«Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει αλλάξει το παιχνίδι» – Οι καύσωνες «διώχνουν» τους τουρίστες προς τον βορρά
Οι καύσωνες αρχίζουν να οδηγούν τους τουρίστες στην Ευρώπη να επιλέγουν πιο δροσερά κλίματα
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Κανονικότητα τείνουν να γίνουν πλέον οι καύσωνες και οι ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη, επηρεάζοντας τις συνήθειες των τουριστών οι οποίοι φαίνεται να προτιμούν τα ταξίδια προς τις χώρες του βορρά.
Όπως πολλοί Παριζιάνοι, η Mathilde Martin συνήθιζε να δραπετεύει στη νότια Γαλλία στο απόγειο του καλοκαιριού. Αλλά πριν από τρία χρόνια, ένας καύσωνας την έκανε να ξανασκεφτεί τα ταξίδια της στην περιοχή όπου μεγάλωσε και ζουν οι γονείς της.
«Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει αλλάξει το παιχνίδι», είπε η 51χρονη δασκάλα, στον Guardian, εξηγώντας πως πριν από μερικά καλοκαίρια βρίσκονταν με την οικογένειά της στο Περπινιάν της Γαλλίας: «Υποφέραμε από καύσωνα. Εκείνη η εβδομάδα κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν. Κατά καιρούς ένιωθα δύσκολο να αναπνεύσω. Οι γονείς μου, που ζουν στη Νίκαια, μου έχουν πει επανειλημμένα, ιδιαίτερα ανήσυχοι, ότι δεν έχει βρέξει για μήνες», συνεχίζει και δηλώνει πως έκτοτε, επιλέγει να πάει με το τρένο κάπου πιο δροσερά κατά τη διάρκεια της αιχμής του καλοκαιριού – φέτος θα κάνει πεζοπορία κατά μήκος της νότιας ακτής της Αγγλίας – και αντ’ αυτού θα κατευθυνθεί νότια την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
«Δεν κάνει τόση ζέστη και η θάλασσα είναι ήδη ζεστή μερικές φορές. Πέρυσι, οι γονείς μου γευμάτιζαν στον κήπο μέχρι τον Δεκέμβριο. Η περιοχή υποφέρει από την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία».
Το ένα τρίτο (33,7%) των Ευρωπαίων δήλωσε ότι αποφεύγει προορισμούς όπου ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ETC, και το 17,3% είπε ότι το έκανε αποφεύγοντας μέρη με υψηλές θερμοκρασίες. Λίγο περισσότεροι από το 16%, δήλωσαν πως αναζήτησαν προορισμούς διακοπών με πιο σταθερές καιρικές συνθήκες. Σχεδόν ένας στους 10 (8,5%) δήλωσε ότι άλλαξε τους μήνες που ταξιδεύει, ενώ ένας στους 10 ταξιδιώτες δήλωσε ότι ανησυχεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στην έρευνα του ETC απάντησαν πολίτες από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Αυστρία. Από τις απαντήσεις είναι σαφές ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι περισσότερο δημοφιλείς μήνες για ταξίδια την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ οι θερμότεροι προορισμοί – Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα – παραμένουν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.
Επιλέγουν πιο δροσερές περιοχές
Ορισμένες ταξιδιωτικές εταιρείες αναφέρουν ήδη, ωστόσο, αυξημένο ενδιαφέρον για πιο δροσερούς προορισμούς. Η Laura Greenman, διευθύνων σύμβουλος του Magnetic North Travel, ενός τουριστικού γραφείου που ειδικεύεται στις διακοπές σε πιο δροσερά κλίματα, είπε ότι οι έρευνες για οικογενειακές διακοπές από πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία διπλασιάστηκαν το καλοκαίρι του 2024 σε σύγκριση με πέρυσι. Υπήρχε επίσης άνοδος μεταξύ των ζευγαριών. «Σχεδόν όλοι αυτοί οι πελάτες δηλώνουν τον λόγο για τον οποίο επιλέγουν τη Σκανδιναβία ως πιο δροσερή από άλλες ευρωπαϊκές περιοχές το καλοκαίρι», είπε ο Greenman.
Αντικατοπτρίζοντας επίσης αυτήν την τάση, το τουριστικό γραφείο Intrepid Travel ανέφερε ότι κατέγραψε αύξηση 40% στις κρατήσεις για σκανδιναβικούς προορισμούς σε σύγκριση με πέρυσι μεταξύ των πελατών από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Hazel McGuire, γενικός διευθυντής της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, οι επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι, από πέρυσι, η εταιρεία δεν πραγματοποιεί πλέον πεζοπορικές εκδρομές στην Ισπανία, την Τουρκία και την Πορτογαλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ο Stephen Brown, 38 ετών, ήταν μεταξύ εκείνων που αντάλλαξαν τις αστραφτερές θάλασσες της Μεσογείου με τα απόκρημνα βόρεια τοπία. Τα τελευταία χρόνια, ο Brown, μηχανικός λογισμικού στο Λονδίνο, επέστρεψε στα Highlands της Σκωτίας – μια απόφαση που ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η πρωτεύουσα, μαζί με τη νότια Ευρώπη, αντιμετωπίζει επίσης καύσωνες. «Έχω αρκετή ζέστη εδώ – ζούμε σε ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο που κάνει πολλή ζέστη. Ένιωθα τη ζέστη όταν ανέπνεα. Η απόδρασή μου είναι να μπορώ να πάω βόρεια», είπε ο ίδιος στον Guardian.
Το τίμημα του υπερτουρισμού
Κάτοικος της Μαγιόρκα, Λούκα Γκογιαρόλα, δήλωσε στον Guardian ότι ενώ η πατρίδα του θεωρείται ευρέως ένας καλοκαιρινός παράδεισος, ο ίδιος θα κατευθυνθεί στη Σουηδία για ένα μήνα στα μέσα Αυγούστου. Οι καύσωνες έχουν ενταθεί στο νησί των Βαλεαρίδων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που έκανε τον Γκογιαρόλα και την κοπέλα του να αποφασίσουν να περάσουν χρόνο αλλού. Οι ντόπιοι πληρώνουν το τίμημα του υπερτουρισμού, όπως πιστεύει ο 36χρονος καλλιτέχνης και δάσκαλος: «Αισθάνομαι χαρούμενος και τυχερός που το αποκαλώ σπίτι, [αλλά] γίνεται όλο και πιο ελίτ προορισμός. Το νησί έχει γίνει θεματικό πάρκο».
Το ζευγάρι σχεδιάζει να μείνει στη Στοκχόλμη για ένα μήνα, αφού κανόνισαν ανταλλαγή σπιτιού με έναν συνάδελφό τους στη Σουηδία. «Ίσως πριν από 10 χρόνια δεν θα το ονειρευόμουν – το καλοκαίρι ήταν υπέροχο εδώ. Κάποτε ήταν εύκολο να ξεπεράσεις τη ζέστη – μόλις πήγαινες στη θάλασσα. Αλλά τώρα δεν σκέφτομαι καν να πάω στην παραλία», είπε ο Γκογιαρόλα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις