Είναι έτοιμοι οι Millennials να αναλάβουν τα ηνία του κόσμου;
Η «γενιά σάντουιτς» πρέπει να στηρίξει τόσο τους ηλικιωμένους γονείς όσο και τα δικά τους παιδιά – Μπορούν να τα καταφέρουν;
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι Millennials, δηλαδή τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, ήταν η γενιά για την οποία μιλούσαν και έγραφαν ατέλειωτα τα μέσα ενημέρωσης. Για περισσότερο από μια δεκαετία, ήταν πλάσματα που γοήτευαν τα μίντια, και η πληθυσμιακή αυτή ομάδα έγινε συνώνυμη με ό,τι σύγχρονο, μοδάτο και «hip».
Τώρα διαφαίνεται ότι ίσως να είναι η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία της Αμερικής. Αλλά για κάποιους είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμοι να χειριστούν αυτή μεγάλη εισροή χρημάτων.
Μια τεράστια μεταφορά πλούτου 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα 20 χρόνια πιθανότατα θα κάνει τους millennials «την πλουσιότερη γενιά στην ιστορία», σύμφωνα με εκτιμήσεις της παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank.
Η εταιρεία διαπίστωσε ότι η λεγόμενη σιωπηλή γενιά – αυτοί που γεννήθηκαν συνήθως μεταξύ 1928 και 1945 – και οι baby boomers – που γεννήθηκαν από το 1946 και το 1964 – θα «παραδώσουν τα ηνία» στους millennials – αυτούς που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 – όταν κληροδοτήσουν περιουσιακά στοιχεία.
Οι «τεμπέληδες» κληρονόμοι
Οι Millennials έχουν παρουσιαστεί ως τεμπέληδες και επιπόλαια σπάταλοι, πιο πρόθυμοι να ανοίξουν το πορτοφόλι τους για τοστ με αβοκάντο αντί να αποταμιεύσουν για κατοικία — άρα τι εφόδια μπορεί να έχουν για τη διαχείριση του πακτωλού χρημάτων που πρόκειται να κληρονομήσουν;
«Οι millennials είναι πολύ κακώς προετοιμασμένοι… δεν είναι τόσο καλά προετοιμασμένοι όσο η γενιά που δημιούργησε τον πλούτο», δήλωσε στο CNBC ο Σαλβατόρε Μπουσέμι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του γραφείου διαχείρισης οικογενειακού πλούτου Brahmin Partners.
Όταν οι millennials κληρονομήσουν αυτόν τον πλούτο, θα είναι σαραντάρηδες και μπορεί να μην έχουν την ικανότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να επενδύσουν, διευκρίνισε.
«Δεν έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες νωρίτερα για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ, γιατί ποτέ δεν πιέστηκαν», είπε. «Και το ερώτημα είναι αν θα παρακινηθούν αργότερα στη ζωή τους να πιέσουν τον εαυτό τους να αποκτήσει αυτόν τον συνδυασμό δεξιοτήτων», σημείωσε ο Μπουσέμι, προσθέτοντας ότι η ανθρώπινη φύση υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αποκτούν νέες δεξιότητες καθώς μεγαλώνουν.
Εστιασμένοι σε βραχυπρόθεσμους στόχους
Οι millennials, η γενιά της αλλαγής χιλιετίας, είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμους στόχους, ενώ αυτοί που προηγήθηκαν επικεντρώθηκαν περισσότερο στην αποταμίευση για ορόσημα όπως η δημιουργία οικογένειας και η συνταξιοδότηση, προτείνουν ειδικοί.
Αν και οι millennials έζησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, είναι «πιο απομακρυσμένοι» από τις δοκιμασίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τα επακόλουθά του, που βοήθησαν στη διαμόρφωση της νοοτροπίας των γονιών τους σχετικά με τα χρήματα, σημείωσε μια έκθεση της RBC Wealth Management.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών LendingClub, οι millennials είναι η πιο πιθανή γενιά να ζήσει από τον ένα μισθό στον άλλο, καθώς αυτή η «γενιά σάντουιτς» πρέπει να στηρίξει τόσο τους ηλικιωμένους γονείς όσο και τα δικά τους παιδιά.
Η διαφορά μεταξύ δημιουργών πλούτου και κληρονόμων
Υπάρχει επίσης μια διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που δημιουργούν τον πλούτο και εκείνων που τον κληρονομούν, θέτοντας τους τελευταίους σε μειονεκτική θέση όταν πρόκειται για τη διαχείριση του πλούτου ή την αντιμετώπιση της απώλειάς του.
«Οι άνθρωποι που έχουν κερδίσει τον πλούτο τους έχουν μια ισχυρή εσωτερική εστίαση ελέγχου», είπε στο CNBC ο κλινικός ψυχοθεραπευτής Πολ Χοκεμάιερ, προσθέτοντας ότι τα άτομα που δημιούργησαν την ευημερία τους είναι σίγουρα για τις ικανότητές τους και την ικανότητά τους να την ξανακερδίσουν σε περίπτωση που την απωλέσουν.
Όσοι κληρονομήσουν τον πλούτο τους θα είναι πιο ανασφαλείς. «Ξέρουν ότι μπορούν να επιβιώσουν στο ζωολογικό κήπο, αλλά δεν είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να επιβιώσουν στη ζούγκλα», είπε χαρακτηριστικά ο Χοκεμάιερ.
Ο ψυχοθεραπευτής, ωστόσο, παρατήρησε ότι οι millennials τείνουν να είναι πιο σοφοί σχετικά με τη δύναμη που ενυπάρχει στον πλούτο και προσεγγίζουν τα χρήματα περισσότερο ως διαχειριστές που «τα χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν τον κόσμο στον οποίο νιώθουν ότι έχουν το προνόμιο να βρίσκονται».
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις