Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φορομπόνους για ηλεκτρονική τιμολόγηση

Φορομπόνους για ηλεκτρονική τιμολόγηση

Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες η επιστροφή φόρου και οι δαπάνες μετράνε διπλές και αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα

Ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται νωρίτερα, φόροι επιστρέφονται μέσα σε 45 ημέρες, δαπάνες ηλεκτρονικής τιμολόγησης μετράνε διπλές και αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτά είναι τα «μπόνους» που θα απολαύσουν όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιλέξουν μέχρι το τέλος του έτους να εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγιά τους, τα οποία διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Παρατείνονται έως και το φορολογικό έτος 2024 τα φοροκίνητρα για όσους χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονική τιμολόγηση

Εν αναμονή της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος που έχει υποβάλει η Ελλάδα για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλες τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει παρατείνει μέχρι και το φορολογικό έτος 2024 τα φοροκίνητρα για όσους χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές τους.

Τα κίνητρα παρέχονται στις οντότητες, οι οποίες επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων. Εφόσον επιλεγεί η χρήση των υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων για την έκδοση, διαβίβαση και λήψη παραστατικών πώλησης των οντοτήτων σε διαρθρωμένη ηλεκτρονική μορφή (ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου), η επιλογή αυτή δηλώνεται ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση και αποτελεί τον μόνο τρόπο έκδοσης, διαβίβασης και αρχειοθέτησης των παραστατικών πώλησης της οντότητας για το σύνολο της ασκούμενης δραστηριότητάς της.

Η επιλογή και η δήλωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου μπορεί να ανακληθεί και αποκλείει την έκδοση τιμολογίων σε έντυπη μορφή για όσο χρονικό διάστημα ισχύει. Η επιλογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου για την έκδοση παραστατικών πωλήσεων από μια οντότητα συνεπάγεται υποχρεωτικά τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου για τη λήψη των παραστατικών πώλησης στα οποία η οντότητα ορίζεται ως λήπτρια από εκδότη/προμηθευτή της, ο οποίος έχει επιλέξει επίσης την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου.

Τα κίνητρα

Τα φορομπόνους που κερδίζουν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι τα ακόλουθα:

1 Περιορίζεται κατά 2 έτη η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η φορολογική διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

2 Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

3Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

4Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Τι ισχύει με τον Κέντρικ Ναν και το NBA out – Τα δεδομένα και η ημερομηνία «κλειδί»

Ποια τα δεδομένα με το ΝΒΑ out που υπάρχει στο συμβόλαιο του Κέντρικ Ναν – Οι σκέψεις των ομάδων στις ΗΠΑ και η καταλυτική ημερομηνία για τον άσο του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024