«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των σπιτιών σ’ όλη την Ελλάδα, με τις αυξήσεις να συνεχίζονται και το δεύτερο τρίμηνο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, κάτι που αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για τις κατοικίες των πολιτών.

Με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2024 τις υψηλότερες αυξήσεις στις μέσες τιμές πώλησης καταγράφει σε πανελλαδικό επίπεδο ο Πειραιάς, στο +28,9%, ενώ την μεγαλύτερη άνοδο στα μισθώματα, που αγγίζει το +20,8% σε ετήσια βάση, εμφανίζει ο Έβρος.

Και στο εν λόγω τρίμηνο, τα πρωτεία των υψηλότερων μέσων τιμών για τα σπίτια προς πώληση κατέχουν τα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η χαμηλότερη καταγράφεται στην Καστοριά με 566 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 3,57 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 35,71 ευρώ ανά τ.μ.

Κατοικίες: Το ασταμάτητο ράλι του Πειραιά

Ειδικότερα στον Πειραιά, που πλέον τα σπίτια ελέω golden visa, αύξησης βραχυχρόνιων μισθώσεων και υψηλής ζήτησης και από γηγενείς λόγω των έργων υποδομών (μετρό) είναι ακριβότερα σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας, οι τιμές πώλησης για κατοικίες στο κέντρο του αυξήθηκαν στα 2.471 ευρώ ανά τ.μ..

Από κοντά και τα προάστια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπου εμφανίζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στο φετινό δεύτερο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος στο +23,6%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1.931 ευρώ ανά τ.μ.

Χωρίς έλεος κινούνται προς τα πάνω και τα ενοίκια. Συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή για ενοικίαση ενός σπιτιού στον Πειραιά φτάνει τα 10 ευρώ ανά τ.μ., σημειώνοντας αύξηση κατά 14,3% από 8,75 ευρώ ανά τ.μ. πριν ένα χρόνο. Εξίσου μεγάλη είναι η άνοδος των μισθωμάτων και στα προάστια του Πειραιά, καθώς πλέον φθάνουν στα 8,18 ευρώ ανά τ.μ. από 7,14 ευρώ ανά τ.μ. πέρσι το β’ τρίμηνο.

Αττική κατοικίες: Διψήφιες αυξήσεις σε κέντρο Ανατολικά και Δυτικά προάστια

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του δείκτη που καταρτίζει η πλατφόρμα βάσει των αγγελιών, κατά το ίδιο διάστημα, οι τιμές πώλησης ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 12,4% στα 2.120 ευρώ ανά τ.μ., στα Βόρεια Προάστια κατά 7% στα 3.043 ευρώ ανά τ.μ., ενώ οι τιμές σε Ανατολικά και Δυτικά Προάστια αυξήθηκαν κατά 12, 8% (μέση τιμή 2.133 ανά τ.μ.) και κατά 11,4% (μέση τιμή 1.909 ευρώ ανά τ.μ.) αντίστοιχα.

Καίνε οι τιμές και στη Θεσσαλονίκη

Ανοδικά, με διψήφια ποσοστά συνεχίζει και η Θεσσαλονίκη, όπου ενδεικτικά η μέση τιμή αυτή την στιγμή στις περιοχές του κέντρου της πόλης είναι στα 2.342 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας παρουσιάσει άνοδο κατά 10,5% μέσα σε ένα χρόνο

Στα ίδια υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η Χαλκιδική, καθώς οι κατοικίες κοστίζουν 2.381 ευρώ ανά τ.μ. σε σχέση με τα 2.098 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι.

Οι τρεις φθηνότερες περιοχές στην Ελλάδα

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση αναφορικά με τις τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφηκε στον νομό Καρδίτσας (-8,8%) στα 663 ευρώ ανά τ.μ. ωστόσο δεν είναι η περιοχή που παρουσιάζει και τη χαμηλότερη τιμή πανελλαδικά. Αυτή είναι, όπως προαναφέραμε η Καστοριά.

Ειδικότερα στο bottom3 κατατάσσονται εκτός από την Καστοριά η Κοζάνη με 650 ευρώ ανά τ.μ., η Καρδίτσα και η Φλώρινα. Οι δύο τελευταίες με 663 ευρώ ανά τ.μ. τιμή πώλησης «συγκατοικούν» στην 3η θέση.

Απλησίαστα τα νησιά

Πανάκριβες είναι οι τιμές για αγορά ακινήτων και στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή στις Κυκλάδες ήταν 3.542 ευρώ ανά τ.μ. από 3.182 ευρώ ανά τ.μ.

Επίσης σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές στον Ιόνιο, για παράδειγμα, στη Λευκάδα η ζητούμενη τιμή πώλησης των σπιτιών ανέρχεται στα 2.672 ευρώ ανά τ.μ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2023.

Τα ακριβότερα και τα φθηνότερα ενοίκια

Οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών αυξήθηκαν περαιτέρω και στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στο Κιλκίς με (3,57 ευρώ ανά τ.μ.) και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 35,71 ευρώ ανά τ.μ.

Τα νότια προάστια διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στην Αθήνα με 12,5 ευρώ ανά τ.μ. (+10,6%), ενώ ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια με 11,3 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 10,67 ευρώ ανά τ.μ.

Δύσκολη είναι και η ενοικίαση σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας, με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 10,5 ευρώ ανά τ.μ.

Σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 8,8% διαμορφώνεται η άνοδος των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη, με τη μέση τιμή στο δήμο να είναι στα 9,23 ευρώ ανά τ.μ..

Εντυπωσιακή είναι η πτώση σε ετήσια βάση στις Κυκλάδες, η δεύτερη μεγαλύτερη πανελλαδικά (μετά το Κιλκίς) στο -18,8% αν και αριθμητικά η τιμή εξακολουθεί να είναι απαγορευτική (17,65 ευρώ ανά τ.μ.).

πηγή: ot.gr