Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κολυδάς: Τι συμβαίνει όταν κολυμπάμε και χτυπάει κεραυνός στη θάλασσα

Κολυδάς: Τι συμβαίνει όταν κολυμπάμε και χτυπάει κεραυνός στη θάλασσα

Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει

Μεγάλη προσοχή απαιτείται τις επόμενες ημέρες με την αλλαγή του καιρού και κύριο χαρακτηριστικό τα μπουρίνια και τις συχνές κεραυνοπτώσεις.

Το τραγικό δυστύχημα με την 13χρονη που έχασε τη ζωή της στη Χαλκιδική όταν την χτύπησε κεραυνός ενώ βρισκόταν στην παραλία με τους γονείς της ήρθε να  δείξει για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο με τους κεραυνούς.

Ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει όταν ένας κεραυνός πέφτει στη θάλασσα και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής

  • Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στην θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς είναι λίγες και η μεγαλύτερη συχνότητα απαντάται στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος , όπου εκεί και τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα .
  • Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω του ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100m από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επιπλέουν στο νερό ή κολυμπούν στην επιφάνειά του, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Τα ψάρια, τα οποία κολυμπούν βαθύτερα, είναι περισσότερο προστατευμένα από τους ανθρώπους.
  • Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000 ºC) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί σπάσιμο τύμπανων και στην χειρότερη και αν βρεθεί πολύ κοντά ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος, απώλεια αισθήσεων.
  •  Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει

Όπως σημειώσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανότερο ένας κεραυνός να χτυπήσει στη Γη από ότι στη θάλασσα, ωστόσο δεν είναι ποτέ κακό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε περίπτωση καταιγίδας.

Σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα και με τις εποχές.

Βίντεο ντοκουμέντο

Η ανάρτηση συνοδεύεται και με ένα βίντεο που δείχνει πώς σώζεται ένας ψαράς που τον χτυπάει κεραυνός επειδή φορά αδιάβροχο.

Sports in

LIVE: Τάρο Ντάνιελ – Στέφανος Τσιτσιπάς

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τάρο Ντάνιελ – Στέφανος Τσιτσιπάς για τον πρώτο γύρο του Wimbledon. Τηλεοπτικά από Novasports 1HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024