Είδηση, όχι για τους σωστούς λόγους, έγινε η χώρα μας, για μία ακόμη φορά, στα διεθνή μέσα και, συγκεκριμένα, στην βρετανική εφημερίδα The Guardian που αφιέρωσε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ στην εξαήμερη εργασία, η οποία καθιερώθηκε από την 1η Ιουλίου με απόφαση της κυβέρνησης, την οποία, μάλιστα, χαρακτηρίζει «φιλό-επιχειρηματική».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «μπορεί οι εταιρείες σε χώρες σε όλο τον κόσμο να παίζουν με την ιδέα της εφαρμογής συντομότερων εβδομάδων εργασίας, αλλά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι, στο εξής, μπορούν να εργάζονται μια έκτη ημέρα, σε ένα ανορθόδοξο βήμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγικότητας».

Αφού ξεπέρασε τους άλλους Ευρωπαίους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το έθνος που κάποτε βρισκόταν στην καρδιά της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της ηπείρου, γράφει ο Guardian, αντιστάθηκε και πάλι στην τάση, εισάγοντας την εβδομάδα εργασίας των 48 ωρών. Το μέτρο, που καταδικάστηκε ως «βάρβαρο» από τα συνδικάτα, τέθηκε σε ισχύ την Δευτέρα.

Guardian: Αναγκαίο μέτρο, λέει η φιλό-επιχειρηματική κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος τόνισε πως «όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει την τετραήμερη εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο».

«Η φιλό-επιχειρηματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian, λέει ότι η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία λόγω του διπλού κινδύνου της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων.

Πριν από την ανακοίνωση της νομοθεσίας για την εξαήμερη εργασία – μέρος μιας ευρύτερης δέσμης εργατικών νόμων που ψηφίστηκαν πέρυσι – ο Μητσοτάκης περιέγραψε την προβλεπόμενη δημογραφική αλλαγή ως «ωρολογιακή βόμβα». Σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο, περίπου 500.000, κυρίως νέοι, μορφωμένοι Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει από τότε που ξέσπασε η σχεδόν δεκαετής κρίση χρέους στα τέλη του 2009.

«Θέμα στον διεθνή Τύπο έγινε η κατρακύλα της χώρας στο καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα του Guardian

Το εξαήμερο καθεστώς, λένε οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, θα ισχύει μόνο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο. Στο πλαίσιο της παρατεταμένης εβδομάδας εργασίας, το προσωπικό σε επιλεγμένες βιομηχανίες και μεταποιητικές εγκαταστάσεις θα έχει τη δυνατότητα να εργάζεται δύο επιπλέον ώρες την ημέρα ή μια επιπλέον οκτάωρη βάρδια, λαμβάνοντας πρόσθετη αμοιβή 40% που προστίθεται στο ημερομίσθιο.

Και οι δύο επιλογές, υποστηρίζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση, θα αποκαταστήσουν το ζήτημα των εργαζομένων που δεν πληρώνονται για υπερωρίες, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν το διάχυτο πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ο πυρήνας αυτής της νομοθεσίας είναι φιλικός προς τους εργαζόμενους, είναι βαθιά προσανατολισμένος στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν από την έγκριση του νόμου από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Και φέρνει την Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Χώρα με σχεδόν καμία παράδοση επιθεωρήσεων»

«Αλλά οι αντιδράσεις ήταν έντονες», υπογραμμίζει ο Guardian και προσθέτει χαρακτηριστικά πως «σε μια χώρα με σχεδόν καμία παράδοση επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί τελικά την ταφόπλακα της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, όχι μόνο επειδή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υπαγορεύουν, αν απαιτείται, έκτη ημέρα εργασίας. Για τους διαφωνούντες, οι οποίοι έχουν ήδη βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, η μεταρρύθμιση διαβρώνει τη νομική προστασία και ανατρέπει τα καθιερωμένα από καιρό δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας».

Δοκιμασμένα προγράμματα τετραήμερης εβδομάδας έχουν επανειλημμένα δείξει αυξημένα επίπεδα παραγωγικότητας, με τους ερευνητές να αποδίδουν το αποτέλεσμα σε βελτιωμένα επίπεδα συγκέντρωσης. Το Βέλγιο, το 2022, θέσπισε νομοθεσία για να δώσει στους εργαζόμενους το νόμιμο δικαίωμα να κατανέμουν την εβδομάδα εργασίας τους σε τέσσερις ημέρες αντί για πέντε, ενώ πιλοτικά προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Νότια Αφρική και τον Καναδά.

«Μισθοί Βουλγαρίας με βρετανικές τιμές»

Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, αν και έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο. Η αριστερή αντιπολίτευση έχει συχνά καταγγείλει τους «μισθούς Βουλγαρίας σε μια χώρα με βρετανικές τιμές», υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο έχει απλώς επιδεινώσει το brain drain.

Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν επίσης ενθαρρυνθεί να εργαστούν βάσει της νομοθεσίας, συμμετέχουν επίσης στη συζήτηση για την εξαήμερη εργασία.

«Αυτό που ουσιαστικά λέει η κυβέρνηση είναι ‘πηγαίνετε να εργαστείτε περισσότερο, θα κάνουμε τα στραβά μάτια ακόμη και αν είστε συνταξιούχος’», δήλωσε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, που είναι επικεφαλής του συνδικάτου συνταξιούχων εκπαιδευτικών.

«Γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, με μέσο μηνιαίο μισθό 900 ευρώ, μπορεί να επιβιώσει μόνο μέχρι τις 20 του μήνα. Αυτό το τελευταίο βάρβαρο μέτρο δεν πρόκειται να λύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού και πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι είναι πολύ άδικο για τους άνεργους νέους Έλληνες που μπορεί να μην έχουν ποτέ δουλειά», είπε στον Guardian ο επί χρόνια συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ.