Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Λεωνίδιο: Τι να κάνετε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο

Λεωνίδιο: Τι να κάνετε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο

Ένας προορισμός που διατηρεί την αυθεντικότητά του και προσφέρει ιδιαίτερες γαστρονομικές εμπειρίες.

Καούρ εκάνατε» (καλώς ήρθατε) στην Τσακωνιά. Δεν πρόκειται για κάποια ξένη γλώσσα, βρίσκεστε σε ελληνικό έδαφος. Αν σας είναι άγνωστη η διάλεκτος, τότε θα μάθετε τα πάντα με μια επίσκεψη στο Λεωνίδιο. Η Αρκαδία είναι πιο γνωστή για τα χωριά που φωλιάζουν στα βουνά της και τους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς. Ωστόσο, η ομορφιά του τόπου δεν εξαντλείται εκεί, καθώς έχει πολλά να δείτε και το καλοκαίρι. Μόλις λίγες ώρες από την Αθήνα, φτάνετε στο Λεωνίδιο, πρωτεύουσα της Νότιας Κυνουρίας.

Πρόκειται για έναν προορισμό που έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά του, καθώς θα συναντήσετε ντόπιους που ακόμα χρησιμοποιούν την Τσακωνική διάλεκτο και εκτός από τη φιλοξενία τους, θα σας προσφέρουν και γνώσεις σχετικά με αυτήν. Αρκεί ένα Σαββατοκύριακο για να απολαύσετε τις παραλίες, τις βόλτες, τις δραστηριότητες και την τοπική κουζίνα στις γύρω περιοχές.

Τι να δείτε

Στην περιοχή θα συναντήσετε Μοναστήρια με μακρά ιστορία και εντυπωσιακή τοποθεσία. Η Ιερά Μονή Παναγιάς Ελώνης (Τ/27570-22297), βρίσκεται στον δρόμο προς το χωριό Κοσμάς. Θα την εντοπίσετε λαξευμένη στον κόκκινο βράχο του Πάρνωνα σε ύψος 433 μέτρων, με θέα που κόβει την ανάσα. Μέσα σε μια σπηλιά στα 500 μέτρα υψόμετρο, θα βρείτε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας (Τ/27570-22224), με θέα στην πεδιάδα του Λεωνιδίου.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΝΤΖΑΣ | SHUTTERSTOCK

Αν βρεθείτε προς το Παράλιο Άστρος ανεβείτε στο Ενετικό Κάστρο του, που είναι γνωστό και ως Πύργος των Ζαφειρόπουλων (Τ/27550-52142). Βρίσκεται στο λιμάνι, στην κορυφή του λόφου «Νησί» και βλέπει το απέραντο γαλάζιο. Για τους λάτρεις του βουνού, ο δρόμος οδηγεί προς τον Πάρνωνα. Κάντε μια στάση για καφέ και φαγητό στον Κοσμά, το χωριό γνωστό ως «μπαλκόνι της Κυνουρίας».

Η αρχιτεκτονική του Λεωνιδίου

Το Λεωνίδιο φημίζεται για την αρχιτεκτονική του. Κατά την περιήγηση στα σοκάκια του, θα παρατηρήσετε τα διατηρητέα επί το πλείστον πετρόκτιστα αρχοντικά που ξεχωρίζουν. Περάστε από το Ρέμα Δαφνών, σταθείτε να θαυμάσετε τον Πύργο του Τσικαλιώτη (Τ/27573-60202), κτισμένο το 1808 από τον Κωνσταντίνο Τσικαλιώτη, μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ | SHUTTERSTOCK

Θα δείτε το Αρχοντικό Τσούχλου, αλλά και Χατζηπαναγιώτη και Χιώτη που λειτουργούν και ως ξενώνες. Κόσμημα αποτελεί και το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου. Το φόντο του σκηνικού είναι ο Κοκκινόβραχος, ένας επιβλητικός βράχος σε κόκκινη απόχρωση που στέκει αγέρωχος πάνω από την κωμόπολη.

Οι παραλίες

Επίνειο του Λεωνιδίου, αποτελεί το γραφικό λιμανάκι της Πλάκας. Εκεί θα κάτσετε για ψαράκι σε κάποια από τις ταβέρνες, θα πιείτε καφέ και θα κολυμπήσετε στη βοτσαλωτή παραλία. Δημοφιλή είναι και τα Πούληθρα, όπου υπάρχουν αρκετά καταλύματα πάνω από την παραλία με τα τιρκουάζ νερά. Στη Νότια Κυνουρία υπάρχουν αρκετές ακόμα παραλίες προς εξερεύνηση, όπως το Κρυονέρι που θα βρείτε beach bar.

H ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ | SHUTTERSTOCK

Στην παραλία Τσέρφος έχει μεγάλα βότσαλα, η Άμμος του Μουλά είναι μικρή με καταγάλανα νερά και στον Άγιο Χριστόφορο (Ζαρίτσι) θα έχετε θέα τα βουνά. Στον Τυρό η παραλία του χωριού είναι το Τηγάνι, ακολουθεί το Λιβάδι και πιο κάτω το γραφικό λιμανάκι Σαμπατικής και την Θιόπαυτο. Δίπλα στην Πλάκα είναι ο Λάκκος, πιο κάτω η Γκρίζα Παραλία και μετά τα Πούληρθα του Φωκιανού με ξαπλώστρες και ταβερνάκια.

Δραστηριότητες

Εκτός από τις παραλίες και την τοπική κουζίνα, το Λεωνίδιο είναι περήφανο για τις δραστηριότητες που προσφέρει. Λάτρεις της αναρρίχησης, καταφθάνουν από όλα τα μέρη του κόσμου, καθώς λέγεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα μέροη στην Ελλάδα. Μέσω των αναρριχητικών διαδρομών, θα γνωρίσετε τους διάσημους κόκκινους βράχους.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΑΧΟ | SHUTTERSTOCK

Κάθε Νοέμβριο, διοργανώνεται και αναρριχητικό φεστιβάλ. Ενώ για τους λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχουν μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε, όπως αυτό του Πάρνωνα με τη βοήθεια ομάδων που βρίσκονται στην περιοχή και θα σας καθοδηγήσουν.

Η γαστρονομία της περιοχής

Η τοπική γαστρονομία ξεχωρίζει με τα προϊόντα που καλλιεργούνται στον κάμπο της περιοχής, με πρωταγωνίστρια την γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα. Θα τη βρείτε σε πολλά φαγητά αλλά και γλυκά, όπως το γλυκό του κουταλιού τσακώνικο μελιτζανάκι. Με μια στάση στον Τσακώνικο Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Λεωνιδίου (Τ/27570-23507) θα σας γεμίσει τις αποσκευές με όλα τα ντόπια εδέσματα. Η περιοχή φημίζεται και για το προζυμένιο ψωμί της και στο Λεωνίδιο βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους φούρνους στην Ελλάδα, αυτός του Βλάμη (Τ/2757022319), που ξεπερνά έναν αιώνα λειτουργίας.

TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ MELITZAZZ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ | MELITZAZZ

Ένα φεστιβάλ που ξεχωρίζει, είναι το Melitzazz που δίνει ζωή στο Λεωνίδιο κάθε καλοκαίρι και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μαρτάνο της Ιταλίας. Φέτος, στις 3-7 Ιουλίου, θα ακουστεί ξανά η μελιτζάzz, το είδος της jazz που παίζεται εκεί και συνοδεύεται από εδέσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα. Περιλαμβάνει εκδηλώσεις, ντοκιμαντέρ, συναυλίες, σεμινάρια, εκθέσεις για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, προς το τέλος Αυγούστου διοργανώνεται κάθε χρόνο και η Γιορτή Τσακώνικης μελιτζάνας, με διαγωνισμούς μαγειρικής και γευσιγνωσίας.

ΦΑΓΗΤΟ

Λεωνίδιο: Εν Λεωνιδίω (Τ/27570-22068), Η Μουριά, (Τ/27570-23292), Μητρόπολη (Τ/27570-29115). Πλάκα: Μιχάλης – Μαργαρίτα (Τ/27570-22379).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Sampatiki Suites, Σαμπατική (Τ/27570-61156) Hotel Hatzipanayiotis, Λεωνίδιο (Τ/27570-22476), Hotel Byzantinon Poulithra Leonidion, Πούλιθρα (T/27570-51220), Agroktima Guesthouse, Πλάκα (Τ/27570- 23244), Αρχοντικό Χιώτη, Λεωνίδιο (Τ/27570-22332).

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Από Αθήνα προς Λεωνίδιο: 206 χλμ., σε 3 ώρες, με κόστος καυσίμου 60€ και διόδια 13,80€ (μετ’επιστροφής).

Πηγή: diakopes.gr

Sports in

Τι ισχύει με τον Κέντρικ Ναν και το NBA out – Τα δεδομένα και η ημερομηνία «κλειδί»

Ποια τα δεδομένα με το ΝΒΑ out που υπάρχει στο συμβόλαιο του Κέντρικ Ναν – Οι σκέψεις των ομάδων στις ΗΠΑ και η καταλυτική ημερομηνία για τον άσο του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024