Ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων, Αναστάσιος Μούγιος μίλησε στο cityhub, για τις προτεραιότητες του δήμου που διοικεί, φανερώνοντας παράλληλα και την πρόθεση εφαρμογής στρατηγικών ενδυνάμωσης της περιοχής. 

Τι είδους άνθρωποι θέτουν τον εαυτό τους στην κρίση των πολιτών;  

Οι άνθρωποι που θέτουν εαυτόν στην κρίση των πολιτών, για οποιοδήποτε αξίωμα, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα παγκοσμίως και αυτό σχετίζεται με το ενδιαφέρον για το κοινό καλό. 

Οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης επιπλέον χαρακτηρίζονται για τον έρωτα και το πάθος για τον τόπο τους. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις και αντικειμενικά όσοι ασχολούνται οφείλουν να τις αντιμετωπίσουν, καθώς βρίσκονται, σε κάθε έκφανση της πολιτικής, πιο κοντά και άμεσα στον πολίτη. Οι πολιτικές πρέπει να είναι άμεσες και στοχευμένες.  

Με ποιες προτεραιότητες; 

Βασική προτεραιότητα των αιρετών οφείλει να αποτελεί ο επανασχεδιασμός των Δήμων, στο δυναμικό περιβάλλον των καθημερινών και αυξανόμενων απειλών.  

Δυστυχώς όμως, στην ελληνική επικράτεια οι μικροί Δήμοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αναπτυξιακές πολιτικές, καθώς οι πόροι και τα μέσα είναι πενιχρά. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών ενδυναμώνουν την υπόσταση των μικρότερων Δήμων, πλην όμως οι δυσκολίες παραμένουν. Ουδείς αυτοδιοικητικός θα αμφισβητήσει πως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι σημαντικότερος προβληματισμός για τους Δημάρχους, από τη χρηματοδότηση των Δήμων, η οποία ενισχύεται.  

Πόσο επηρεάζει η γεωγραφική έκταση

Παίζει ρόλο σε όλο αυτό το γεωγραφικό μέγεθος ενός δήμου; 

Ο Δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων έχει έκταση 240 τ. χλμ, εκ των οποίων το 80% αποτελεί δασική έκταση και εκτείνεται σε άνω των 70 χλμ. Οι προκλήσεις καθαρισμού οικοπέδων, κοινόχρηστων χώρων και δασών, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο είναι τεράστιες. Καλούμαστε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να είμαστε άρρηκτα εξαρτώμενοι από τις εθελοντικές ομάδες. 

Η εκτεταμένη ανομβρία, μας οδηγεί σε δύσκολες αποφάσεις εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και επαφιόμαστε στις εκκλήσεις μας για περιορισμένες καταναλώσεις. Χωρίς να αδικούμε τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας, αναγνωρίζουμε τις τακτικές και έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους. 

Που πάμε σαν χώρα; Σκοπεύουμε να «αδειάσουμε» την Περιφέρεια από Έλληνες και να γεμίσουμε τα αστικά κέντρα; Και ποιοι θα συντηρούν την Περιφέρεια; Θα έρθουν από άλλες χώρες; Θα μείνει έρημη; Τι γίνεται με την γήρανση και την φροντίδα των ηλικιωμένων;  

Η Δημοτική Αρχή έχει μία βασική στόχευση που σχετίζεται με τη νέα γενιά και την τρίτη ηλικία. Για να ενισχύσουμε την υπόστασή μας ως Δήμος τα επόμενα χρόνια και να μην οδηγηθούμε σε ερημοποίηση τους χειμερινούς μήνες, επιδιώκουμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μεθοδικά τον επαναπατρισμό των νέων μας. Ανθρώπων που έφυγαν για να δουλέψουν, να σπουδάσουν και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη σε άλλη πόλη. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις προϋποθέσεις και υποδομές, ώστε όλοι αυτοί να επιστρέψουν στον Δήμο μας και να αποτελέσουν το πνευματικό, και όχι μόνο, κεφάλαιο του μέλλοντος.  

Πέρα από τους νέους μας, μεριμνούμε και για τους γηραιότερους, προκειμένου να αποφύγουμε καταστάσεις απομόνωσης. Στεκόμαστε δίπλα τους με αξιοπρέπεια. Προγραμματίζουμε και καθημερινά θα ενισχύουμε αυτές τις δράσεις, ώστε οι παππούδες και γιαγιάδες μας να μην αισθάνονται αποκομμένοι από την τοπική κοινωνία και τις εξελίξεις αυτής.