Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες ξενοδοχείου για τον θάνατο 4χρονου που καταπλακώθηκε από καγκελόπορτα
Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά παραυτουργία με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Νεκρός 16χρονος από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο - Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν
Ένοχοι για τον θάνατο ενός 4χρονου προσφυγόπουλου το οποίο καταπλακώθηκε την ώρα του παιχνιδιού από συρόμενη μεταλλική πόρτα σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων, όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες και μετανάστες, στα Βρασνά, στη Θεσσαλονίκη, κρίθηκαν οι ιδιοκτήτες του και το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στον καθένα, με τριετή αναστολή.
Πρόκειται για ανδρόγυνο που καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά παραυτουργία με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου. Για την ίδια υπόθεση το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, αθώωσε τους Αφγανούς γονείς του 4χρονου που αντιμετώπιζαν την ίδια κατηγορία.
Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία
«Είναι ανεπίτρεπτο για τον πολιτισμό μας να σκοτώνονται παιδιά με αυτόν τον τρόπο», είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας.
«Το να πέσει μία πόρτα όπου είναι πάνω παιδιά και παίζουν, ή σεισμός πρέπει να έχει συμβεί ή να την γκρέμισε ένα βαρύ μηχάνημα κατεδάφισης» ανέφερε η ίδια, ζητώντας την ενοχή των δύο κατηγορούμενων ιδιοκτητών της ξενοδοχειακής μονάδας (τύπου ενοικιαζόμενων δωματίων), όπου βάσει σύμβασης με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες που αιτήθηκαν διεθνή προστασία.
Όπως προέκυψε από την πραγματογνωμοσύνη, την οποία επικαλέστηκε η εισαγγελέας, η επίδικη πόρτα φαίνεται πως ήταν κακοσυντηρημένη.
Πώς έγινε το δυστύχημα
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το περιστατικό συνέβη τον Απρίλιο του 2019. Το άτυχο προσφυγόπουλο ανέβηκε μαζί με δύο ανήλικους φίλους του στην συρόμενη μεταλλική πόρτα (μήκους 3,80 μέτρων και βάρους 110 κιλών) που βρισκόταν στην αυλή του ξενοδοχείου και την κουνούσαν βλέποντάς την ως παιχνίδι.
Κατά την ταλάντωσή της, σε συνδυασμό με την ταχύτητα μετακίνησής της, φαίνεται πως υποχώρησαν τα στριφόνια από τη θέση τους στο σημείο στήριξης με το μπετόν και μετακινήθηκε το σημείο κλεισίματος για μερικά εκατοστά.
«Αυτό είχε ως συνέπεια να απελευθερωθεί η πόρτα από τα τερματικά ράουλα (καθώς το εσωτερικό ράουλο ήταν υπερβολικά φθαρμένο και δημιουργούσε τζόγο ως προς την εγκάρσια κίνησή της) και να στραβώσει η ασφάλεια που απαγόρευε την κατακόρυφη κίνησή της», αναφερόταν σχετικά στη δικογραφία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έπεσε η πόρτα στο έδαφος καταπλακώνοντας το ανήλικο που υπέστη θανατηφόρα κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
«Η πόρτα έπεσε από το βάρος»
Στις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία. «Η πόρτα έπεσε από το βάρος. Κάναμε εβδομαδιαία συντήρηση. Ήταν υπεράριστα συντηρημένη η πόρτα. Αναπτύχθηκε μία υπέρογκη δύναμη με 250% δύναμη φορτίου πάνω στην πόρτα. Το πίσω στοπ δεν πρόλαβε να δουλέψει. Τι άλλο έπρεπε να κάνω; Να έφτιαχνα μία πόρτα τανκς με ερπύστριες; Είχε πολλά παιδιά πάνω στην πόρτα και έτσι έπεσε. Δεν άντεξε άλλο», ανέφερε ο άντρας.
Η σύζυγός του, από την πλευρά της, αποποιήθηκε των ευθυνών της αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ούτε νύχι δεν έχει σπάσει» στο ξενοδοχείο.
Οι γονείς του 4χρονου εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο (παρέστησαν την πρώτη μέρα της δίκης). Σήμερα ζουν και εργάζονται στη Γερμανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις