H Ρωσία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει δικό της διαστημικό σταθμό
Η συναρμολόγηση του τροχιακού εργααστηρίου θα ξεκινήσει το 2027, πριν παροπλιστεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Με τον γερασμένο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) να πλησιάζει το τέλος της ζωής του, η Ρωσία σκοπεύει να ξεκινήσει τη συναρμολόγηση δικού της τροχιακού εργαστηρίου το 2027, ανακοίνωσε την Τρίτη η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmοs.
Πρώτη θα εκτοξευτεί μια υπομονάδα παροχής ενέργειας και επιστημονικών πειραμάτων. Τρεις ακόμα υπομονάδες θα προστεθούν το 2030 και ακόμα δύο το διάστημα 2031-33, δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ, ο οποίος υπέγραψε το χρονοδιάγραμμα μαζί με τους διευθυντές 19 εταιρειών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Στο μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να συμμετέχει στο πρόγραμμα του ISS μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις χώρες της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA. Το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο είναι μάλιστα ένα σπάνιο παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, εν μέσω επιδείνωσης των διμερών σχέσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το 2022 η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τον ISS το 2024 για να κατασκευάσει δικό της διαστημικό σταθμό. Αργότερα ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη συμμετοχή της μέχρι το 2028, δύο χρόνια πριν φτάσει στο τέλος της ζωής του ο ISS.
Ο νέος σταθμός θα επιτρέψει στη Ρωσία να «λύσει προβλήματα επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, εθνικής οικονομίας και εθνικής ασφάλειας, τα οποία δεν ε΄πιναι δυνατό να εξεταστούν στο ρωσικό τμήμα του ISS λόγω τεχνολογικών περιορισμών και των όρων των διεθνών συμφωνιών» ανέφερε η Roscosmos.
Ο επικεφαλής της Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ (Reuters)
Πρόσθεσε επίσης ότι το πλάνο που ενέκρινε ο Μπορίσοφ προβλέπει την ανάπτυξη νέου διαστημικού σκάφους για αποστολές πληρωμάτων.
Τα τελευταία χρόνια πάντως το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει πληγεί από μια σειρά αποτυχιών, πιο πρόσφατα την απώλεια της πρώτης ρωσικής αποστολής στη Σελήνη έπειτα από 47 χρόνια, με το ρομποτικό σκάφος Luna 25 να συντρίβεται στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Η μόνη χώρα που διαθέτει αυτή τη στιγμή δικό της διαστημικό σταθμό είναι η Κίνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις