«50 χρόνια Δημοκρατία» αυτή την Κυριακή 7 Ιουλίου με ΤΟ ΒΗΜΑ
«50 χρόνια Δημοκρατία» είναι ο τίτλος του βιβλίου που προσφέρει το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή 7 Ιουλίου
Ο έβδομος τόμος από τη σειρά «ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» έχει θέμα τη Μεταπολίτευση. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας η έκδοση που προσφέρει το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή 7 Ιουλίου εντοπίζει τις έντονες πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και θεσμικές αλλαγές που συντελέστηκαν όλη αυτή την ιστορική περίοδο μέσα από τα δεδομένα, τις προσδοκίες και τις συμπεριφορές όλων μας. Τι άλλαξε; Πόσο αλλάξαμε;
«50 χρόνια Δημοκρατία» είναι ο τίτλος του βιβλίου που προσφέρει το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή 7 Ιουλίου. Στον έβδομο τόμο της σειράς «ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» δεκαπέντε συγγραφείς, ιστορικοί, αναλυτές, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες καταθέτουν τη δική τους μελέτη για την επίδραση της Μεταπολίτευσης στις ζωές όλων μας. Πενήντα χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια συνολική, πολυδιάστατη τομή, πολιτική, πολιτισμική, θεσμική, ιστορική που ξεκίνησε το 1974 και επιδρά μέχρι και σήμερα στη συλλογική μνήμη;
Το βιβλίο καλύπτει τα βασικά και μεγαλύτερα πεδία της κοινωνίας που μετεξελίχθηκε και αυτή η μετεξέλιξη άφησε το δικό της αποτύπωμα στον «βιωματικό κόσμο» των ανθρώπων και των γενεών
Σε κάθε πεδίο οι εξαίρετοι συγγραφείς μας βοηθούν να κατανοήσουμε πως προέκυψαν αυτές οι αλλαγές, ποιες ιδέες και συνήθειες στον δημόσιο βίο άλλαξαν ή όχι προς το καλύτερο, ποιες αμφιταλαντεύσεις μεταξύ θεσμών και πρακτικής ένωσαν ή δίχασαν, ποιες ήταν οι ευκαιρίες που χάθηκαν και πως πως εξελίχθηκαν οι ερμηνείες για την ιστορία και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον σύγχρονο κόσμο.
Όπως σημειώνει και στον πρόλογο του βιβλίου ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορία του Παντείου Πανεπιστημίου και επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου «50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», κ. Γιάννης Βούλγαρης «Οι κοινωνικοί επιστήμονες αναλύουν την εξέλιξη που σημειώθηκε στο πεδίο της ειδικότητας τους. Μιλούν συνήθως για τις πολιτικές, οικονομικές, θεσμικές εξελίξεις ή τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Οι ιστορικοί προβληματίζονται για τις διάρκειες, τις συνέχειες και τις ασυνέχειες του συμβάντος που καθιερώθηκε μονολεκτικά να λέγεται «Μεταπολίτευση». Όλοι ξέρουμε και συμφωνούμε στο πότε άρχισε –την 24η Ιουλίου 1974–, δεν συμφωνούμε όμως στο πόσο διήρκεσε. Τελείωσε σύντομα, πρακτικά το 1975 με τις δίκες των δικτατόρων και το νέο Σύνταγμα; Μήπως τελείωσε το 1981, όταν έγινε η πρώτη μετά τους Πολέμους ομαλή και ανθεκτική εναλλαγή στην κυβέρνηση κομμάτων που εκπροσωπούσαν αντίπαλες ιστορικές παρατάξεις; Ή πειστικότερα το 2010, όταν η δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση άλλαξε τα «μεταπολιτευτικά» δεδομένα; Μήπως δεν έχει λήξει ακόμα η μεταπολιτευτική περίοδος, αφού ευτυχώς διασώθηκε το δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κεκτημένο;».
Σημειώνεται ότι η έκδοση εμπλουτίζεται από το ιστορικό αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ»
Και ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δει μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την κυρίαρχη αποτύπωση της κοινής γνώμης σε κάθε μεγάλο γεγονός και αλλαγή.
Κλείνοντας ο κ. Γιάννης Βούλγαρης εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη έκδοση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε αναγνώστη που θέλει να γνωρίζει πως επέδρασε η «Μεταπολίτευση» στις ζωές μας, στις αντιλήψεις μας και ως εκ τούτου διαμόρφωσε τις συμπεριφορές μας.
«Τελικά, η αναδρομή στα πενήντα χρόνια Δημοκρατίας δεν αφορά μόνο το παρελθόν, είναι χρήσιμη και για το μέλλον. Βοηθά να συνειδητοποιήσουμε με ποια εφόδια, με ποια εμπόδια, με ποια βιώματα θα αντιμετωπίσουμε ως Ελλάδα και Ευρώπη τη νέα εποχή που έχει ήδη αρχίσει, τον νέο Κόσμο που προβλέπεται αβέβαιος και συγκρουσιακός».
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται
- Βασιλιάς Κάρολος: Δύο πασίγνωστες εταιρείες εκτός των βασιλικών προμηθευτών
- «Θρασύτατο ψεύδος» τα περί ανάληψης 2,5 εκατ. ευρώ πριν τη δέσμευση της περιουσία του, τονίζει ο Κων. Πηλαδάκης