Από την Αμοργό στους Παξούς, με μια στάση στην Σκόπελο: Τα ελληνικά νησιά που αγάπησε η οθόνη
Πριν το Maestro απογειώσει την τουριστική κίνηση στους Παξούς, το ίδιο είχε συμβεί σε άλλα ελληνικά νησιά, που έγιναν διάσημα στη μεγάλη οθόνη. Ταξιδεύουμε νοερά σε μερικά από αυτά.
- Αυτά είναι τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στη γιάφκα στο Παγκράτι - Πολυβόλα, σφαίρες και χειροβομβίδες
- Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2024
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Οι Παξοί είναι το τελευταίο από μια σειρά ελληνικά νησιά που είδαν τις τουριστικές αφίξεις να αυξάνονται, αφού έγιναν διάσημα μέσα από την οθόνη. Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι, σωστά; Αυξάνονται οι επισκέπτες από το εξωτερικό, συχνά αυξάνεται και το κασέ τους. Είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να κάνουν διακοπές στο νησί που θαύμασαν στο σινεμά ή προσφάτως στο Netflix. Aνεβαίνει το κύρος του νησιού ως ταξιδιωτικός προορισμός, ανεβαίνει η ταρίφα για τα καταλύματα – κάτι που επίσης είναι καλό αφού γεμίζει τις τσέπες των ντόπιων. Έτσι δεν είναι;
Oι απόψεις διίστανται. Οι καταπράσινοι Παξοί μπορεί να βούλιαξαν από τουρίστες, όμως δεν λείπουν κι αυτοί που αναρωτιούνται «πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει το νησί;»
Με αφορμή την απογείωση του τουρισμού στους Παξούς, με τη συμβολή του Maestro, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε, κάποια από τα ελληνικά νησιά που αποθέωσε ο διεθνής κινηματογράφος.
Σκόπελος – Σκιάθος: Mamma Mia (2007)
Το blockbuster Mamma Mia!, μιούζικαλ, βασισμένο σε τραγούδια των ABBA, λειτούργησε ιδανικά ως «τουριστικός κράχτης» για τα νησιά των Σποράδων. Η ταινία γυρίστηκε κυρίως στη Σκόπελο και δευτερευόντως στη Σκιάθο.
Η γαμήλια σκηνή στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη στο Καστρί στη Σκόπελο, λειτουργεί ακόμα ως πόλος έλξης για μιμητές, που θέλουν ένα κινηματογραφικό γάμο.
Το σίκουελ της ταινίας, Μamma Mia! Here We Go Again, του 2018 δεν επέστρεψε στα ελληνικά νησιά, λόγω γραφειοκρατίας. Μεταφέρθηκε σε απομακρυσμένο νησί της Κροατίας, αν και η ιστορία θεωρητικά διαδαραματιζόταν στην Ελλάδα.
Κεφαλονιά: Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001)
Η Πενέλοπε Κρουζ παίζει την ελληνοπούλα, που την ερωτεύεται ο Νικόλας Κέιτζ στο ρόλο του Ιταλού λοχαγού, την περίοδο της ιταλο-γερμανικής κατοχής, το 1942. Ρομάντζο, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Λουί Ντε Μπερνιέ, με αρκετά τρωτά σημεία ως προς την ιστορική του πιστότητα. ‘Eδωσε ώθηση ωστόσο σε ένα μεγάλο ρεύμα τουριστικής κίνησης στην Κεφαλονιά.
Αμοργός – Ίος: Το απέραντο γαλάζιο (1988)
Όσοι έχουν δει την ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Λυκ Μπεσόν Le Grand Bleu – To απέραντο Γαλάζιο (1988), δεν παύουν να ερίζουν για το πού πραγματικά γυρίστηκε. Μέχρι σήμερα παραμένει από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου. Η υπόθεση παρακολουθεί τις ζωές δύο φίλων, πρωταθλητών της ελεύθερης κατάδυσης, που μεγάλωσαν στην Ελλάδα του ’60 και προσπαθούν να καταδυθούν σε βάθη 400 μέτρων. Η ιστορία υποστηρίζει ότι γυρίστηκε στην Αμοργό και στην Ίο. Στην πραγματικότητα γυρίστηκε και σε πολλά άλλα μέρη. Η Αμοργός ωστόσο πρωταγωνιστεί.
Μύκονος: Shirley Valentine (1989)
Η Σίρλεϊ Βαλεντάιν, μια βαριεστημένη αγγλίδα νοικοκυρά από το Λίβερπουλ πηγαίνει μόνη της διακοπές στη Μύκονο. Αρχίζει έναν παθιασμένο καλοκαιρινό έρωτα με έναν Έλληνα σερβιτόρο ονόματι Κώστα. Ρομαντική κομεντί, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικο έργο. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο κιτς όσο ακούγεται. Αγαπήθηκε πολύ, τόσο από το αγγλικό αλλά και το παγκόσμιο κοινό.
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Η οργάνωση από το παρελθόν και ο άγνωστος ενοικιαστής – Τι ερευνά η Αντιτρομοκρατική
- ΣΥΡΙΖΑ: Χάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Προ των πυλών η ανεξαρτητοποίηση της Γιώτας Πούλου
- Σε κλοιό η «φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση» – Ακρίβεια, προϋπολογισμός και Σαμαράς στριμώχνουν τον Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις