Δαμάσκηνα: Ασπίδα προστασίας για τα οστά, λένε οι επιστήμονες
Κι όμως, με τα δαμάσκηνα μπορείτε να κρατήσετε μακριά τις ασθένειες των οστών. Δείτε τι αποκάλυψε νέα επιστημονική μελέτη...
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Αν ακόμα θεωρείτε ότι μόνο το γάλα μπορεί να κρατήσει γερά τα οστά σας στην ενήλικη ζωή, κάνετε λάθος. Σύμφωνα με νέα μελέτη, μία μερίδα δαμάσκηνα καθημερινά συμβάλλει στην επιβράδυνση της απώλειας της οστικής μάζας, μειώνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Ειδικότερα, η μελέτη αναφέρει ότι τα θρεπτικά συστατικά των δαμάσκηνων επηρεάζουν τους παράγοντες που συνδέονται με την ευαισθησία στα κατάγματα.
Τα οστά έχουν την ικανότητα να αναδιαμορφώνονται συνεχώς με τη βοήθεια οστικών κυττάρων. Δυστυχώς, όμως, με το πέρασμα των χρόνων επιβραδύνεται και αυτή η διαδικασία. Γι΄ αυτόν το λόγο, τόσο οι ηλικιωμένοι όσο οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, στις οποίες τα οιστρογόνα που παίζουν νευραλγικό ρόλο στην υγεία των οστών μειώνονται, παρουσιάζουν συχνά απώλεια οστικής μάζας. Η μακροχρόνια επίπτωση, που επιδιώκουμε να αποφευχθεί, είναι η οστεοπόρωση. Σε αυτό το στάδιο, τα κόκαλα είναι πιο αδύναμα και, καθώς η πυκνότητά τους έχει μειωθεί, είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς.
Εφόσον δεν υπάρχει, ακόμα, κάποια θεραπεία για την οστεοπόρωση, μόνο φάρμακα και συμπληρώματα, η πρόληψη και η ενίσχυση των οστών μας μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη. Τα καλά νέα είναι ότι τα δαμάσκηνα, που βοηθούν τα οστά μας, είναι πολύ προσιτά και νόστιμα. Η συμβολή των δαμάσκηνων στην καλή υγεία των οστών φαίνεται να οφείλεται στις πολυφαινόλες, οι οποίες αποδυναμώνουν τις φλεγμονές που είναι υπεύθυνες και για τη μείωση της οστικής μάζας.
Η μέθοδος
Οι υπεύθυνοι επιστήμονες δημιούργησαν μια δοκιμή την οποία και είχαν συνεχώς υπό τον έλεγχό τους. Σε αυτή συμμετείχαν 235 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα δεν έτρωγαν δαμάσκηνα. Στη δεύτερη έτρωγαν 50 γραμμάρια (τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα ημερησίως) και στην τρίτη έτρωγαν 100 γραμμάρια (10 έως 12 δαμάσκηνα ημερησίως). Κάθε έξι μήνες, οι γυναίκες υποβάλλονταν σε αξονική τομογραφία για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, τον έλεγχο της γεωμετρίας των οστών και της αντοχής τους.
Τι έδειξαν τα ευρήματα για τα δαμάσκηνα
Μετά από έναν χρόνο μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Osteoporosis International, φάνηκε ότι οι γυναίκες που δεν έτρωγαν δαμάσκηνα εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά πυκνότητας της οστικής μάζας, καθώς και μειωμένη δύναμη στην κνήμη. Από την άλλη, εκείνες που έτρωγαν δαμάσκηνα κάθε μέρα βελτίωσαν συνολικά την υγεία των οστών τους. Ειδικότερα, οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα καθημερινά διατήρησαν την οστική πυκνότητα, τη δύναμη και τη δομή των οστών τους σε καλύτερη κατάσταση. Τέλος, οι γυναίκες που έτρωγαν 100 γραμμάρια δαμάσκηνα ήταν πιο πιθανό να τα βαρεθούν στην πορεία και να σταματήσουν την κατανάλωσή τους.
Μήπως λοιπόν, τα τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα την ημέρα, την οστεοπόρωση κάνουν πέρα; Σίγουρα απαιτούνται ακόμα περισσότερες μελέτες, αλλά μέχρι τότε γιατί να μην χαρίσετε στα οστά σας το μπουστάρισμα που τους αξίζει; Μπορείτε να συνδυάσετε τα δαμάσκηνα με το γιαούρτι και τις σαλάτες σας, σκέτα ως σνακ μαζί με ξηρούς καρπούς αλλά και σε αλμυρές τάρτες ή με κρέας. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, ανάλογα με το τι ζητάει η γευστική σας παλέτα.
Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις