Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Kίνα: Χάνει τη δυναμική της, αποδίδει ο εμπορικός «πόλεμος» από ΗΠΑ και Ευρώπη

Kίνα: Χάνει τη δυναμική της, αποδίδει ο εμπορικός «πόλεμος» από ΗΠΑ και Ευρώπη

Πιέσεις στην Κίνα να μειώσει την υπερπροσφορά αγαθών της

Οι ενδείξεις ότι η μεταποιητική έκρηξη της Κίνας μπορεί να χάνει την ορμή της είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι για τους αναλυτές που συνιστούν πιο ισορροπημένη ανάπτυξη και τους ξένους αξιωματούχους που ζητούν από την Κίνα να μειώσει την υπερπροσφορά αγαθών της.

Αλλά είναι ανεπιθύμητα νέα για τους βιομηχανικούς παραγωγούς που είναι συνηθισμένοι σε έναν ισχυρό τομέα – έναν τομέα στον οποίο η κυβέρνηση της Κίνας σώζει μόνο σε σπάνιες κακές στιγμές, σχολιάζει το Barron’s με αφορμή τα τελευταία στοιχεία για την μεταποίηση στη δεύτερη οικονομία του κόσμου.

«Η εταιρεία μας βλέπει να μειώνονται οι παραγγελίες για πρώτη φορά εδώ και χρόνια (εκτός της πανδημίας)», δήλωσε ο Wu Xiaoling, Διευθύνων Σύμβουλος της ιδιωτικής Sanshi Tech με έδρα το Πεκίνο, η οποία κατασκευάζει τρισδιάστατους εκτυπωτές για εμπορικά drones. «Δεν το έχουμε συνηθίσει», είπε στο Barron’s.

Από τότε που τελείωσε η πανδημία, η κατανάλωση είχε παραμείνει πεισματικά υποτονική, με την εργοστασιακή παραγωγή, τη μακροχρόνια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, να συνεχίζει να είναι η κύρια πηγή επέκτασης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ένα άλμα στις λιανικές πωλήσεις – ένας δείκτης για την εγχώρια κατανάλωση – που αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο από μόλις 2,3% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έχουν δει ότι ο κλάδος συνεχίζει να επηρεάζεται από την πανδημία.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή, ο δείκτης για τη μεταποίηση, υπολείπεται των προσδοκιών, υποχωρώντας στο 5,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, από 6,7% τον Απρίλιο. Η εργοστασιακή παραγωγή είχε αμβλυνθεί και σε προηγούμενη κυβερνητική μέτρηση, με τον επίσημο δείκτη Manufacturing Purchasing Managers (PMI), να συρρικνώνεται τον Μάιο από την επέκταση τον προηγούμενο μήνα.

Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε αν αυτή η αλλαγή θα γίνει τάση. Ωστόσο, απαιτείται μια επώδυνη εξισορρόπηση για την οικονομία της Κίνας, ακόμη και αν η κατανάλωση των κινεζικών νοικοκυριών εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από αυτή του υπόλοιπου κόσμου κατά πολλές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, είπε στον Barron’s από το Πεκίνο ο Michael Pettis, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment.

Οι προσαρμογές της κυβέρνησης

Η Κίνα μπορεί να επιλέξει πόσο «πόνο» θα αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές εάν και όταν η επανεξισορρόπηση εδραιωθεί, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές. «Ο ένας τρόπος περιλαμβάνει μια οδυνηρή και δυνητικά αποδιοργανωτική κατάρρευση της παραγωγής, όπως συνέβη στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν έπρεπε να προσπαθήσει να επιλύσει το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα σε μια συρρικνούμενη παγκόσμια οικονομία που επιδεινώθηκε από το εμπόριο και τις νομισματικές πολιτικές», είπε ο Pettis. «Ο άλλος τρόπος είναι να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Η κυβέρνηση συνέχισε να τονίζει τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη άμεσα μέτρα, όπως έκανε η Δύση για να τονώσει την κατανάλωση όταν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αλλά η αναιμική μεταποίηση, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των ακινήτων, περιορίζει περαιτέρω την ανάπτυξη για την Κίνα.

Ο Wu της Sanshi Tech είπε ότι ενώ ελπίζει σε κρατική βοήθεια εάν η δραστηριότητα των εργοστασίων συνεχίσει να αποδυναμώνεται. Οι υπεύθυνοι όμως χάραξης πολιτικής της Κίνας δεν δείχνουν σημάδια αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού για έναν τομέα που έχει επηρεαστεί από ένα τεράστιο παγκόσμιο πλεόνασμα εξαγωγών σε φθηνά βιομηχανικά αγαθά.

Η Κίνα παράγει επί του παρόντος περισσότερα αγαθά από όσα μπορεί να απορροφήσει μόνη της. Στο παρελθόν έκανε ό,τι κάνει καλύτερα – τα εξήγαγε. Αλλά τώρα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εμφανίζονται ενωμένες για τον περιορισμό των εξαγωγών όχι μόνο ευαίσθητων τεχνολογιών, αλλά και αγαθών που απειλούν τις εγχώριες βιομηχανίες.

Η κυβέρνηση Biden έχει επεκτείνει τους εμπορικούς περιορισμούς της εποχής Trump κατά των κινεζικών εισαγωγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι περιορισμοί στα κινεζικά προϊόντα, που θα αφήσουν την Κίνα με αποθήκες γεμάτες ααγορασμένα εμπορεύματα εάν δεν ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση, έχουν πλέον εκτοξευθεί περαιτέρω στη γεωπολιτική σφαίρα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι η Κίνα πρέπει να τιμωρηθεί επειδή υποστήριξε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι το Πεκίνο «προσπαθεί να το πετύχει και με τους δύο τρόπους» υποστηρίζοντας την εισβολή της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διατηρήσει σχέσεις με ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι «οι σύμμαχοι πρέπει να επιβάλλουν ένα κόστος. Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».

Πιέσεις στον κατασκευαστικό κλάδο

Όλα αυτά δείχνουν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες για πολλούς κατασκευαστές της Κίνας. Ένας άλλος Κινέζος επιχειρηματίας είπε στο Barron’s ότι βλέπει μια επιβράδυνση στις παραγγελίες στην εταιρεία του και φοβάται ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές δεν θα τον αφήσουν σε κανέναν να πουλήσει.

«Ελπίζω ότι τα πρόσφατα προβλήματα είναι προσωπικά», είπε ο Li Ming, επικεφαλής της Feihong με έδρα το Τσενγκντού, η οποία κατασκευάζει μικρά εξαρτήματα για αυτοκίνητα και αεροσκάφη αναψυχής. «Διαφορετικά, θα μπούμε σε μπελάδες».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Τι ισχύει με τον Κέντρικ Ναν και το NBA out – Τα δεδομένα και η ημερομηνία «κλειδί»

Ποια τα δεδομένα με το ΝΒΑ out που υπάρχει στο συμβόλαιο του Κέντρικ Ναν – Οι σκέψεις των ομάδων στις ΗΠΑ και η καταλυτική ημερομηνία για τον άσο του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024