Πολιτείες, με τους ψηφοφόρους να εκφράζουν βαθιές ανησυχίες για τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου και την ηλικία του. Ο Άξελροντ εξέφρασε ξανά τις αμφιβολίες του για τον Μπάιντεν: «Αυτό που πρέπει να αποφασίσει είναι αν αυτό είναι σοφό. αν είναι προς το συμφέρον του ή της χώρας;» είχε γράψει στο X ο Άξελροντ.

Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, ο σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (Wikipedia)

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι ένα κόμμα νέων που κοιτάζει το μέλλον, διαθέτει μια νέα τάξη ηγετών που ακόμα περιμένει να αξιοποιηθεί. Πολλοί ήταν πιο έμπειροι από τους Κλίντον και Ομπάμα όταν μπήκαν στον Λευκό Οίκο, όπως οι κυβερνήτες Άντι Μπεσίαρ, Γκάβιν Νιούσομ, Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ και άλλοι.

«Ο πάγκος των Δημοκρατικών δεν ήταν ποτέ τόσο στοιβαγμένος σε τοπικό, πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο», είπε η Λις Σμιθ, υπεύθυνη πολιτικής στρατηγικής των Δημοκρατικών. «Έχουμε τόσους πολλούς ταλαντούχους δήμαρχους επόμενης γενιάς, κυβερνήτες, γερουσιαστές, βουλευτές και γυναίκες και αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου.

«Πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων», πρόσθεσε, «ότι το 2024 είναι η τελευταία φορά που τους ζητάμε να περιμένουν τη σειρά τους».

Η άνοδος του Μπάιντεν ήταν μια επιβεβαίωση που ενθάρρυνε τον ίδιο και τους ανθρώπους γύρω του και ενίσχυσε το ένστικτο να αγνοήσει τους επικριτές και τους αμφισβητίες του.

Ωστόσο, ακόμη και τότε, ο Μπάιντεν έδινε την αίσθηση φαινόταν να τοποθετείται ως μια μεταβατική προσωπικότητα, ένας ηλικιωμένος πολιτικός που θα νικούσε τον Τραμπ και ίσως να ανοίξει χώρο για μια νέα γενιά ηγετών – ενισχύοντας την απήχησή του στους νεότερους ψηφοφόρους που εξακολουθούσαν να θέλουν μια αλλαγή.

«Βλέπω τον εαυτό μου ως γέφυρα, όχι ως οτιδήποτε άλλο», είχε πει τον Μάρτιο του 2020. Κάνοντας εκστρατεία με την Χάρις, τον Μπούκερ και την Γουίτμερ, τους ανέφερε ότι ανήκουν σε «μια ολόκληρη γενιά» νέων ηγετών. Αυτοί, είπε, ήταν «το μέλλον αυτής της χώρας».

Αψηφώντας τα γεγονότα

Οι εκλογές του Κογκρέσου του 2022 αποδείχθηκαν κομβικό σημείο. Και πάλι, ο Μπάιντεν έδειξε ότι είναι πολιτικά ισχυρότερος από ό,τι πίστευαν πολλοί Δημοκρατικοί. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων των εκλογών, ορισμένοι δημοσκόποι άρχισαν να προειδοποιού για τα σημαντικά κέρδη των Ρεπουμπλικανών σε κάποιες Πολιτείες, αλλά οι Δημοκρατικοί αψήφησαν τις προβλέψεις τους.

Ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του εξέλαβαν την πολύ καλή επίδοση το κόμματός του, ακόμη και όταν έχασαν τη Βουλή, ως άλλο ένα σημάδι της υψηλής δημοτικότητάς. Αυτό, και ο βαθμός στον οποίο υποτιμήθηκε από τις ελίτ της Ουάσιγκτον, έσβησε κάθε πιθανότητα να κάνει στην άκρη.

Επίσης εξαλείφθηκε κάθε απειλή σοβαρής πρόκλησης από έναν νεότερο Δημοκρατικό.

«Αν είχαμε καταστροφικές εκλογές του ’22, ναι, μπορεί να είχε αμφισβητίες», είπε ο Ντέιβιντ Πλουφ πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα. «Αλλά στον απόηχο του ’22, υπήρχε η αίσθηση ότι «ο Μπάιντεν μπορεί να τα καταφέρει».

Καθώς προετοιμαζόταν για τις γενικές εκλογές, τα ερωτήματα σχετικά με την ηλικία και την φυσική κατάσταση του Μπάιντεν για άλλα τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος άρχισαν να σιγοβράζουν. Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι βοηθοί του εργάστηκαν για να βάλουν τέλος σε τέτοιες συζητήσεις και ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι ήταν ο μόνος υποψήφιος που θα μπορούσε να είχε κερδίσει τον Τραμπ το 2020 και να τον ξανακερδίσει.

O Δημοκρατικός βουλευτής Ντιν Φίλιπς, είχε προειδοποιήσει ότι η ηλικία του Μπάιντεν θα αποδεικνυόταν αρνητικός παράγοντας για τους ψηφοφόρους. Ήδη είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν δήλωσε τον Ιούλιο του 2022 ότι δεν πίστευε ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να επιδιώξει επανεκλογή.

«Πιστεύω ότι η χώρα θα εξυπηρετούνταν καλά από μια νέα γενιά συναρπαστικών, καλά προετοιμασμένων, δυναμικών Δημοκρατών για να προχωρήσουν», είπε.

«Αν ήταν 15 έως 20 χρόνια νεότερος, θα ήταν άστοχο να τον προτείνω, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του, είναι παράλογο να μην προωθούμε τον ανταγωνισμό, αλλά προσπαθώντας να το σβήσω» είχε πει δηλώσει στο Politico.

Sports in

Υπογράφει στον Ολυμπιακό για δύο χρόνια ο Έβανς

Ο Ολυμπιακός υπογράφει για δύο χρόνια τον Κίναν Έβανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024