Τεχνητή νοημοσύνη: Mνήμες της κρίσης των dotcom στοιχειώνουν το ράλι στο χρηματιστήριο
O ενθουσιασμός των επενδυτών αρχίζει να θυμίζει την ιλιγγιώδη άνοδο των εταιρειών του Διαδικτύου τη δεκαετία του 1990.
Το ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο που πυροδότησε ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να θυμίζει σε κάποιους αναλυτές τη φούσκα των dotcom που έσκασε πριν από δύο δεκαετίες, εγείροντας το ερώτημα του κατά πόσο η αισιοδοξία για τη νέα τεχνολογία είναι υπερβολική.
Ο πυρετός της ΑΙ, σε συνδυασμό με τις καλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, ανέβασε φέτος τον δείκτη S&P 500 σε νέο ρεκόρ, έπειτα από άνοδο κατά περισσότερο από 50% από το ναδίρ του Οκτωβρίου του 2022.
Ο δε δείκτης Nasdaq Composite, στον οποίο κυριαρχούν οι εταιρείες τεχνολογίας, έχει ανέβει κατά περισσότερο από 70% από τα τέλη του 2022, όταν άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό το ChatGPT της OpenAI.
Αν και η αποτίμηση των μετοχών δεν έχει φτάσει τα ύψη της κούρσας των dotcom στα τέλη του περασμένου αιώνα, οι ομοιότητες είναι εμφανείς, σχολιάζει το Reuters. Ένας σχετικά μικρός αριθμός εταιρειών, μεταξύ άλλων η Nvidia και η Microsoft, κυριαρχούν στη σημερινή αγορά ΑΙ, μια κατάσταση που παραπέμπει στην παντοδυναμία της Cisco, της Dell, της Microsoft και της Intel τη δεκαετία του 1990.
Άνοδος και κατρακύλα;
Η ιλιγγιώδης πορεία της μετοχής της Nvidia, η οποία ανέβηκε κατά σχεδόν 4.300% σε διάστημα πέντε ετών, θυμίζει την περίπτωση της Cisco, η οποία είδε την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά περίπου 4.500% σε διάστημα πενταετίας, μέχρι την κορύφωσή της το 2000.
Η ανησυχία είναι ότι ο ενθουσιασμός με την ΑΙ θα έχει την ίδια κατάληξη με την κούρσα των dotcom: μια κατρακύλα επικών διαστάσεων.
Αφότου τριπλασιάστηκε σε διάστημα τριών ετών, ο δείκτης Nasdaq Composite έκανε βουτιά 80% από την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2002. Ο S&P 500, ο οποίος διπλασιάστηκε σε περίπου τρία χρόνια, υποχώρησε κατά 50% την ίδια περίοδο.
Αν και κάποιες εταιρείες όπως η Amazon είδαν αργότερα τις μετοχές τους να ανακάμπτουν, πολλές δεν συνήλθαν ποτέ από την κρίση των dotcom.
«Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί με την τεχνητή νοημοσύνη« σχολίασε ο Σαμίρ Σαμάνα του Wells Fargo Investment Institute. Αβεβαιότητα υπάρχει και για τους μακροπρόθεσμους νικητές, πρόσθεσε.
Ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφοριών αντιστοιχεί σήμερα στο 32% του δείκτη S&P 500, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2000, όταν είχε φτάσει το 35%, σύμφωνα με δεδομένα της LSEG Datastream. Μόλις τρεις εταιρείες –Microsoft, Apple και Nvidia, αντιστοιχούν σε πάνω από το 20% του δείκτη.
«Υπάρχουν πολλές ομοιότητες» με τη φούσκα των dotcom, σχολίασε ο Μάικ Ο’Ρουρκ της JonesTrading. «Όταν σχηματίζεται μια φούσκα, συνήθως έχει τη ρίζα της σε […] κάποια πραγματική, θετική, θεμελιώδη εξέλιξη, και αυτό δημιουργεί αρκετό ενθουσιασμό ώστε ο κόσμος να είναι διατεθειμένος να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή».
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
- Target: Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την αλυσίδα εκπτωτικών πολυκαταστημάτων – Τι έφταιξε
- Μάντσεστερ Σίτι: Ανανέωσε ο Γκουαρντιόλα μέχρι το 2027 (pics+vid)
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ
- Καυστική, συγκινητική, αληθινή πολιτική σάτιρα το «μυστικό συστατικό» του Αλ Τσαντίρι Νιουζ